URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Octombrie 2023, 18:40

Arhitecți din Oradea, laureați la Bienala de Arhitectură Transilvania 2023. Ambulanța pentru Monumente Bihor a luat două premii (FOTO)

Arhitecți din Oradea, laureați la Bienala de Arhitectură Transilvania 2023. Ambulanța pentru Monumente Bihor a luat două premii (FOTO) Arhitecta Greta Zsak a ridicat premiile alături de bebelușul ei, Mihai (sursa foto: BATRA 2023)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea de-a șasea ediție a Bienalei de Arhitectură Transilvania 2023, o manifestare de referință în domeniu, și-a desemnat laureații sâmbătă, când a avut loc, la Cluj-Napoca, Gala de Decernare a Premiilor BATRA 2023.

Trei dintre cele 13 premii decernate au ajuns în Bihor, iar două dintre ele către aceeași echipă a Ambulanței pentru Monumente, ONG-ul care salvează de la dispariție biserici de lemn din județ.

Arhitecta Zsák Ivett Gréta (unul dintre fondatorii organizației) a stârnit zâmbete și lacrimi în public, pentru că a urcat pe scenă, pentru a-și primi premiile, cu bebelușul ei de doar 10 luni în brațe. De altfel, Gréta, soțul ei, Adrian, și copiii lor, Luna și Mihai, sunt zi de zi prezenți pe șantierele bisericilor de lemn pe care le salvează, povestea familiei fiind pe larg prezentată de BIHOREANUL după ce a început șantierul la cea de-a doua biserică de lemn, cea din Luncșoara, comuna Aușeu.

Echipa Zero Positive Architecture, care a „adus” Ambulanța pentru Monumente în Bihor, a primit premiul la secțiunea principală „Proiecte culturale / Inițiative / Experimente”, cu lucrarea „Meșteri, voluntari și copii - Activitate în cadrul proiectului Ambulanța pentru Monumente Bihor, sat. Luncșoara, jud. Bihor”, și premiul la secțiunea specială „Colaborări de impact” pentru „Punerea în siguranță în primă urgență a bisericii de lemn hramul “Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Fâșca - Ambulanța pentru Monumente Bihor, sat. Fâșca, jud. Bihor”.

Echipa care a lucrat la cele două proiecte este compusă din arhitecții Zsák Ivett Gréta, Pescaru Adrian Horațiu, Cseke Andrea, Hebe Mara.

La BATRA 2023 a mai fost premiat și un alt proiect din Oradea: clădirea de apartamente „26 Bricks Imobil” de pe strada Roman Ciorogariu (foto jos), creată de arhitecții Daniel Bocuț și Raul Drimbău (biroul de arhitectură Domino Art, Prispa arhitecture).

Restul premiilor din această ediție au mers către clădiri sau proiecte din Cluj. Merită menționat și că juriul competiției a fost format din specialiști din străinătate.

Fiecare proiect premiat a fost recompensat cu diplomă, trofeu special creat pentru această ocazie și premii în bani.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP aka mama Omida
Asta spui tu de ciudă, în rest e bine
Postat 31 Octombrie 2023, 09:49 de Sandu2100
Toți cei premiați au potențial.
Din păcate, după cum spunea unul dintre jurații manifestării, acești proiectanți nu fac parte din lista de proiectanți agreată de PMO și CJB, fiind la polul opus al non-valorii acesteia.
Postat 31 Octombrie 2023, 08:29 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON