URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 August 2016, 18:01

Când vom auzi acelaşi Imn Naţional?

Când vom auzi acelaşi Imn Naţional? foto: Adrian Bulboacă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întrebarea pare retorică şi nejustificată, dar nu m-aş încumeta s-o pun public dacă n-ar fi, în opinia mea, actuală, de mai mulţi ani şi foarte dureroasă! Fiecare naţiune are, pe lângă limbă, cultură, structură psihică etc. şi anumite elemente-simbol care o definesc ca stat: drapelul, stema, imnul sunt cele care particularizează şi diferenţiază statele, şi acestea sunt indestructibile! Nu ne reprezentăm nicăieri în lume, cu doar una sau două din cele trei culori care formează drapelul naţional. Nu prezentăm o jumătate din stema ţării; toate elementele ei, reunite într-o grafică unitară, reprezintă România! De ce, atunci, Imnul face excepţie?

Nu i-am auzit pe francezi, pe germani, pe englezi, pe maghiari sau ruşi să-şi cânte, cu diferite ocazii oficiale, doar... o parte din imnul naţional. (La unii dintre ei, anumite condiţii politico-istorice au determinat modificarea textului - de exemplu, la Germania sau Rusia - dar melodia a rămas aceeaşi. Şi nu doar că a rămas aceeaşi, dar conţinutul acesteia, textul, e ştiut de toată lumea, şi am auzit şi văzut cu toţii, de exemplu, la recentul Campionat European de Fotbal, cu cât patos real îl cântă cu mic cu mare, pe teren sau în tribune! În întregime, nu pe bucăţi!

Noi? Încă de la apariţia actualului imn, după Revoluţie, s-a constatat că e prea lung (11 strofe, cu melodie repetitivă, strofă de strofă) - lungime atribuită de regretatul poet, senatorul Adrian Păunescu (membru în Comisia de redactare a textului Constituţiei), dorinţei cât mai multor poeţi să mai adauge o idee, deci o strofă. Cu toate acestea, nu s-a făcut, practic, mai nimic, aşa că atunci când urmează "momentul imnului naţional" aşteptăm cu sufletul la gură să auzim care variantă se va cânta. Vor şti sportivii textul acelei variante, sau atât ei, cât şi oficialii de pe băncile tehnice, ori cei din tribună, inclusiv spectatorii, vor mormăi, penibil, nişte cuvinte pe care, evident, nu le ştiu?!

Şi cum să le ştie, când (cel puţin eu) nu l-am auzit decât o dată sau de două ori în întregime?! De pildă, la ultimele trei manifestări sportive - internaţionale sau naţionale - am auzit... trei variante (una cu strofele 1-2, alta cu strofele 1, 2, 4, iar la Finala Cupei României la Fotbal o variantă cu... mai multe strofe, pe care nici solistul nu le ştia), iar acum câteva zile, chiar de Ziua Imnului Naţional, am ascultat şi o variantă-surpriză, pentru mine: foarte tânăra şi cruda interpretă, pe umerii căreia s-a pus o prea mare răspundere, a prezentat varianta cu strofele 1-2 şi 11, lăsându-ne impresia că s-a încurcat...

Nu se încurcase! După ce, indignat, m-am adresat unei persoane din grupul de oficiali (oare domnul primar, fără tricolorul care-i sugerează funcţia, era acolo... oficial?), pe care o cunoşteam, cu expresia "v-aţi bătut joc de Imnul Naţional!", cineva dintre autorităţi  mi-a explicat, mai apoi, că există aprobare (n-am reţinut de la cine) să se cânte strofele 1, 2, 4 şi 11!?!

Atunci Imnul Naţional "Deşteaptă-te, române!" - publicat în toate documentele oficiale, cu cele 11 strofe ale sale, pe care sunt convins, nu le ştie nimeni (de la Preşedinte la cel "din vârf de munte", care nu cunoaşte nici cum se numeşte ţara în care trăieşte, aşa cum am văzut în nişte emisiuni TV) - există doar pe hârtie sau este parte din fiecare dintre noi, care trebuie să-l ştim şi să-l respectăm?! Toţi şi tot! Adică în întregime.

Am tot sperat că "cineva cu ajungere sus" (parlamentari sau alte persoane oficiale) care, ca mine, urmăresc, măcar, nişte manifestări sportive - la care se străduiesc reprezentanţii noştri să facă faţă... variantei-surpriză a Imnului României - să observe ceea ce observăm cu toţii, de peste 20 de ani şi să propună Parlamentului (singurul care, după câte ştim, are dreptul să modifice textul Imnului Naţional, la o formă şi un conţinut normal), o formă unică pe care să o poată învăţa şi cânta oricare cetăţean onest al acestei ţări. Sau măcar să solicite această modificare odată cu mult discutata  revizuire a Constituţiei!

Nu este doar o obligaţie să-ţi ştii imnul ţării tale! Este şi o onoare! Oferiţi cetăţenilor acestei ţări onoarea de a-şi cunoaşte, în întregime Imnul Naţional - nu acela care este în actele oficiale de azi, ci, acela pe care îl vor auzi şi cânta cu dragoste atunci când vor simţi că ne reprezintă pe toţi - în varianta unicat!

Imnul nu poate fi altfel!

Eugen Ţugulea
cetăţean al României

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Falsa problema
Problema nu este daca este cantata doar o parte din imnul national, ci daca acest imn ne reprezinta la ora actuala si daca indeplineste minime conditii de a fi imn national, in conformitate cu definitia de „IMN”: „Cantec de lauda, adesea cu caracter festiv sau ocazional, compus pentru preamarirea unei idei, a unui eveniment etc.” Ca urmare sunt criterii de bun simt pe care trebuie sa le indeplineasca un imn national: sa fie actual, reprezentativ, sa insufle: patriotism, imbarbatare, curaj, incredere in propriile forte etc. Ori, actualul imn national, in prima strofa insufla sentimente de depresie, descurajare a celui invins si adancit in „somnul cel de moarte”. In strofa a doua, proslaveste numele celui care ne-a invins , ceea ce insufla sentiment de lasitate, de supunere oarba, de lipsa de demnitate; „păstrăm cu fală-un nume Triumfător în lupte, un nume de Traian!” Decebal unde e? s.a.m.d. Parerea mea si a multora, este ca acest imn este o rusine nationala. Intrebarea este pana cand? Daca tot nu suntem capabili sa compunem un text adecvat pentru un imn national, fac o propunere: sa folosim titlul, "Deşteaptă-te, române!", care, desi are un dublu sens (te poti destepta din somn sau din prostie), pentru versurile noului imn: repetat pe o muzica in crescendo, similar compozitiei Bolero de Ravel.
Postat 17 August 2016, 14:32 de bumbu
Legea 75 din 1994
Exista un act normativ care prezintă varianta vocala prescurtata a imnului (anexa 3) si care conține strofele 1,2,4 si 11 ! Este vorba despre legea 75 din 1994! Cu excepția situațiilor in care s-au cântat mai putine strofe decât prevăzute in anexa mai sus menționata , in rest s-a respectat legea :)
Postat 17 August 2016, 09:16 de Theprimo
Academia Romana a fost parca implicata
Imi aduc aminte, ca acum multi ani, a fost in discutie ca decizia privind strofele alese ca si standard pentru intonarile oficiale, sa fie responsabilitatea Academiei Romane... Se pare ca asta nu s-a mai intamplat. Eu cred in continuare ca ei sunt cei mai abilitati sa se pronunte, cu siguranta NU o comisie parlamentara "de specialitate"! @TDS: Nu cred ca asta era ideea mesajului d-lui Tugulea, dar comentariul tau intareste si mai tare subiectul.
Postat 16 August 2016, 23:15 de mitru
LA MARSEIELLESE
De data aceasta il contrazic pe Maestru. Imnul Frantei are tot un text lung! Si se canta integral doar la ocazii! Sa nu creada cineva ca rezuma la " Allons enfants de la patrie..."! Si are si o parte muzicala mai dificila! Francezul de rand nu e Mireille Mathieu asa ca bag mana in foc ca nu stie sa-l cante de la un capat la altul! La fel " Inno di Mameli ! Toti stiu " Fratelli d'Italia..." si apoi acel puternic " Si"! In fapt e mult mai lung!
Postat 16 August 2016, 20:56 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON