URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Ianuarie 2022, 12:00

Premierul Nicolae Ciucă, acuzat că a plagiat în doctorat

Premierul Nicolae Ciucă, acuzat că a plagiat în doctorat sursa foto: Facebook / Nicolae Ciucă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a intrat în galeria ruşinoasă a politicienilor plagiatori din România. Teza lui de doctorat, susţinută în 2003 la Universitatea Naţională de Apărare Carol I (UNAP), a fost plagiată, după cum a dezvăluit jurnalista Emilia Şercan în publicaţia Press One.

Cel puţin 42 de pagini din totalul de 138 au fost copiate din alte lucrări, inclusiv din două teze de doctorat susținute anterior la UNAP. Una dintre ele a fost coordonată chiar de îndrumătorul premierului.

“Chiar și fără conținutul plagiat identificat, teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă nu are nicio relevanță academică. Nu are o metodologie de cercetare și nici o parte de cercetare, elemente obligatorii pentru o teză de doctorat”, a scris Emilia Şercan.

Tehnici de mascare

Nicolae Ciucă a susţinut doctoratul pe 31 iulie 2003, când era locotenent colonel la UM 01047 Craiova, cu lucrarea intitulată “Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”, sub îndrumarea generalului de brigadă în rezervă (r) Emil Cheţe.

Teza de doctorat a premierului are un total de 309 pagini, din care 162 de pagini sunt anexele. Jurnalista Emilia Şercan nu a putut să fotocopieze teza, ci doar să o consulte în Biblioteca Naţională şi în Biblioteca UNAP.

Aşa a depistat că cel puţin 42 de pagini sunt plagiate, aproape în întregime din surse tipărite, care nu ar putea fi detectate cu un soft anti-plagiat. În plus, jurnalista a identificat patru tehnici clasice de mascare a plagiatului: topica inversată, reformularea începutului de paragraf, eliminarea unor cuvinte neesenţiale şi aşezarea ideilor cu liniuţă de la capăt.

A cerut să fie verificată

Într-o declarație transmisă către Press One, premierul a susţinut că teza sa de doctorat „a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv”.

Marţi, prim-ministrul a anunţat că cere ca lucrarea sa să fie analizată de Comisia de Etică a UNAP.

”Ca urmare a interesului manifestat public faţă de teza de doctorat „Dimensiunea angajării armatei României în operaţiuni întrunite multinaţionale”, pe care am susţinut-o în anul 2003, la Universitatea Naţională de Apărare (UNAp), am decis să solicit analizarea lucrării de către Comisia de Etică a UNAp - Instituţia Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susţinut teza de doctorat care are un pronunţat caracter specific domeniului Ştiinţe Militare”, a anunţat şeful Executivului, potrivit News.ro.

Nicolae Ciucă este cel de-al doilea prim-ministru acuzat de plagiat în timpul exercitării mandatului. Primul a fost Victor Ponta, care a deținut funcția de premier din partea PSD între mai 2012 și noiembrie 2015.

Doctorat, apoi masterat!

Plagiatul nu este singura problemă de integritate pentru Ciucă. “Perioada studiilor doctorale se suprapune cu cel puțin două misiuni pe care Nicolae Ciucă menționează în CV că le-a îndeplinit în străinătate: exercițiul multinațional Dynamic Response, care a avut loc în aprilie – mai 2001 în Bosnia și Herțegovina și misiunea Enduring Freedom, care s-a derulat între iunie 2002 – ianuarie 2003 în Afganistan", se arată în Press One.

Interesant este că, în 2006, la trei ani după ce a obţinut titlul de doctor, Ciucă a făcut un masterat în SUA, la Army War College, după cum arată CV-ul premierului. Fostul ambasador Cătălin Avramescu se întreba cum a fost posibil ca Nicolae Ciucă să facă un masterat după ce a devent doctor în acelaşi domeniu al ştiinţelor militare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Dragii de ei...
Cum se promoveaza ei unii pe altii, cum absolva ei diverse colegii si universitati de "aparare" , cum isi rezolva 15% spor la salariu, cum isi calculeaza ei pensia pe baza veniturilor din ultima luna de activitate,85%, cind lucreaza 24/24, 7/7... Patria isi cinsteste eroii. O tara de kăkatzi, cu institutii puse pe RAPT SI PRADA, unde singura abilitate certificata si tolerata este cea de hot calificat.
Postat 20 Ianuarie 2022, 12:30 de excalibur
Crește numărul furturilor la PNL.
Liberalii sunt de două feluri ... ori hoți ori prăduitori. La mijloc sunt doar pupincuriștii care speră să le vină rândul la furat.
Postat 20 Ianuarie 2022, 10:18 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON