URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 08 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Ianuarie 2022, 12:00

Premierul Nicolae Ciucă, acuzat că a plagiat în doctorat

Premierul Nicolae Ciucă, acuzat că a plagiat în doctorat sursa foto: Facebook / Nicolae Ciucă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a intrat în galeria ruşinoasă a politicienilor plagiatori din România. Teza lui de doctorat, susţinută în 2003 la Universitatea Naţională de Apărare Carol I (UNAP), a fost plagiată, după cum a dezvăluit jurnalista Emilia Şercan în publicaţia Press One.

Cel puţin 42 de pagini din totalul de 138 au fost copiate din alte lucrări, inclusiv din două teze de doctorat susținute anterior la UNAP. Una dintre ele a fost coordonată chiar de îndrumătorul premierului.

“Chiar și fără conținutul plagiat identificat, teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă nu are nicio relevanță academică. Nu are o metodologie de cercetare și nici o parte de cercetare, elemente obligatorii pentru o teză de doctorat”, a scris Emilia Şercan.

Tehnici de mascare

Nicolae Ciucă a susţinut doctoratul pe 31 iulie 2003, când era locotenent colonel la UM 01047 Craiova, cu lucrarea intitulată “Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”, sub îndrumarea generalului de brigadă în rezervă (r) Emil Cheţe.

Teza de doctorat a premierului are un total de 309 pagini, din care 162 de pagini sunt anexele. Jurnalista Emilia Şercan nu a putut să fotocopieze teza, ci doar să o consulte în Biblioteca Naţională şi în Biblioteca UNAP.

Aşa a depistat că cel puţin 42 de pagini sunt plagiate, aproape în întregime din surse tipărite, care nu ar putea fi detectate cu un soft anti-plagiat. În plus, jurnalista a identificat patru tehnici clasice de mascare a plagiatului: topica inversată, reformularea începutului de paragraf, eliminarea unor cuvinte neesenţiale şi aşezarea ideilor cu liniuţă de la capăt.

A cerut să fie verificată

Într-o declarație transmisă către Press One, premierul a susţinut că teza sa de doctorat „a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv”.

Marţi, prim-ministrul a anunţat că cere ca lucrarea sa să fie analizată de Comisia de Etică a UNAP.

”Ca urmare a interesului manifestat public faţă de teza de doctorat „Dimensiunea angajării armatei României în operaţiuni întrunite multinaţionale”, pe care am susţinut-o în anul 2003, la Universitatea Naţională de Apărare (UNAp), am decis să solicit analizarea lucrării de către Comisia de Etică a UNAp - Instituţia Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susţinut teza de doctorat care are un pronunţat caracter specific domeniului Ştiinţe Militare”, a anunţat şeful Executivului, potrivit News.ro.

Nicolae Ciucă este cel de-al doilea prim-ministru acuzat de plagiat în timpul exercitării mandatului. Primul a fost Victor Ponta, care a deținut funcția de premier din partea PSD între mai 2012 și noiembrie 2015.

Doctorat, apoi masterat!

Plagiatul nu este singura problemă de integritate pentru Ciucă. “Perioada studiilor doctorale se suprapune cu cel puțin două misiuni pe care Nicolae Ciucă menționează în CV că le-a îndeplinit în străinătate: exercițiul multinațional Dynamic Response, care a avut loc în aprilie – mai 2001 în Bosnia și Herțegovina și misiunea Enduring Freedom, care s-a derulat între iunie 2002 – ianuarie 2003 în Afganistan", se arată în Press One.

Interesant este că, în 2006, la trei ani după ce a obţinut titlul de doctor, Ciucă a făcut un masterat în SUA, la Army War College, după cum arată CV-ul premierului. Fostul ambasador Cătălin Avramescu se întreba cum a fost posibil ca Nicolae Ciucă să facă un masterat după ce a devent doctor în acelaşi domeniu al ştiinţelor militare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Dragii de ei...
Cum se promoveaza ei unii pe altii, cum absolva ei diverse colegii si universitati de "aparare" , cum isi rezolva 15% spor la salariu, cum isi calculeaza ei pensia pe baza veniturilor din ultima luna de activitate,85%, cind lucreaza 24/24, 7/7... Patria isi cinsteste eroii. O tara de kăkatzi, cu institutii puse pe RAPT SI PRADA, unde singura abilitate certificata si tolerata este cea de hot calificat.
Postat 20 Ianuarie 2022, 12:30 de excalibur
Crește numărul furturilor la PNL.
Liberalii sunt de două feluri ... ori hoți ori prăduitori. La mijloc sunt doar pupincuriștii care speră să le vină rândul la furat.
Postat 20 Ianuarie 2022, 10:18 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5425 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON