URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Noiembrie 2023, 15:15

A fost clasat dosarul operațiunii de kompromat a cărei victimă a fost jurnalista Emilia Șercan

A fost clasat dosarul operațiunii de kompromat a cărei victimă a fost jurnalista Emilia Șercan sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Emilia Șercan a anunțat printr-un material publicat luni pe PressOne.ro că Parchetul Curții de Apel București (PCAB) a clasat dosarul referitor la operațiunea de kompromat a cărei victimă a fost în 2022, la scurt timp după ce a dezvăluit că teza de doctorat a premierului de atunci, Nicolae Ciucă, este plagiată.

Jurnalista dezvăluie că, într-o audiență, i-a spus direct prim-adjunctului procurorului general, orădeanul Aurel-Sebastian Vălean, că „Justiția dorește, așadar, să îi ofere o campanie electorală liniștită prezidențiabilului Nicolae Ciucă”.

Poze private, pe site-uri din Moldova

Amintim că, pe lângă amenințări, în februarie 2022, Emilia Șercan a primit pe Facebook, de la un utilizator pe care nu îl cunoaștea, poze cu ea făcute în urmă cu 20 de ani, cu logodnicul de la acea vreme. „Fotografiile mă înfățișează într-un restaurant de la munte sau în ipostaze obișnuite, ce țin de rutina zilnică a fiecărui om care e la el acasă, în camera de baie, după duș, într-o ținută sumară”, spunea atunci Șercan.

Ea s-a dus la Poliție pentru a depune plângere. Captura de ecran cu mesajul primit a devenit probă la dosar, dar a apărut, la 40 de minute după ce Șercan a ieșit din secția de poliție, pe un site din Republica Moldova, iar, după ce și-a verificat telefonul și s-a asigurat că nu a fost spionat, jurnalista a aflat că respectiva captură s-a „scurs”, de fapt, din dosarul ei.

„Fapta nu există”

Potrivit articolului apărut luni pe PressOne.ro, decizia de soluționare rapidă a dosarului aparține Parchetului General, care a transmis la PCAB o notă de îndrumare și control prin care a cerut să fie luate „măsuri de impulsionare a soluționării cauzei”.

Astfel, procuroarea Nicoleta Rotaru de la PCAB a decis că nu există un număr de 7 infracțiuni legate de scurgerea unei probe din Poliția Română, operațiunea de mușamalizare a scurgerii și cu publicarea repetată a unor fotografii private.

Concret, în legătură cu divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice din Poliția Română s-a decis că „fapta nu este prevăzută de legea penală”, în legătură cu violarea vieții private (prin publicarea la data de 17 februarie 2022 a fotografiilor pe site-ul realitateadinmoldova, deținut de infractorul Cristian Rizea, distribuite ulterior pe alte 78 de site-uri), procuroarea a concluzionat că „fapta nu e prevăzută de legea penală”, iar „fapta nu există” nici în legătură cu violarea vieții private (prin republicarea fotografiilor la data de 20 iunie 2022 pe site-urile realitateadinmoldova.net, parte a grupului media Realitatea Plus, și realitateadinmoldova[.]md, distribuite ulterior pe alte 45 de site-uri).

De asemenea, s-a considerat că „fapta nu există” nici în ceea ce privește acuzația de abuz în serviciu, referitor la gestionarea de către Poliția Română a probei publicate pe site-ul din Moldova. Nici abuz în serviciu n-a fost, spune Parchetul, în privința acuzației de împiedicare de către Poliția Română a anchetei penale în legătură cu divulgarea probei. 

În fine, procuroarea spune că nu s-a făcut nici fals informatic - referitor la antedatarea materialului publicat pe site-ul patrianoastra.com, folosit de autori necunoscuți pentru mușamalizarea scurgerii probei din Poliția Română - și nici n-a existat vreo amenințare sau șantaj - prin republicarea fotografiilor la data de 20 iunie 2022 pe site-urile realitateadinmoldova.net, parte a grupului media Realitatea Plus, și realitateadinmoldova.md.

Procuroarea Nicoleta Rotaru a conchis că pentru acces ilegal la un sistem informatic, adică pentru furtul unui număr de 5 fotografii personale, „a intervenit prescripția răspunderii penale”, iar în ceea ce privește violarea vieții private prin publicarea celor 5 fotografii personale pe 31 de site-uri pentru adulți, a fost dispusă „disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor”.

„Justiția vrea să-i ofere lui Ciucă o campanie liniștită”

„În ultimele luni, am semnalat în mod repetat conducerii Parchetului General, inclusiv prin mai multe memorii și plângeri, că procuroarea Nicoleta Rotaru mi-a încălcat drepturile garantate de lege și a refuzat să administreze probe esențiale, solicitate de mine, care ar fi putut conduce la identificarea făptuitorilor și la stabilirea vinovățiilor. În mod total neașteptat, la începutul lunii octombrie, am fost sunată de prim-adjunctul procurorului general, Aurel-Sebastian Vălean, care mi-a spus că mă poate primi de urgență, chiar în acea zi, într-o audiență pe care o solicitasem în mod repetat”, scrie Emilia Șercan.

Jurnalista spune că în timpul întâlnirii cu procurorul Vălean, fost șef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, „am anticipat că se pregătește clasarea dosarului după ce acesta m-a informat că a trimis o notă de îndrumare și control la PCAB pentru a «impulsiona soluționarea dosarului până la finalul lunii noiembrie»”.

De asemenea, Emilia Șercan spune că i-a transmis lui Vălean că „Justiția dorește, așadar, să îi ofere o campanie electorală liniștită prezidențiabilului Nicolae Ciucă”. I-a cerut, totodată, ca Parchetul General să preia dosarele pentru cercetare, dar a fost refuzată.

Trebuie subliniat că decizia de închidere a acestui dosar a fost luată la 22 de zile după ce Parchetul Sectorului 4 a renunțat la urmărirea penală într-un caz în care Emilia Șercan a primit amenințări, tot după dezvăluirile legate de plagiatul lui Nicolae Ciucă, pe motiv că continuarea cercetărilor „nu prezintă interes public”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Poliția română are lozinca: "siguranță și încredere"
Magistrații nu cred că au o lozincă... Poate "speciali" ar trebui să-i numim. Sau "pensionarii"; oricum numa la pensie le stă capul...
Postat 07 Noiembrie 2023, 07:00 de Vio_427
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON