URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Aprilie 2023, 09:54

Ar putea fi Oradea zero waste?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre "invenţiile" omului care a dăinuit peste secole este gunoiul, iar an de an tot mai multe mizerii acoperă Pământul. O organizaţie de cercetare în domeniul dezvoltării durabile, Institutul Worldwatch din Washington, atrăgea atenţia încă din 2012 că, pe fondul creşterii bunăstării şi urbanizării, până în 2025 omenirea îşi va dubla cantitatea de mizerii şi se va ajunge la 2,6 miliarde de tone generate anual.

Previziunea pare bună: datele actuale arată că într-un an întreaga planetă produce 2,12 miliarde de gunoaie, o cantitate suficientă ca să umple camioane care înconjoară Pământul de 24 de ori. 

Observând că "producţia de gunoi" prosperă, unele oraşe şi-au dat seama că trebuie să ia măsuri. Aşa a apărut reţeaua europeană a localităţilor Zero Waste (Zero Deşeuri), o comunitate de peste 400 de administraţii locale care iau măsuri pentru a reduce anual cantitatea de deşeuri generată.

Conceptul Zero Waste promovează conservarea tuturor resurselor, prin consumul, reutilizarea şi valorificarea responsabilă a produselor, îndeosebi a ambalajelor, astfel încât acestea să nu fie arse, dar nici să nu contamineze solul, apa sau aerul. Pe scurt: prelungirea vieţii gunoaielor, prin refolosire, reciclare ori valorificare. 

Cu ajutorul unor experţi, reţeaua promovează măsuri care să conducă la reducerea cantităţilor care ajung la gropile de gunoi, precum implementarea unui sistem eficient de colectare separată, susţinerea atelierelor de reparaţii pentru cât mai multe categorii de produse, încurajarea comercianţilor să folosească doar ambalaje biodegradabile, înfiinţarea de bănci pentru alimente, implementarea principiului "plăteşti cât arunci", stimularea cetăţenilor să doneze obiectele pe care nu le mai folosesc, în loc să le arunce la gunoi, promovarea compostului...

Multe din aceste măsuri sunt deja susţinute, cel puţin teoretic, şi de Primăria Oradea, aşa că oraşul ar putea să tindă să devină un municipiu cu "zero gunoaie". Spre folosul locuitorilor săi, mai ales al celor care urmează să plătească taxe şi impozite...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
zice bine aici doamna Totorean
e bine ca a impins Bolojan si asociatia municiipilor lega "platesti cat arunci", ca acela care isi cumpara mai mult si arunca mai mult, sa si plateasca mai mult. E buna si legea europeana cu dreptul la reparatie, e buna si reciclarea (dar toate astea incep din designul produsului, si inca e nevoie de inovatie si cercetare in a usura si automatiza reciclarea), e buna si legea europeana cu ambalaje biodegradabile (dar cred ca e loc de inovatie si in biodegradarea acelerata a produselor petroliere, in anumite conditii, dar sa fie impinsa/sustinuta cercetarea si in domeniul asta), sunt bune bancile ptr alimente, caritatea si donatiile (de produse in calitate buna!, nu de carpe rupte, ca atunci doar exporti deseuri catre tari care nu protejeaza mediul ci le arunca in fluvii si oceane), e bine sa faci compost (dar eu il fac de placere si nu cred ca e necesar ca politica de stat sa obligi/penalizezi cetatenii sa faca asta, cat timp se colecteaza selectiv compostul si se face asta de firma de salubritate), dar toate fiind zise si facute, si recliclare din belsug, tot nu inteleg de ce portretizam atat de negativ incinerarea deseurilor ca si pe draqu... cand Norvegia, Suedia, Danemarca, UK, Elvetia, Germania si toate raiurile ecologistilor chiar vor sa interzica gropile de gunoi si sa incinereze toate deseurile ce raman (binenteles cu sisteme de filtrare) (ca asa mai produci si apa calda, energie electrica, abur industrial, agent termic si mai faci economie la carbune poluant), iar apoi la groapa de gunoi sa puna doar cenusa.
Postat 29 Aprilie 2023, 00:42 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON