URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Septembrie 2023, 14:17

Bucăţi dintr-o dronă folosită de Rusia în războiul cu Ucraina, găsite pe teritoriul României

Bucăţi dintr-o dronă folosită de Rusia în războiul cu Ucraina, găsite pe teritoriul României foto: G4Media.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai multe bucăți ce ar putea proveni dintr-o dronă folosită de Rusia pentru atacurile unor ținte din Ucraina au fost descoperite în România, în județul Tulcea, fapt ce înseamnă că aparatul s-a prăbușit pe teritoriul țării noastre.

Informația ar fi fost confirmată de Ministrul Apărării, Angel Tîlvă, conform Antena3.

Potrivit acestei surse, descoperirea a fost făcută în judeţul Tulcea, în zona localităţii Plauru, la graniţa cu Ucraina, după atacurile de noaptea trecută asupra porturilor de la Dunăre ale Ucrainei.

„La faţa locului s-a deplasat, astăzi, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, precum și echipe ale MApN, pentru a căuta resturile dronei prăbuşite”, scrie antena3.ro.

"Noi am acoperit o zonă foarte mare, inclusiv cea despre care au fost discuţii în spaţiul public şi confirm că s-au găsit bucăţi care ar putea fi o dronă", a declarat ministrul Apărării pentru Antena 3 CNN.

"S-a văzut că într-un interval destul de redus din punct de vedere temporal au fost o serie de atacuri pe care Rusia le-a făcut împotriva facilităţilor portuare şi a depozitelor ucrainene, motiv pentru care cred că este important să întărim măsurile de vigilenţă. Vom avea mai multe puncte de observaţie, mai multe patrule. În acelaşi timp, echipamentele pe care le folosim, care din punct de vedere tehnic pot acoperi zona, rămân în continuare funcționale și într-o fază de precauție și de atenție crescută”, a mai spus ministrul conform sursei citate.

G4Media.ro scrie că mulți locuitori din Chilia Veche, România, au declarat că în cursul nopții de marți spre miercuri au avut loc explozii peste Dunăre, în localitatea ucraineană Chilia Nouă, care au fost vizibile cu ochiul liber de pe teritoriul românesc.

Atacurile nocturne au durat trei ore și au vizat districtul Ismail, unde o persoană a fost ucisă, conform guvernatorului regional Oleg Kiper, care a precizat și că „distrugeri și incendii au fost înregistrate în mai multe așezări”.

G4Media.ro mai notează că portul Ismail de pe fluviul Dunărea, care se învecinează cu România, membră NATO, a devenit o rută principală de export pentru produsele ucrainene după retragerea Rusiei dintr-un acord privind cerealele, negociat de ONU în iulie.

Avertizări încă de luni

De altfel, în ultimele zile, în spațiul public au avut loc mai multe discuții privind drone care ar fi căzut în România, dar autoritățile au negat zile la rând.

Digi24.ro scrie că purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei a declarat încă de la începutul săptămânii că drone rusești au căzut și au explodat luni pe teritoriul României în timpul unui atac asupra infrastructurii portuare ucrainene de pe fluviul Dunărea, însă Ministerul Apărării din România a infirmat atunci informațiile.

Analiștii de la GeoConfirmed, care se ocupă de geolocalizarea imaginilor care au legătură cu războiul din Ucraina, au spus și ei marți seară, că o dronă rusească a căzut luni pe teritoriul țării noastre, confirmând informațiile Ucrainei, în timp ce oficialii români, inclusiv MAE le-au negat vehement.

În ciuda insistențelor Kievului de a avertiza asupra pericolului, informația a fost negată inclusiv de președinte.

„Pot să vă spun că nu a existat nicio piesă și nicio dronă, și nicio altă parte al vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Noi avem control total asupra spațiului nostru național. Am verificat absolut tot și pot să liniștesc populația. Nu a existat nimic ce a ajuns în România. Însă da, suntem îngrijorați, fiindcă aceste atacuri au loc la o distanță foarte mică de granița românească. Am avut, chiar astăzi mi-a spus domnul ministru al Apărării, atacuri care au fost verificate la 800 de metri de granița noastră, deci foarte, foarte aproape. Suntem însă alerți, suntem atenți și suntem în cadrul NATO foarte bine apărați. Pot să spun ce am mai spus: România beneficiază de garanții de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din toată istoria noastră”, a declarat Klaus Iohannis, marți, într-o conferință de presă.

UPDATE: Urmează să cerceteze

Autoritățile urmează să cerceteze dacă drona este sau nu rusească, așa cum s-a vehiculat inițial.

Ministerul Apărării din România a confirmat, oficial, miercuri după-amiază că în seara de marți a identificat în apropierea satului Plauru, peste Dunăre de portul ucrainean Izmail, „elemente care pot fi asimilate unor resturi de dronă”, scrie HotNews.ro.

Reprezentanții MApN au afirmat că specialiștii care au ridicat probele vor face „expertize tehnice” care să permită stabilirea provenienței acestora.

Reacția președintelui Klaus Iohannis

În prima sa reacție de la descoperire, președintele Klaus Iohannis a precizat, miercuri, că, dacă se confirmă că fragmentele găsite pe teritoriul României provin dintr-o dronă rusească, „o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României”.

„În cazul în care se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României, stat aliat NATO.  Așa cum am mai menționat, aceste atacuri asupra infrastructurii civile ucrainene, care sunt crime de război, au loc la o distanță foarte mică de granița românească. Suntem însă alerți și în contact permanent cu ceilalți aliați din NATO. O repet: în cadrul NATO suntem foarte bine apărați, iar România beneficiază de garanții de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din toată istoria noastră”, a subliniat președintele, conform HotNews.ro, în deschiderea Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M), care are loc miercuri la București.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Și ce dacă?
În Polonia a căzut o rachetă ucraineană și a omorât doi polonezi și nu s-a întâmplat nimic.
Postat 07 Septembrie 2023, 19:14 de CivisUlpianum
Mai sper că România nu e condusă numai de proștii social-democrato-liberali.
Pe cale de consecință cred că nu v-a "mușca" din provocările sistematice ale ucrainenilor susținuți de către niște descreierați ai euro-atlantismului.
Postat 07 Septembrie 2023, 08:13 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON