URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Iulie 2023, 11:00

AVE Bihor: Diferențele de colectare între case și blocuri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Clienții AVE Bihor care locuiesc la casă trebuie să fie la curent cu programul de colectare a deșeurilor, urmărind calendarele de ridicare din zona/localitatea în care stau. Aceste informații utile le găsiți pe site-ul oficial www.ave-bihor.ro, la secțiunea calendare, unde completați numele zonei în care locuiți și automat puteți vizualiza calendarul. De asemenea, găsiți aceste calendare și pe pagina noastră oficială de Facebook.

Vă rugăm să țineți cont de tipul abonamentului și să nu scoateți saci negri în plus pe lângă pubela neagră, deoarece nu vor fi ridicați. Dacă nu vă încap deșeurile în mărimea de pubelă contractată, vă rugăm să vă adresați angajaților AVE Bihor din zona în care locuiți și să cereți o pubelă mai mare.

Având în vedere că suntem promotori ai colectării separate pe 5 fracții în județul Bihor, vă reamintim cum să separați corect deșeurile:

În pubela verde se depozitează doar ambalajele din sticlă, fără capace, cum ar fi sticle și borcane.

În sacii galbeni sau pubela galbenă se aruncă doar deșeuri din plastic și metal curate și strivite.

În sacii albaștri sau pubela albastră se aruncă doar deșeuri din  hârtie și carton, curate și pliate.

În pubela maro se depozitează doar resturile biodegradabile din bucătărie (zaț de cafea, coji de ouă, pâine uscată, coji de cartofi sau alte legume, fructe sau resturile acestora) sau resturile biodegradabile din grădină (rumeguș, plante sau frunze, iarbă, crengi, coji de nucă, resturi din grădină), colectate în pungi de hârtie/carton sau saci biodegradabili, NU în saci din plastic.

În containerul negru vor fi depozitate doar deșeurile reziduale, cum ar fi: scutece și alte produse de igienă intimă, mucuri de țigări, păr și blană, resturile de carne și produse lactate, resturi de mâncare gătită, excrementele animalelor de companie, veselă spartă, cioburi din sticlă, pampers etc.

Deșeurile voluminoase cum ar fi uși, geamuri, saltele, corpuri mobilier, scaune, calorifere, taburete, canapele etc. se colectează cu mașini speciale, și nu cu cele care ridică deșeuri în zilele normale de colectare. Acestea pot fi transportate la Centrele de Colectare cu Aport Voluntar din localitatea dvs.

Spre deosebire de clienții AVE Bihor care locuiesc la casă, cei de la  bloc nu mai poartă grija scoaterii recipientelor la limita de proprietate în ziua de colectare. Singura lor sarcină este să arunce deșeurile în țarcurile metalice, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să separe corect deșeurile.

Mulțumim pentru implicare și spor la colectare! Nu uitați, schimbarea începe cu noi!

AVE Bihor

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nu există pubele negre la AVE.
Sunt gri. Cipate. Destul de mici, de max. 60 litri.
Postat 31 Iulie 2023, 20:15 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON