URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 12 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Mai 2023, 14:50

Bani europeni pentru îngrijirea bătrânilor. Boloș anunță un program de finanțare realizat în premieră în România

Bani europeni pentru îngrijirea bătrânilor. Boloș anunță un program de finanțare realizat în premieră în România (fotografie din arhivă, cu caracter ilustrativ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăriile și furnizorii de servicii sociale, publici sau privați, vor putea atrage finanțări europene pentru îngrijirea vârstnicilor.  

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat în consultare publică un ghid de finanțare pentru proiecte dedicate seniorilor, bani care vor putea fi folosiți pentru servicii de îngrijire la domiciliu, construcția de locuințe sociale ori modernizarea centrelor de zi.

„Vorbim despre un tip de servicii sociale care se derulează în premieră pentru România, care vor contribui la menținerea independenței și calității vieții pentru persoanele vârstnice, astfel încât ele să poată continua să trăiască în comunitățile lor și să participe activ la viața socială. Avem în vedere atât furnizarea de servicii de îngrijire la domiciliu, de la hrănire și până la igienizare, cât și servicii de îngrijire medicală și terapie. Vor putea beneficia de aceste pachete de servicii românii cu vârsta de peste 65 de ani. Să vă faceți o idee despre cât de important este acest apel, în acest moment, serviciile de îngrijire a seniorilor din România deservesc 12.500 persoane, adică doar 1,3% din persoanele care au nevoie de acest tip de sprijin”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Apelul „Comunități de seniori – sprijin pentru persoane vârstnice vulnerabile afectate de probleme locative“, finanțat Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, are o alocare totală de 80 milioane euro.

Banii vor putea fi folosiți pentru: construcția de locuințe sociale noi; reabilitarea de locuințe sociale individuale adaptate pentru persoanele vârstnice afectate de probleme locative; reabilitarea și adaptarea ambientului în locuințele personale sau individuale ale persoanelor vârstnice vulnerabile; modernizarea sau reabilitarea centrelor de zi, furnizarea de servicii de îngrijire la domiciliu de tipul igienă corporală, îmbrăcare și dezbrăcare, hrănire și hidratare, transfer și mobilizare, deplasare în interior, comunicare, preparare hrană, cumpărături, menaj și spălătorie, facilitare deplasare în afara casei și însoțire, administrarea și gestionarea bunurilor, acompaniere și socializare; servicii complementare acordate integrat (îngrijire medicală, reabilitare/ recuperare, terapie ocupațională, psihoterapie, psihopedagogice, consiliere socială, juridică și de informare etc.); servicii de tip centre de zi pentru asistență și recuperare.

Apelul de proiecte va fi deschis în perioada 11 iunie – 10 august 2023.

În toată România, sunt doar 259 de servicii autorizate de îngrijire a persoanelor vârstnice la domiciliu, iar din acestea doar 86 sunt în mediul rural. Căminele rezidențiale de bătrâni care au licență sunt și ele extrem de puține: 557 în toată țara.

Potrivit INS, la începutul anului 2020, în România trăiau erau 3,66 milioane persoane cu vârste de peste 65 de ani.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON