Aproximativ 300 de elevi de la Şcoala Gimnazială "Oltea Doamna" din Oradea l-au întâmpinat, marți, cu bucurie şi interes pe actualul antrenor al echipei de polo pe apă CSM Digi Oradea, prof. Dorin Costrăş.
Component al echipei de aur Crişul Oradea între 1972 şi 1990, cu care a disputant finala Cupei Cupelor în 1981 şi a câştigat două campionate naţionale, Costrăş a fost şi unul dintre "tunarii" echipei naţionale pentru care a marcat peste 400 de goluri la 6 ediţii ale Campionatelor Europene, 2 Campionate Mondiale, 2 Universiade şi la Jocurile Olimpice de la Moscova în 1980.
Remarcabil este faptul că mulţi dintre copiii prezenţi la întâlnirea organizată de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor în cadrul proiectului "Campionii României", practică un sport de performanţă, fapt ce i-a ajutat să-l "bombardeze" cu întrebări interesante pe oaspetele lor de seamă.
La eveniment au participat, pe lângă toţi profesorii de sport din şcoală şi cele două directoare, Florina Musca şi Liliana Bocoi. Finalul a aparţinut autografelor, invitatul fiind asaltat mai ales de fete.
Dorin Costrăş s-a născut pe 19 iunie 1959 şi este orădean get-beget. A îndrăgit sportul de mic copil şi a visat, ca orice copil, să înveţe să înoate. Astfel, la 7 ani s-a dus la bazinul Crişul şi, mai întâi la iniţiere, mai apoi la performanţă a devenit înotător de performanţă. Timp de 6 ani a înotat mii de km, şi nu degeaba, pentru că în 1971 a devenit campion naţional de 400 m la stilul liber.
Chiar dacă performanţele la înot începuseră să apară, ceva parcă lipsea în cariera tânărului sportiv. Şi acel ceva "era joaca, era mingea", după cum afirmă. De aceea adolescentul de 14 ani s-a îndreptat către polo pe apă, sport de care nu s-a mai despărţit, nici în ziua de azi.
Primul antrenor de polo i-a fost cel care l-a îndrumat timp de 7 ani la înot, Nicolae Rujinski, cel care dă astăzi numele vechiului bazin de polo. Timp de 17 ani, până în 1990, Dorin Costrăş a fost component de bază al echipei de aur Crişul Oradea cu care a jucat finala Cupei Cupelor în 1981 la Split cu echipa gazdă şi a câştigat 2 campionate naţionale de polo pe apă în 1985 şi 1986, sub comanda regretatului Ioan Alexandrescu.
A fost unul dintre componenţii de bază a echipei naţionale cu care a fost prezent la 6 ediţii ale Campionatelor Europene, 2 ale Campionatelor Mondiale, 2 ediţii ale Universiadelor în 1981 la Bucureşti şi 1983 la Edmonton în Canada şi la competiţia supremă, Jocurile Olimpice, la Moscova în 1980.
În 1992, după 14 ani şi peste 400 de selecţii s-a retras de la echipa naţională, dar şi-a continuat cariera de jucător în Spania până în 1998 unde a jucat imediat după revoluţie la cele mai galonate echipe din Barcelona si Catalonia.
După ce a agăţat slipul în cui a început cariera de antrenor şi a antrenat în Spania rând pe rând echipele la care a activat ca jucător şi, în 2012 a revenit la Oradea ca antrenor al CSM Digi, cu care a câştigat 3 titluri naţionale.
Plecat vremelnic de la echipă, Costrăş a revenit şi a preluat din nou frâiele echipei în vara acestui an. Pe lângă lunga carieră de sportiv, Costrăş s-a ocupat şi de educaţia sa, şi după absolvirea liceului la Oradea a încheiat cu succes în 1983 cursurile Institutului de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti precum şi Şcoala Superioară de Antrenori de polo pe apă de la Madrid în 1991. Actualul antrenor principal al echipei orădene de polo CSM Digi este maestru emerit al sportului şi în 1983 a fost decorat cu ordinul Meritul Sportiv clasa a III-a.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.