2020 a fost pentru Oradea anul luptei anti-COVID-19 și al investițiilor. Pentru a face faţă provocărilor declanşate de pandemie, municipalitatea a rectificat negativ bugetul local cu 9 milioane euro, a prelungit cu trei luni primul termen de plată al impozitelor, a sistat executările silite, a acordat reduceri de impozite în valoare de 180.000 euro şi scutiri de plată a penalităţilor în valoare de 2,1 milioane lei contribuabililor afectaţi de criza sanitară.
"Decizii rapide şi eficiente..."
"2020 a însemnat luare de decizii rapide şi eficiente pentru mediul de afaceri, cetăţeni, propriii angajaţi. A trebuit să luăm măsuri fizice, de la achiziţia de dezinfectanţi, la montarea de panouri de protecţie, dar şi fiscale, ca să păstrăm în echilibru bugetul local", a declarat directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.
Pentru a preîntâmpina efectele crizei economice declanşate de lockdown-ul instituit pe fondul pandemiei, conducerea municipalităţii a făcut în martie o rectificare negativă a bugetului local, astfel încât oraşul să se poată încadra la banii disponibili, inclusiv în cazul unei prăbuşiri a veniturilor.
"Cel mai greu moment a fost rectificarea negativă din aprilie, când au fost ajustate veniturile şi cheltuielile cu 42,6 milioane lei, echivalentul a 9 milioane euro. A fost un moment greu, dar obligatoriu pentru a aduce bugetul pe baze reale. Altfel, riscam ca la finele anului să nu ne putem finanţa", a explicat Florea.
Fără executări silite!
Pentru a veni în ajutorul contribuabililor afectaţi de pandemie, municipalitatea a prelungit cu trei luni, de la 31 martie la 30 iunie, primul termen de plată al taxelor şi impozitelor.
"Prelungirea termenelor de plată a fost una dintre măsurile luate imediat. În martie, Consiliul Local a hotărât prelungirea termenelor de plată cu o lună, până la sfârşitul lui aprilie, după care a venit Guvernul şi a prelungit termenul de plată cu trei luni", a spus directorul.
În paralel, pentru a nu-i supune unui stres suplimentar pe contribuabilii afectaţi de criza sanitară, municipalitatea şi-a suspendat începând din martie operaţiunile de executare silită pe tot parcursul anului. Din acest motiv, încasările din executări silite s-au înjumătăţit de la 20 milioane lei în 2019 la 10 milioane lei anul trecut.
În compensare, funcţionarii municipalităţii s-au concentrat pe transformarea dosarelor de insolvabilitate deschise pe numele contribuabililor care nu îşi pot achita obligaţiile fiscale sau amenzile primite în muncă în folosul comunităţii.
Funcționarii au deschis în instanţă 496 de dosare pentru transformarea în muncă în folosul comunităţii a unor amenzi în valoare de 2,3 milioane lei.
Până la sfârșitul anului trecut, 272 de dosare au fost finalizate cu sentinţe însumând 2.448 de ore de muncă în folosul comunităţii, pentru o sumă de 1,2 milioane lei.
Facilităţi anti-COVID-19
Având în vedere impactul restricţiilor sanitare asupra mediului economic, municipalitatea a oferit în 2020 scutiri şi reduceri de impozite companiilor afectate de suspendarea activităţii pe perioada stării de urgenţă.
Concret, 113 firme şi operatori economici au fost scutiți de obligaţii fiscale în valoare de 925.000 lei.
Suplimentar, municipalitatea a acordat scutiri de la plata majorărilor de întârziere aferente obligaţiilor fiscale şi nefiscale datorate bugetului local de către contribuabilii care şi-au stins datoriile până la sfârşitul lunii noiembrie.
De această facilitate au beneficiat 165 de firme, 1.520 de orădeni şi 37 de chiriaşi ai Primăriei.
În urma acestei măsuri, bugetul local a încasat 8,6 milioane lei şi au fost şterse penalităţi de 2,1 milioane lei.
"Cel mai bun an!"
În ciuda restricţiilor impuse pe fondul pandemiei şi a încetinirii vieţii economice a oraşului, anul 2020 s-a dovedit un an bun din punct de vedere al investiţiilor.
Restricţiile de circulaţie au făcut ca numărul maşinilor din trafic să scadă, permiţând constructorilor să se desfăşoare.
"2020 a fost cel mai bun an din noua perioadă de finanţare de după 2016. Cu excepţia anului 2015, când s-au închis mai multe proiecte, acesta este al doilea ca amploare a lucrărilor din ultimii zece ani. Aproape 400 milioane de lei s-au cheltuit pe obiectivele de dezvoltare a oraşului", a spus Florea.
Din această sumă, 39,9 milioane lei au fost de la bugetul de stat, 149,5 milioane lei din bugetul local, 141,2 milioane lei au fost fonduri nerambursabile, iar 66,4 milioane lei au provenit din credite bancare.
Pentru continuarea lucrărilor şi în 2021, Consiliul Local a aprobat la sfârşitul anului trecut contractarea a încă două credite bancare în valoare totală de 166,6 milioane lei, echivalentul a 34,2 milioane euro.
Gradul de îndatorare a oraşului în anul 2020 a fost de 12,41%, sub limita de 30% din media veniturilor proprii pe ultimii trei ani.
În ciuda contextului economic dificil, compania de rating Fitch a reconfirmat anul trecut calificativele oraşului, revizuind însă perspectiva de la "stabil" la "negativ", la fel cum s-a întâmplat la nivel naţional.
Oradea a fost considerată de auditori un oraş cu grad investiţional de cea mai ridicată credibilitate.
Perspective pentru 2021...
Pentru anul 2021, reprezentanţii municipalităţii îşi doresc dezvoltarea serviciilor online prin securizarea plăţilor prin internet.
"Dacă în anul 2019 unul din trei orădeni a ales plăţile online, în 2020 tot al doilea a folosit această metodă de plată pe care vrem să o promovăm şi în 2021", a spus Florea.
Pentru anul acesta, conducerea municipalităţii preconizează reluarea acţiunilor de executare silită împotriva restanţierilor, verificarea tuturor cererilor de reintroducere a terenurilor din zonele fiscale A şi B în circuitul agricol şi identificarea de noi măsuri de stimulare a comunicării online cu contribuabilii, astfel încât activitatea cu publicul de la nivelul ghişeelor să scadă treptat.
În plus, municipalitatea va face demersuri pentru încasarea sumei de 60 milioane lei, cheltuite pe diferite proiecte europene, dar care nu a fost decontată în cursul anului trecut.
Potrivit directorului economic al municipalităţii, bugetul local pe anul 2021 ar putea intra în dezbatere publică pe la jumătatea lunii martie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.