URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iulie 2023, 15:50

Ai grijă ce bei! Unul dintre cei mai răspândiți îndulcitori este „posibil cancerigen pentru om”, avertizează OMS

Ai grijă ce bei! Unul dintre cei mai răspândiți îndulcitori este „posibil cancerigen pentru om”, avertizează OMS (imagine generică)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă crezi că răcoritoarele "fără zahăr" reprezintă o alternativă sănătoasă, ar fi cazul să te mai gândeşti. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că aspartamul, unul dintre cei mai folosiţi îndulcitori, este "posibil cancerigen pentru om".

Substanţa reprezintă un îndulcitor artificial, folosit şi în reţeta băuturilor răcoritoare dietetice. În cantităţi peste limitele admise, pot afecta serios sănătatea oamenilor, avertizează OMS, scrie Reuters.

Cercetătorii OMS au decis clasificarea aspartam în aşa numitul grup de risc 2B şi au concluzionat că îndulcitorul poate provoca cancer.

În timpul prezentării a două evaluări ale acestui îndulcitor, directorul Departamentului de Nutriţie, Sănătate şi Dezvoltare din cadrul OMS a făcut, totuși, o declarație precaută. "Nu sfătuim companiile să-şi retragă produsele şi nici nu sfătuim consumatorii să stopeze complet consumul", a declarat dr. Francesco Branca, citat de Hotnews.ro.

Branca a mai zis că sunt necesare studii suplimentare "pentru a clarifica în continuare situaţia", referindu-se la faptul că decizia de a plasa aspartamul în acest grup a fost luată pe baza "dovezilor limitate" asociate cancerului la om, în special pentru carcinomul hepatocelular, care este un tip de cancer la ficat.

Printre alte produse clasificate în grupul de risc 2B grup se numără extractul de aloe vera sau acidul cafeic, a spus Paul Pharoah, profesor de epidemiologie a cancerului la centrul medical Cedars-Sinai din Los Angeles, SUA.

Doza de aspartam

Merită precizat și că substanța devine periculoasă în doze destul de mari. Doza zilnică recomandată de aspartam este de maximum 40 de miligrame pe kilogram de greutate corporală.

Astfel, dacă o băutură răcoritoare dietetică conţine 200 sau 300 miligrame din acest îndulcitor, un adult care cântăreşte 70 de kilograme ar trebui să consume între 9 și 14 cutii pe zi pentru a depăşi doza zilnică admisă, în condiţiile în care nu ar exista un aport suplimentar de aspartam din alte surse, exemplifică Reuters.

Aspartamul nu are valoare nutritivă şi este folosit pe scară largă din anii '80 ca îndulcitor de masă. El este încorporat în băuturile cu conţinut scăzut de calorii, cum ar fi sucuri "light", alimente gata preparate, gumă de mestecat, gelatină, îngheţată şi cereale pentru micul dejun, precum şi în medicamente, cum ar fi pastile pentru tuse şi alte produse, dar şi în pasta de dinţi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Oms
De când păşim pe usa de la hipermarket, totul, dar totul este cancerigen100%.Bine...nici cu fermierii nu mi-e ruşine, doar tre' să tină pasul, altfel dau faliment.
Postat 16 Iulie 2023, 22:05 de Maikeltroll
Stevie
Singura variantă acceptabilă de îndulcitor cu 0 calorii e stevia.Toate celelalte au diverse efecte nocive, aspartamul fiind printre cel mai nociv dintre ele.
Postat 16 Iulie 2023, 08:20 de CivisUlpianum
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON