URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Martie 2011, 14:52

Ajutor nesperat pentru cei patru orfani din Bălaia

Ajutor nesperat pentru cei patru orfani din Bălaia O RAZĂ DE SPERANŢĂ. Pentru nepoţii Anei şi ai lui Pavel Nemţuţ (foto), noua lege a pensiilor e bună: bătrânul a pierdut la pensie 30 de lei, dar copiii vor primi câte 350 de lei fiecare!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine şi-ar fi închipuit că noua lege a pensiilor, care a stârnit atâtea proteste şi nemulţumiri, poate fi salvatoare pentru câteva suflete bătute de soartă?

Este cazul celor patru copii din Bălaia rămaşi orfani după ce mama lor a murit de cancer la doar 26 de ani, fără să fi apucat să cotizeze destul la fondul de pensii. Abandonaţi şi de tată şi rămaşi în grija bunicilor, copiii abia îşi duceau traiul de pe o zi pe alta, în vreme ce cheltuielile îi copleşeau. Salvarea lor a venit de la noua lege, care stipulează că de anul acesta pot primi pensii minime şi urmaşii persoanelor care au murit din cauza afecţiunilor oncologice...

Loviţi de soartă

Luna trecută BIHOREANUL relata trista poveste a  patru copii din satul Bălaia, comuna Tileagd, rămaşi orfani acum opt ani. La 26 de ani, mama le-a fost diagnosticată cu o tumoare pe creier, de care nici rugăciunile părinţilor, nici strădania doctorilor nu au scăpat-o. Ca şi cum nu era de ajuns, copiii s-au trezit părăsiţi de tatăl care, deşi locuieşte în acelaşi sat, se poartă ca şi cum n-ar exista.

Micuţii au crescut în casa sărăcăcioasă, dar curată, a bunicilor Ana şi Pavel Nemţuţ. La cei 17 ani, Mădălina e acum în clasa a XI-a la liceu, Natalia are 15 ani şi învaţă în a VIII-a, iar Alin are 13 ani, în clasa a VII-a. Micuţul David are 10 ani şi e în clasa a III-a.

Bunicii se mândresc cu toţi, pentru că niciunul n-a luat-o pe căi greşite şi-şi văd toţi de carte. Numai că, pe lângă rechizite, haine şi mâncare, copiii au nevoi. Mădălina face şcoala la Oradea, astfel că bunicii trebuie să-i plătească şi transportul, 120 de lei lunar, iar de anul viitor Natalia va naveta şi ea la oraş...

Familia trăieşte din pensia bunicilor şi din alocaţii, adică 41 de lei lunar pentru fiecare, plus un mic ajutor social de 388 de lei pe lună pentru toţi cei patru copii luaţi în plasament. Pensia bătrânei e abia de 400 de lei, în timp ce Pavel ia sub 900 de lei. Când funcţionarii de la Casa de Pensii i-au zis că nici unul dintre copii nu poate primi pensie de urmaş, deoarece mama lor n-a muncit destul, au primit vestea cu amărăciune. "Mi-or zâs că măcar 6 ani trebuia să aibă lucraţi. N-avea...", povesteşte bunicul.

"Bine-i bugăt!"

Izbăvirea a venit, neaşteptat, după intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor. Pentru că dacă până acum existau derogări de la regula potrivit căreia părintele decedat trebuia să aibă minimum 15 ani lucraţi doar pentru cei care au murit de boli profesionale sau în accidente de muncă, acum legea a fost completată.

14-leontin-tirle.jpg"Noua lege modifică înscrierile la pensiile de invaliditate şi în cazul urmaşilor, în sensul că atunci când cauza decesului este o boală de tip neoplazie, deci cancer, nu mai trebuie o anumită vechime. De la 1 ianuarie urmaşii au drept la pensie indiferent de stagiul de cotizare", a explicat BIHOREANULUI directorul Casei Judeţene de Pensii, Leontin Ţîrle (foto), care s-a interesat de la început de o soluţie pentru acest caz. "Pentru că avem şi legea privind pensia minimă socială, de 350 de lei, fiecare copil va primi o pensie minimă socială, de 350 de lei", a completat directorul.

Pavel Nemţuţ a primit vestea chiar de la BIHOREANUL. "Îi bine aşe, mai ales de cum o fost. Luam numa' 380 de lei pentru toţi patru pruncii", zice el, bucuros că de acum va putea să le ofere mai mult nepoţilor, nu să le drămuiască fiecare bănuţ. Visează doar ca "pruncii" lui să reuşească-n viaţă, că atunci vor avea şi ei, la rândul lor, grijă de bunici...


MÂNĂ CU MÂNĂ
"Ajute-le Dumnezo!"

Povestea familiei Nemţuţ prezentată de BIHOREANUL i-a emoţionat pe cititori, astfel că mulţi le-au sărit în ajutor. Primii au fost membrii PDL Bihor, care le-au oferit mai multe alimente. "Ne-or adus fărină, ţucur, macaroane, ulei şi dulciuri la prunci", spune Pavel. În plus, echipa PDL le-a promis şi o maşină de lemne.

Şi poliţiştii au fost mişcaţi de cazul lor. "Nişte poliţişti din Oradea ne-or adus alimente şi dulciuri. Bugăte au fost, ajute-le Dumnezo la tăţi!", zice bunicul. O altă persoană care a venit în sprijinul familiei a fost primarul din Ineu, Dumitru Togor, care le-a plătit o căruţă de lemne. Semn că mai sunt şi destui oameni buni...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
vb un patron:))
cand se va trezi romanul ca sanatatea e pe primul loc pe urma :munca, sistemul sanitar, primaria, politica cand vor realiza ca singura bogatie pe care o au este numai si numai familia in rest sunt simpli cobai ai unui sistem dement, lacomia ne determina sa nu gandim sa credem ca banii aduc fericirea, NU ESTE ASA , deci @ cetatean puneti familia ta sa muncesca tot anul nu traiti din randamentul altora si faceti fundul mare pe viata altora care sunt manipulati cu o farfurie de mancare ca animalele am ajuns .
Postat 10 Martie 2011, 14:03 de @cetatean
Certitudine
Cu ajutorul minunatilor bunici si cu ajutorul oamenilor, copiii, vor trece mai usor peste marea durere pricinuita de pierderea mamei. Sincere felicitari, tuturor celor care se implica!
Postat 10 Martie 2011, 08:24 de Ro
Frumos
Multa sanatate bunicilor si mult succes in viata, copiilor !
Postat 10 Martie 2011, 08:15 de da
noroc
ce noroc cu actul de caritate a doamnelor de la pd-l ,sunt bucuros ca a fost urmat si de altii.
Postat 09 Martie 2011, 12:53 de pd-listu
de ce nu tot anul?
@anca: Oare nu ar fi ma bine sa se dea obligatoriu concediu tot anul? Ce-s alea 3 luni? Mai bine tot anul? Toata tara sa fim in concediu si sa ne dea statul si bani multi, multi, multi....
Postat 09 Martie 2011, 09:47 de cetatean
superr
numai copii fara parintii decedati in urma cancerului trebuie sa traiasca restul pot manca apa si aer si totul e ok, sunt fericit oamenii ca animale la abator oare cand o sa i vina randul lui BOC si copii lui sa traisca cu acesti bani, oare cand?
Postat 08 Martie 2011, 18:22 de un cetatean
da ce nu spune BOC
un ritmul asta vom muri cu gramada de cancer, de ce nu s a propus o luna libera in sezonul de vara ca si la italienii in codul muncii ? de ce nu se acorda obligatoriu concediu pe an minim 3 luni ?
Postat 08 Martie 2011, 18:14 de anca
.
Deci, nu mai aruncati cu atata noroi in Boc.
Postat 08 Martie 2011, 15:44 de cetatean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON