URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 August 2021, 18:10

Atracție neştiută la Universitatea din Oradea: cel mai vechi pendul din ţară, care demonstrează cum se învârte Pământul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Puţini orădeni ştiu, dar într-una din clădirile Universităţii din Oradea pot descoperi cel mai vechi pendul de tip Foucault din România, un dispozitiv experimental, care demonstrează că Pământul se învârte în jurul propriei axe.

Pendulul a fost instalat în anul 1964, la inițiativa profesorului Coriolan Rus, decanul de la acea vreme al Facultății de Matematică – Fizică. Dispozitivul a fost construit chiar în Oradea, la Uzina Înfrățirea.

„Pendulul lui Foucault este un dispozitiv experimental, realizat de fizicianul francez Léon Foucault, care demonstrează că Pământul se învârte în jurul propriei axe. Pe podeaua deasupra căreia oscilează pendulul este presărat un strat fin de nisip, pe care vârful pendulului desenează o rozetă. La latitudinea de 30 de grade, pendulul revine în locul de unde a pornit, executând o rotație completă, după 48 de ore”, se arată într-un comunicat al Universității.

Pendulul cântărește 60 de kilograme și este suspendat la o înălțime de 16 metri. Curioșii pot arunca o privirea asupra „Pendulului lui Foucault” dacă ajung la Universitate şi îl caută în pavilionul B.

„Realizarea acestui pendul este un moment important în istoria fizicii universale, deoarece el este un instrument ce dovedește că pământul se rotește. În corpul B al Universității din Oradea exista acel spațiu generos și m-am gândit că poate fi folosit pentru a instala acolo un astfel de pendul. Sigur, fiecare generație de studenți a avut parte și de o lecție de fizică aplicată, desfășurată la fața locului”, a explicat profesorul Coriolan Rus, ajuns acum la venerabila vârstă de 92 de ani.

În România mai există doar patru asemenea dispozitive. Primul, după cel de la Oradea, a fost realizat abia în anul 2002. Pendulul de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași este menținut în stare de oscilație permanentă cu ajutorul unui sistem automat de acționare.

Universitatea aminteşte şi că „Pendulul lui Foucault” este și titlul unui cunoscut roman ce aparține scriitorului italian Umberto Eco. Romanul vorbește despre un plan secret al cavalerilor templieri de a controla lumea. În epoca cruciadelor, aceștia ar fi descoperit cum să controleze anumite energii, denumite „curenți telurici”. Doi dintre cei trei protagoniști ai romanului, mor după ce par să fi ajuns prea aproape de teribilul secret al templierilor. Sursa de inspirație a lui Umberto Eco a fost o scurtă povestire de Jorge Luis Borges. „Codul lui Da Vinci”, celebrul roman scris de Dan Brown a fost inspirat de „Pendulul lui Foucault”. La rândul ei, cartea lui Ioan Petru Culianu, „Jocul de smarald” a fost comparată adeseori cu „Pendulul lui Foucault”.

Paul Lelea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Demonstrează vs. arată?
Nu știam precis cum se învârte și, având o bănuială totuși, aveam nevoie de o demonstrație de confirmare.
Postat 01 August 2021, 19:48 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON