URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Mai 2023, 12:20

Aruncăm corect! Să ne amintim care sunt regulile colectării separate a deșeurilor din Oradea

Aruncăm corect! Să ne amintim care sunt regulile colectării separate a deșeurilor din Oradea REVIN IGLUURILE! Pentru a stimula colectarea separată a hârtiei și cartonului, Primăria readuce în Oradea vechile containere de tip iglu de culoare albastră. O parte dintre ele au fost deja reamplasate între blocurile din oraș
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Piaţa europeană a deşeurilor este în continuă mişcare: frecvent deşeurile sunt împărţite în noi categorii şi apar tehnici mai bune pentru managementul salubrităţii. 

Ca să răspundă cerinţelor legislative europene, dar mai ales ca să reducă tot mai mult cantitatea de deşeuri care ajunge la halda oraşului, Primăria Oradea şi principalii actori din salubritatea locală, operatorul de salubritate RER Vest şi administratorul depozitului ecologic şi al staţiei de sortare a reciclabilelor, Eco Bihor, au convenit să facă nişte "reglaje" în modul în care trebuie aruncate gunoaiele. Nu spectaculoase, dar esenţiale...

Verde = sticlă

Actualizarea tipurilor de deşeuri pentru fiecare dintre fracţiile care se colectează sau se vor colecta în Oradea face parte din procesul de modificare a regulamentului local de salubritate. Primăria lucrează la acest act normativ, care în curând ar putea fi supus dezbaterii publice şi apoi votului Consiliului Local.

Cert este că, începând din 3 iulie, sticlele vor fi colectate din poartă în poartă de la orădenii care stau la case. Borcanele şi sticlele, fără capace, vor putea fi aruncate în recipientele verzi de tip găleată distribuite gratuit fiecărui client persoană fizică al RER Vest. Capacele, în schimb, se aruncă printre deşeurile reciclabile, în sacul sau în pubela galbenă.

Orădenii care stau la bloc vor strânge în continuare sticlele şi borcanele în pubele verzi pe care le au în incintele de colectare. Atenţie, însă: nici în găleţi şi nici în pubele nu se poate arunca sticla din geamuri sau piese de veselă, indiferent dacă sunt sparte sau nu. Locul acestora este în pubela neagră, adică între deşeurile reziduale.

Albastru = hârtie şi carton

În prezent, proprietarii caselor colectează plasticul, metalul, hârtia şi cartonul în sacii galbeni sau în pubelele de aceeaşi culoare, dar tot din 3 iulie galbenul va fi culoarea dedicată exclusiv  ambalajelor din plastic şi metal. "Se vor arunca în sacii sau pubelele de culoare galbenă doar recipiente din plastic curate pentru băuturi, alimente sau detergenţi, pungi sau folii curate, dopuri din plastic, doze de spray goale, doze de băuturi strivite, ambalaje TetraPack, pahare de iaurt clătite, blistere şi folii de la medicamente goale", explică Laura Dărăban-Breb, purtătorul de cuvânt al RER Vest.

În schimb, începând din iulie orădenii de la case vor folosi saci albaştri pentru colectarea hârtiei şi a cartonului, cum ar fi ambalajele produselor alimentare sau cosmetice, cutii, maculatură, pungi din hârtie.

Maro = biodegradabil

În ce priveşte deşeurile biodegradabile, acestea se vor arunca în continuare în pubelele de culoare maro, dar această categorie s-a modificat puţin: sunt considerate deşeuri biodegradabile doar zaţul de cafea, resturile de legume şi fructe, proaspete sau gătite, resturile de ceai, cojile de nucă şi de ouă, rumeguşul, fânul şi paiele, frunzele şi crengile, respectiv iarba mărunţită şi resturile de pâine şi cereale.

Prin urmare, cenuşa nu mai poate ajunge în pubela maro, unde, de asemenea, nu trebuie aruncate nici resturile de blană sau păr de la animale. Motivul? Deşeurile biodegradabile sunt folosite la producerea de compost, care este un îngrăşământ natural, iar acest tip de resturi îi afectează calitatea.

Un aspect pe care orădenii nu trebuie să-l uite este că în pubela maro deşeurile se aruncă fără saci sau pungi din plastic. 

Se mai caută soluţii

Regulile de la case se vor aplica şi la mare parte din blocurile Oradiei. Administraţia orădeană a amplasat 95 de igluuri albastre pentru hârtie şi carton, lângă tot atâtea incinte de deşeuri din cartierele de blocuri. Astfel, orădenii care au aceste recipiente în apropiere sunt sfătuiţi să le folosească pentru depozitarea ambalajelor din hârtie. Restul orădenilor de la bloc vor arunca hârtia şi cartonul tot în containerele galbene de la ţarcuri, până când în oraş vor ajunge insulele digitalizate pentru colectarea deşeurilor, pe care Primăria le cumpără, pe bani europeni.

Ce rămâne după separarea deşeurilor, conform regulilor din Oradea, este considerat rest rezidual, care se aruncă în pubela neagră. "În această categorie intră părul şi blana, hainele, excrementele animalelor de companie, produsele de igienă folosite, carne şi produse de origine animală, cum ar fi laptele şi brânza, mucurile ţigărilor, conţinutul sacului de aspirator, periuţele de dinţi, cenuşa de la sobe, bureţii de vase sau jucăriile deteriorate din plastic, metal sau alt material", a explicat Laura Dărăban-Breb.

După cum se vede, colectarea separată pare complicată, dar în realitate doar răspunde întrebării: care deşeu poate fi refolosit şi care nu?

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Maikeltroll
Dacă ai observat, Orădenii nu sunt jegoși ca tine ca să arunce gunoiul unde apuca pt 10 lei în plus. Dacă atat poți, atât poți. Penalii nu-ti cer mai mult, ei îți scoate o chitanță, și dacă ești prins sa fie cât mai mare chitanta. E greu sa selectezi, la Vaslui nu se selectează, nici în Cecenia.
Postat 30 Mai 2023, 00:53 de Sandu2100
Corect
Am sa arunc corect, cand faceti prețul corect. Penalilor, ati venit cu noua regula de reciclare exact cand ati dublat pretul la gunoi, incompetentilor.Populatia nu a uitat acest lucru. O sa aveti mult de muncă pana cand populația va arunca selectiv, indiferent de prețul pe care il impunetì.
Postat 30 Mai 2023, 00:36 de Maikeltroll
Revin iglurile
Welcome, o sa spuna sobolanii!
Postat 30 Mai 2023, 00:27 de Maikeltroll
oradea_mea_si_a_ta
Ma bag in seamă pt ca nu prea le dibueisti, te ajut in speranta ca o sa fi mai cizelat. In Londra se colectează in 6 recipiente ot gunoi( dar nu in toate cartierele ) in Paris la fel.
Postat 29 Mai 2023, 13:03 de Sandu2100
iar se baga sandel in seama ...
sandele, nu ratezi nici o ocazie sa te faci de ras ... Link-ul la care faci referire, confirma faptul ca pana si in Londra, cei de la case au doar 2 recipiente pt gunoi: "clear sack or recycling bin" si "household waste". Cu alte cuvinte, au un sac sau recipient de reciclabile si un gunoi menajer, operatorul de salubritate ocupandu-se de sortarea lor ...
Postat 29 Mai 2023, 12:22 de oradea_mea_si_a_ta
oradea_mea_si_a_ta
Se poate si mai mult decât la Oradea. https://www.cityoflondon.gov.uk/services/waste-and-recycling/household-waste-and-recycling/recycling-a-z
Postat 29 Mai 2023, 02:55 de Sandu2100
Si cand ziceam eu...
Rer valorifica toate astea reciclabile si castiga din 2 surse: de la prostii care plătim si de la cei care le cumpara. Problema e cu curatatul si spalatul, nu tine nimeni gunoiul in casa, cel putin zilnic trebuie dus. In cazul ala nu pute. Rer sa colecteze mai des si corect, nu daca e pubela pe junatate, ei o golesc in alta si pleaca. Am astea pe camera de bord, minim 3 situatii. Sortarea se face prin apa, metalele cu magneti, hartia si cartonul la fel. Sticle le trebuiesc doar intregi ca se vand mai repede. Sticla, in orice fel e ea, se recicleaza la comun si rezulta sticla verde sau maro (de la geamuri, pahare, borcane, sticle, etc). Dar daca rer, tinuta in puf de pmo, poate face bani mai usor, de ce sa nu ii faca? Eh, mai sunt si altii care le preiau, nu faci bani, dar macar nu ii face rer. Deja e ca in Napoli, cu gunoierii de acolo. Ai alternativa? Nuuu, ca se asigura pmo ca nu poti. Deja orasul asta se duce in jos, toata tevarura cu "oras art nouveau" se opreste la limita centrului, in rest e un oras de experimente si incercari, împotriva cetateanului, parca menit sa il chinuie. Daca birtasu mai pupa un mandat e mare minune, doar daca e impotriva lui smang sau vreun alt ibdivid, pe principiul nu un vot pt birtas ci unu impotriva celuilalt. Eram mare fan Oradea, incet incepe sa-mi scada interesul. Oradea azi e un oras al fail-ului, experimentelor ratate, santierelor, incercarilor de orice fel de a mai scoate un ban printr-o taxa, un oras unde gardianu public e mai ceva ca un medic/inginer (desi are scoala cat n-au avut aialalti vacanta). Foarte dezamagit in ultima vreme ...
Postat 29 Mai 2023, 02:22 de poiu
inca o intrebare
In care tara din Europa se mai recicleaza deseurile de la case ca in Oradea, in 5 fractii distincte ? Nu ca n-ar fi bine, dar nu se face nicaieri asa, pentru ca operatorul colecteaza SI sorteaza gunoaiele, care se colecteaza in doar 2 fractii: reciclabile si nereciclabile (rezidual si vegetal). Noi iar inventam ...
Postat 28 Mai 2023, 23:24 de oradea_mea_si_a_ta
Mai baieti
inteleg ca sunt reguli si ca este de cele mai multe ori neplacut sa te supui regulilor, dar daca ai un ambalaj de plastic murdar gen caserola in care ai avut carne, parca este mai ok sa o clatesti putin inainte sa o pui la reciclabile. Vor fi muste si viermi mai putini in sac. Un pahar de iaurt care nu a fost clatit cu apa inainte de aruncare, iti intoarce stomacul pe dos dupa 2-3 zile de stat in sac. Nu va cere nimeni sa le spalati cu sampon, dar minimul necesar trebuie sa vina de la sine. De cealalta parte, suntem in epoca de piatra, avand in vedere ca deseurile reciclabile se varsa pe banda si angajatii ecobihor le sorteaza manual. Pe cand o statie de sortare automata?
Postat 28 Mai 2023, 21:31 de Kid
Eu arunc cu bolta,
e corect?
Postat 28 Mai 2023, 17:37 de pinonel
Upside down
"jucăriile deteriorate din plastic, metal sau alt material" = la rezidual? de ce nu reciclabil? Deja nu te mai poti baza pe instinct, totul e o feerie. "Se vor arunca în sacii sau pubelele de culoare galbenă doar recipiente din plastic curate pentru băuturi, alimente sau detergenţi, pungi sau folii curate, dopuri din plastic, doze de spray goale, doze de băuturi strivite, ambalaje TetraPack, pahare de iaurt clătite, blistere şi folii de la medicamente goale" CURATE? CLATITE? Ce fac daca nu am posibilitatea sa le spal, sa le curat, sa le clatesc? Le arunc la rezidual? Caz in care politia RER nu va ridica sacul pe motiv de selectare neefectuata. E un DELIR marca Oradea.
Postat 28 Mai 2023, 12:33 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON