URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Ianuarie 2024, 19:13

Bihorul, în topul județelor cu cei mai mulți salariați și cele mai multe noi angajări în 2023, dar ITM a găsit și o mulțime de angajați „la negru”

Bihorul, în topul județelor cu cei mai mulți salariați și cele mai multe noi angajări în 2023, dar ITM a găsit și o mulțime de angajați „la negru” Potrivit Ministerului Muncii, cele mai multe contracte noi de muncă din ultimul an au fost încheiate în domeniul comerțului cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, precum și în domeniul construcțiilor (foto generic, arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Muncii a anunțat că România a înregistrat în cursul anului trecut „un record absolut al numărului de contracte de muncă”, acestea fiind cu aproape 100.000 mai multe la finalul lui 2023 față de 2022, arătând totodată care sunt primele 10 județe din țară cu cei mai mulți salariați și cele mai multe noi angajări făcute anul trecut.

Pe de altă parte, ITM Bihor a anunțat că aproape 7% din firmele din județ controlate anul trecut au folosit forță de muncă fără forme legale de angajare.

Două recorduri

Potrivit unui comunicat dat publicității joi de Ministerul Muncii, „anul 2023 se încheie cu două recorduri, atât în privința numărului mediu de salariați, cât și în privința numărului de contracte individuale de muncă”, deoarece anul trecut numărul mediu al contractelor de muncă a fost de 6.725.745, cu aproape un milion în plus față de 2013, când numărul acestora a fost de 5.747.294, iar numărul mediu de salariați a fost de 5.747.294, cu peste 600.000 în plus față de 2013, când numărul acestora a fost de 5.118.774.

„Doar în ultimul an, numărul mediu de contracte de muncă active a crescut cu 63.169 față de 2022, fiind cea mai mare creștere din ultimii 5 ani. De asemenea, numărul mediu de salariați este cu 90.764 mai mare față de 2022”, se arată în comunicatul Ministerului Muncii, prin care ministra Simona Bucura-Oprescu a transmis că „este o dinamică ce ne arată că piața muncii din România este din ce în ce mai atractivă”.

Cele mai multe contracte noi de muncă din ultimul an au fost încheiate în domeniul comerțului cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor (409.827 noi contracte de muncă), precum și în domeniul construcțiilor (379.499 noi contracte de muncă).

Bihorul, în două topuri

Ministerul Muncii a dat publicității clasamentul primelor 10 județe după numărul de noi angajări înregistrate în cursul anului trecut, în care figurează și Bihorul, pe poziția a 9-a, cu 64.828 noi angajări, după București și județele Ilfov, Cluj, Constanța, Timiș, Iași, Brașov și Prahova, ultimul loc în acest clasament fiind ocupat de Argeș.

De asemenea, Ministerul a prezentat și o ierarhie a primelor 10 județe din țară cu cele mai multe contracte de muncă active, documentul care certifică relația angajator-angajat. În acest top, Bihorul ocupă locul 10, cu 166.480 salariați activi, fiind devansat de București și județele Cluj, Timiș, Ilfov, Iași, Prahova, Brașov, Argeș și Constanța.

Mulți angajați nelegal

Pe de altă parte, tot joi ITM Bihor a făcut public bilanțul activităților desfășurate în cursul anului trecut, din care reiese că, dincolo de cifrele oficiale, încă sunt în județ destule firme care folosesc forță de muncă la negru.

„În anul 2023 au fost identificate 424 persoane desfășurând muncă nedeclarată în cadrul a 128 unități”, se arată în comunicatul ITM, care precizează că din acest motiv inspectorii au aplicat 92 amenzi în valoare totală de 3,29 milioane lei și 39 avertismente.

Din acest total, arată ITM Bihor, 393 persoane din 107 firme nu aveau deloc contracte individuale de muncă, astfel că au fost aplicate 79 amenzi în valoare totală de 3,06 milioane lei și 28 avertismente.

De asemenea, la 20 de firme au fost găsite 27 angajați cu contracte part-time, dar care lucrau cu depășirea duratei timpului de muncă stabilit în aceste contracte, fiind aplicate 9 amenzi în valoare de 130.000 lei și 11 avertismente.

„În anul 2023, 6,93% din totalul angajatorilor controlați reprezintă angajatori care foloseau forță de muncă fără a avea forme legale de angajare”, a conchis ITM Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Mihaita
Merge mai bine decât aeroportul Brașov
Postat 20 Ianuarie 2024, 23:48 de Sandu2100
Sandu aviatoru
De aia merge asa bine aerportul, ca e dezvoltare. Vai de capul tau. Si nr 1 top la salarii minime.
Postat 20 Ianuarie 2024, 19:56 de Mihaita
In articol spune
In Bihor a crescut numărul angajaților datorită dezvoltării
Postat 19 Ianuarie 2024, 20:50 de Sandu2100
Sandu cel cu buda in curte
Tu te auzi ce spui? Nici nu ai citit articolul si iar ragi aceeasi fraza . Nu vezi ca toti rad de tine, citeam azi comentariul tau cu sensu giratoriu. Tu ai nevoi de tratament
Postat 19 Ianuarie 2024, 20:15 de vasi13
@sandu propaganda
Pe tine nici de te loveste dezvoltarea in cap nu stii ce te-a lovit. MAi poti repeta cuvintele astea, propaganda si dezvoltare. Auzi ma retardule, ca imi folosesti numele, dezvoltare e cand un oras creste, atrage populatie, firme , bani si lumea vine din alte orase sa locuiasca acolo, iar populatia creste constant. Un oras ca Oradea in care zona metropolitana prin anii 1990 avea cam 250 mii locuitori, iar momentan are doar 230mii locuitori, aia inseamna REGRES, exemple de dezvoltare sunt Iasi, Cluj , Timisoara care au spre 450-500mii locuitori, unde sunt orase cu populatie tanara, firme, mediu atreprenorial tanar unde poti sa te muti sa te dezvolti. Nu ca Oradea unde lumea imbatraneste si tineretul pleaca. Oras dezvoltat inseamna oportunitati, tot felul de posibilitati in toate domeniile. Pe cand sandule un Oradea ce poti face? E un oras de batrani, saraci care nu-si permit mai nimic. Dar tu ai un retard mintal care nu te lasa sa vezi dincolo de propaganda ta infecta, zilnic ne repeti aceste cuvinte propaganda, USR, PSD, dezvoltare. Pune mana si citeste ce dezvoltarea, in Oradea e un fel de modernizare dar nu dezvoltare. E ca si cazul tau nu te dezvolati, ca nu ai ce sa dezvolti din 2 neuroni, ar trebui sa mai atragi persoane ca tine si mai multi atunci poate v-ati dezvolta si ar fi ceva, dar cat timp nu se pune accent pe Universitate doar plebea va atrage orasul. Mi-am pierdut timpul sa incerc sa explic unui prost ca e prost, lucru imposibil.
Postat 19 Ianuarie 2024, 19:31 de sanduivanov
Nereguli!
Da cat mai posibil că au găsit nereguli! Problema care observ că nu mai poți avea încredere în instituțiile statului de fel și inca aceste instituții doresc sa aplice legea !!!!!!!!!!! E dezgustător profund ! Cu respectul de rigoare fata de acele persoane care lucrează în aceste instituții !
Postat 18 Ianuarie 2024, 23:10 de levente49
Stimulent
Draga propagandă, tu vezi ce înseamnă dezvoltare sau nu ?
Postat 18 Ianuarie 2024, 21:37 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON