URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 August 2023, 09:27

AVE Bihor: cum înţeleg turiştii care ajung în Padiş să (nu) respecte natura (FOTO)

AVE Bihor: cum înţeleg turiştii care ajung în Padiş să (nu) respecte natura (FOTO) Înainte de sosirea maşinilor AVE (foto stânga) și după plecarea maşinilor AVE (foto dreapta)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Atunci când am început această activitate de salubritate în Bihor, unul dintre principalele noastre obiective a fost curăţenia în judeţ. Pentru că sortarea corectă a deşeurilor produce şi acest miracol, care ne-ar apropia de situaţia din ţările cu mai mulţi ani de civilizaţie în spate. Imaginile alăturate, din Glăvoi / Padiş, nu pot însă decât să ne trezească la cruda realitate şi să ne facă să înţelegem că mai avem mult de lucru pentru a schimba mentalitatea semenilor noştri.

Stau prost cu ţinta

Pentru că suntem iubitori de natură şi pentru că ştim că Padiş / Glăvoi este punctul zero de întâlnire a montaniarzilor din Bihor, în luna martie am decis, împreună cu autorităţile judeţene, să reglementăm într-un fel activitatea de salubritate din satul de vacanţă. Consiliul Judeţean Bihor a adus aici trei platforme de deşeuri semi-îngropate, cu capacităţi de 3 şi 5 mc, pentru sticlă, plastic / metal / hârtie / carton, respectiv rezidual.

Platformele sunt amplasate în apropiere de zona de campare, acolo unde, în fiecare weekend din perioada de vară, nu poţi arunca un ac din cauza multitudinii de corturi. Ne-am aşteptat din partea unor oameni ai muntelui să protejeze natura de deşeuri aruncate la întâmplare, însă acest lucru se întâmplă într-o măsură mai mică decât estimam iniţial.

În jurul platformelor e plin de deşeuri aruncate alandala, în timp ce incintele sunt mai mult goale decât pline. Maşinile AVE Bihor urcă săptămânal în Padiş, unde nu doar golesc platformele îngropate, ci fac şi curăţenie în jurul lor. Problema este că, nefiind sortată, întreaga cantitate de deşeu devine automat rezidual, deci fără nicio posibilitate de reciclare.

Cum putem schimba imaginea dezolantă din zonele turistice

Orice om al muntelui ştie că pe munte nu laşi nimic în urma ta şi că orice aduci acolo vei duce la final acasă. Dacă există posibilitatea de a te debarasa de deşeurile tale, de ce să nu o faci în mod corect şi civilizat?

Trebuie doar să introduceţi deşeurile în platformele corecte, printr-un gest care ar trebui să devină automatism, la fel cum aruncatul deşeurilor pe jos ar trebui să devină istorie. Aveţi fracţiile înscrise pe recipiente, trebuie doar să le respectaţi! Doar ceea ce nu se poate recicla ar trebui să ajungă în recipientul inscripţionat REZIDUAL.

Din 14 august, AVE Bihor va continua activităţile de conştientizare chiar în Glăvoi, în speranţa că împreună putem face lucruri cu adevărat importante. 

Hai să avem o ţară ca afară!

Schimbarea începe cu noi!

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON