URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2018, 17:36

Bilanţ la ISU Crişana: Numărul incendiilor de locuinţe a crescut cu peste 20%

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul trecut, în fiecare oră, în Bihor s-a produs un incendiu, a explicat, marţi, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, colonelul Sorin Caba, într-o conferinţă de presă care a avut ca scop prezentarea activităţii ISU Crişana pe anul trecut.

Potrivit datelor centralizate de reprezentanţii instituţiei, pompierii şi echipajele SMURD Bihor au intervenit în 2017 la 10.643 de evenimente, în medie 29 intervenţii pe zi, faţă de 27, în anul 2016, iar din totalul de 1.582 de intervenţii - altele decât cele medicale - cele mai numeroase au fost la incendii - 382, incendii de vegetaţie uscată şi altele - 411, pentru asistenţa persoanelor - 155 şi alte situaţii de urgenţă - 305.

"Faţă de anul trecut, media acestor intervenţii a înregistrat o creştere cu circa 20%", a spus colonelul Alin Nemeş, care este de părere că numărul incendiilor de locuinţe ar fi cu mult mai mic dacă proprietarii de locuinţe ar putea să îşi instaleze sisteme de detecţie şi avertizare. "Nu este acelaşi lucru să stingi un incendiu la debut ori când deja a distrus jumătate din proprietate", a declarat Caba.

Potrivit ofiţerului, cele mai multe incendii s-au produs anul trecut din pricina unor instalaţii electrice defecte sau improvizate, respectiv din cauza unor coşuri de fum necurăţate. Focul a ucis 6 persoane şi a rănit alte 16, iar valoarea estimată a bunurilor salvate în urma incendiilor se cifrează la aproximativ 41 milioane lei, în timp ce focul a mistuit bunuri de 5,6 milioane lei.

Echipajele SMURD au fost, de asemenea, prezente la 8.523 misiuni, având o medie zilnică de 23 cazuri, cifre similare cu cele ale anului 2016.         

Din totalul intervenţiilor echipajelor SMURD, 7.343 au fost înregistrate pentru acordarea ajutorului medical de urgenţă, 446 solicitări pentru asistenţă persoane, 241 cazuri pentru asigurarea personalului de intervenţie la incendii, 115 situaţii în care s-a intervenit cu echipajele specializate de descarcerare.

Pe de altă parte, tot anul trecut, inspectorii ISU Crişana au efectuat 1544 de controale, dintre care 919 la agenţi economici, 477 la instituţii, 95 la localităţi, 28 la obiective de investiţii, 18 la obiective SEVESO, la un punct de comandă şi la 6 construcţii hidrotehnice.

"Pe timpul desfăşurării controalelor de prevenire au fost constatate peste 10.000 de nereguli şi au fost aplicate 1.129 amenzi contravenţionale în cuantum de 2.354.500 lei", a arătat şeful ISU Crişana.

La conferinţa de presă organizată la sediul ISU Crişana au mai fost prezenţi prim-adjunctul şefului Inspectoratului, colonelul Alin Nemeş, adjunctul inspectorului şef, colonel Gheorghe Mariş respectiv purtătorul de cuvânt al instituţiei, maiorul Camelia Roşca.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON