URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 12 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 August 2023, 17:22

„Cântec de dragoste”. Concert de pian și vioară, sâmbătă seara, în grădina Muzeului Țării Crișurilor

„Cântec de dragoste”. Concert de pian și vioară, sâmbătă seara, în grădina Muzeului Țării Crișurilor credit foto: Life in frames by R.S.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiectul „Tipografia de idei” continuă cu un concert cameral susținut de violonistul Valentin Șerban, câștigător al Festivalului George Enescu, și de Mihai Diaconcescu, unul dintre cei mai apreciați tineri pianiști români.

Evenimentul cu intrare gratuită va avea loc sâmbătă, 5 august, de la ora 20, în Parcul Muzeului Țării Crișurilor (str. Armatei Române nr. 1/A).

Potrivit unui comunicat trimis de gazde, în program au fost incluse lucrările: W. A. Mozart - Sonata pentru vioară și pian KV 378, M. Ravel - Sonata pentru vioară și pian nr.2 „Blues”, Paul Constantinescu - „Joc dobrogean", Joseph Suk - Cântec de dragoste, G. Enescu - Lautarul și H. Wieniawski - Poloneza nr.1 op.4. 

Violonistul Valentin Șerban (n. 1990, Brașov) este câștigător al premiului I George Enescu, ediția 2020-2021. Originar din Brașov, s-a perfecționat la Universitatea de Muzică din Graz, Austria sub îndrumarea celebrei violoniste Silvia Marcovici. Personalități marcante în perioada sa de formare, au fost prof. Valeriu Rogacev, prof. Daniel Podlovschi, Maestrul Ştefan Gheorghiu, Adam Han-Gorski (SUA) și Maestrul Ilarion Ionescu-Galaţi. A participat la numeroase cursuri de măiestrie cu violonişti renumiţi precum Leonidas Kavakos, Ivry Gitlis, David Grimal, Mihaela Martin, Silvia Marcovici sau Adam Han-Gorski.

Este membru al prestigioasei orchestre Les Dissonances din Paris condusă de violonistul David Grimal, alături de care concertează frecvent în Europa, în special în Franța. În prezent este concertmaistru al Filarmonicii George Enescu, București.

Mihai Diaconescu (n. 1991, Craiova) a început să studieze pianul la vârsta de 4 ani, iar la numai 7 ani a câștigat primul concurs de pian. La vârsta de 16 ani a debutat ca solist, alături de orchestra Filarmonicii „Oltenia”, interpretând Concertul nr.1 în Do major de Ludwig van Beethoven.

În decursul carierei, tânărul pianist a participat la numeroase cursuri de perfecționare cu personalități marcante ale lumii muzicale: Walter Krafft, Mihai Ungureanu, Csiky Boldizsár, Robert Levin, Martin Hughes, Denis Pascal, Paavali Jumppanen, Mirabela Dina, Julia Mustonen, Richard Gode, Antti Siirala, Galina  Eguizarova, Marta Gulyas, Pascal Gallois, Imai Nobuko, Felix Renggli, Mihaela Martin, Bjorn Lehmann, Axel Bauni, Krysztof Jablonski, Jean-Jaques Kantorov, Martti Rautio, Teemu Kupiaine, Hui-Ying Tawaststjerna, Julia Mustonen, Thomas Hecht.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON