URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2024, 20:01

A cincea oară consecutiv! Numărul autorizaţiilor de construire din Oradea a scăzut în 2023 cu 8,8%

A cincea oară consecutiv! Numărul autorizaţiilor de construire din Oradea a scăzut în 2023 cu 8,8% foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Numărul autorizaţiilor de construire din Oradea a scăzut în 2023 cu 8,8% faţă de anul anterior. Sectorul imobiliar orădean se află într-un trend descendent deja de cinci ani consecutivi.

Scădere pe linie

"În comparaţie cu anul 2023, numărul certificatelor de urbanism a scăzut cu 5,6%, cel al autorizaţiilor de construire cu 8,8%, iar numărul autorizaţiilor de desfiinţare cu 6%", a declarat miercuri arhitectul şef al Oradiei, Radu Fortiş, în cadrul unei conferinţe de presă privind activitatea direcţiei pe care o coordonează în anul 2023.

Procentual, numărul autorizaţiilor de construire eliberate de municipalitatea orădeană a scăzut cu 24,4% faţă de media anilor anteriori. Numărul acestora a coborât de la 2.822 de autorizaţii în anul 2019 la 2.481 în 2020 şi la 2.324 în urmă cu trei ani.

Ulterior, în anul 2022, numărul autorizaţiilor eliberate a coborât pentru prima dată sub pragul de 2.000, ajungând la doar 1.980 eliberate în 2022 şi doar 1.818 în cursul anului trecut.

Tot mai puţine

La fel, numărul certificatelor de urbanism, eliberate de Primăria Oradea, documente de informare premergătoare eliberării autorizaţiilor de construire, s-a diminuat an de an. Acesta a coborât de la 7.385 certificate în 2019 la 5.826 în 2022 şi la doar 5.500 în 2023.

O tendință descrescătoare a cunoscut şi numărul autorizaţiilor de demolare, premergătoare unor construcţii pe acelaşi amplasament, care a scăzut de la 142 de documente în anul 2019, la 106 în 2023.

Procentual, numărul autorizaţiilor de demolare a fost cu 9,4% mai mic decât media anilor precedenţi şi cu 6% mai mic decât în 2022.

"O perioadă de aşezare"

Reprezentanţii municipalităţii orădene pun trendul descendent al documentaţiilor elaborate pentru sectorul construcţiilor pe seama degradării condiţiilor economice din ultimii ani.

"Există o stagnare în contextul măsurilor economice la nivel global şi la nivel de ţară. În acest context, oamenii şi-au prioritizat investiţiile. În perioada 2018 – 2020 am asistat la o creştere spectaculoasă a investiţiilor, iar acum este o perioadă de aşezare", a explicat arhitectul-şef al Oradiei, Radu Fortiş.

Prezent la conferinţa de presă, viceprimarul Marcel Dragoş, a declarat că decelerarea sectorului construcţiilor este de înţeles. "Şi noi (n.r. Primăria Oradea), care suntem instituţie publică, am cunoscut un proces de stagnare; altfel, poate anumite lucrări mari ale oraşului se terminau mult mai repede", a declarat Dragoş.

Viceprimarul a argumentat fenomenul cu explozia preţurilor la materiale de construcţii din timpul pandemiei de Covid-19 şi cu perioada de încetinire a lucrărilor publice până la adoptarea legislaţiei care le permitea autorităţilor publice să îşi actualizeze valoarea contractelor de lucrări proporţional cu preţul materialelor.

"Gândiţi-vă ce au însemnat pentru un investitor cele 3 - 5 luni în care, dacă astăzi fierul era 3,52 lei pe kilogram, peste două săptămâni era 4,50 lei, iar apoi chiar 7 - 8 lei pe kilogram", a spus vicele.

Dragoş a apreciat că "probabil de aici a venit acea perioadă de tatonare în care numărul construcţiilor a început să stagneze".

Se redimensionează construcţiile...

În ciuda trendului descendent al construcţiilor, reprezentanţii municipalităţii sunt de părere că Oradea este în continuare un oraş atractiv pentru dezvoltările imobiliare.

"Oamenii sunt, în continuare, interesaţi să construiască. O primă categorie o constituie cetăţenii Bihorului care vor să îşi facă o casă în Oradea, iar apoi sunt investitori din judeţele limitrofe sau din zona Bucureştiului care vor să ridice construcţii în Oradea", a rezumat arhitectul-şef al Oradiei realitatea din actele procesate.

Radu Fortiş a mai spus că şi proiectele vizate de cei care doresc să construiască, simpli orădeni sau dezvoltatori imobiliari, au cunoscut un proces de redimensionare. "Dacă înainte erau proiectate vile de dimensiuni mari, greu de întreţinut, în ultimii ani se proiectează case de dimensiuni mai mici", a spus Fortiş.

În ceea ce priveşte construcţiile de blocuri, cea mai mare căutare o au, în ultimii ani, apartamentele de două camere cu dimensiuni de 50 – 60 metri pătraţi. Costă mai puţin, se vând mai uşor şi sunt mai uşor de întreţinut...

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
KP
Pai tu ai mintre unui școlar.
Postat 15 Februarie 2024, 18:32 de Sandu2100
Bine zis, KP
Scamatorii astia sunt capabili de orice trucaj ca sa "dea bine" intr-un fel sau altul. As adauga ca, declinul constructiilor ar trebui compensat cu niste cresteri de taxe pe proprietati. Ar fi pacat ca Oradea sa rateze un loc fruntas in topuri, faca-se voia FMI-ului.
Postat 15 Februarie 2024, 12:17 de excalibur
Arhitectul șef al orașului bare câmpii precum orice neterminat agreat de partid.
Test de aritmetică pentru toată direcția de așa-zis urbanism din cadrul municipalității ... dacă pe o suprafață de 2500 mp spre exemplu, edifici un bloc cu vreo 54 apartamente, cam câte autorizații trebuie emise? Una ar răspunde orice școlar. Dar dacă pe aceeași suprafață, lotizată la 250 mp fiecare în mod individual, câte case și câte autorizații ar trebui emise? Același școlar ar spune că fix 10 autorizații. Așadar, este firesc să scadă numărul de autorizații la nivel total, dacă tu municipalitate complice cu dezvoltatorii imobiliari, încurajezi realizarea de multe blocuri și chiar expropiezi niște case ca să faci loc unor mașini. Numărul de autorizații de construire este firesc să scadă în aceste condiții, chiar dacă numărul de unități locative a crescut peste măsură în ultimul deceniu. Așa că, eu tot vă spun că Oradea nu are în prezent niciun urbanist de profesie și/sau formare ... are doar niște "neterminați" care habar nu au să numere ce trebuie și este relevant. Pe așa-zisul arhitect șef al orașului îl preocupă strict sumele ce le încasează la fiecare emitere de certificat, aviz, acord și autorizație ... atât știe și atât poate.
Postat 15 Februarie 2024, 08:35 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON