URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2023, 09:30

AVE Bihor: alegerile corecte în materie de colectare separată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o zi avem de făcut o mulţime de alegeri; una dintre acestea este unde şi cum aruncăm deşeurile? Ştim că nu vă este uşor să vă creaţi obiceiuri noi, că este greu să ieşiţi din zona de confort, dar mai ştim că nu putem schimba modul în care se gestionează deşeurile fără aportul dumneavoastră...

AVE Bihor, operator licenţiat de salubritate, face eforturi mari pentru a vă forma un obicei în colectarea separată a deşeurilor în 5 fracţii: hârtie/carton, plastic/metal, sticlă, biodegradabil şi rezidual. Aşa cum la cumpărături punem detergenţii într-o plasă, iar mâncarea în altă plasă, separând aceste produse încă din magazin, tot aşa trebuie să procedăm şi atunci când acestea nu ne mai sunt de folos şi devin deşeuri.

Importanţa colectării separate a hârtiei

De ce să colectăm separat hârtia şi ce putem face pentru a îmbunătăţi procesul? AVE Bihor colectează hârtia şi cartonul în sacii sau pubelele albastre. Pentru putea fi reciclată, hârtia colectată trebuie să fie şi curată. Fie că este vorba despre ambalaje de la comenzile online, caietele celor mici sau hârtie de copiator, hârtia este un material care poate fi reciclat foarte uşor şi refolosit de cel puţin şase ori dacă este întreţinută corect.

Una dintre marile greşeli pe care le fac clienţii este că strâng hârtia de la alimente sau care a fost murdărită cu resturi de mâncare, sosuri, ulei sau băutură. Odată ce pe hârtie au ajuns astfel de materiale, ea nu poate fi folosită pentru reciclare.

Deşeurile de hârtie pot fi cărţi, caiete, hârtie de copiator, reviste, ziare, cataloage sau broşuri. Bineînţeles că nu toate acestea vor ajunge în acelaşi loc final, pentru că, de exemplu, hârtia de ziar este de calitate inferioară, pe când hârtia de copiator, de calitate superioară. Important este însă că se realizează economia circulară!

Ce nu trebuie să ajungă în această fracţie

Clienţii ar trebui să evite să pună în pubelele albastre sau sacii albaştri şerveţele, prosoapele de hârtie din bucătărie, bonuri fiscale sau hârtie lucioasă, hârtie cerată sau paharele din carton pentru cafea. Fiind cerate, acestea nu pot fi reciclate ca deşeu de hârtie.

Mulţumim că sunteţi parte activă în misiunea noastră de a păstra un mediu mai curat şi sustenabil. Reţineţi că tot ceea ce înseamnă deşeu reciclabil este ridicat gratuit de angajaţii AVE Bihor. Şi că schimbarea începe cu noi!

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON