URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iulie 2021, 17:40

1,2 milioane euro. Bloc operator şi secţie ATI modernizate din fonduri europene la Maternitatea din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Maternitatea orădeană are un bloc operator nou şi o secţie Anestezie şi Terapie Intensivă modernizată din fonduri europene.Investiţia de 1,2 milioane euro a fost finanţată printr-un proiect transfrontalier derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea în colaborare cu Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara şi Universitatea din Debreţin.

"Acest proiect a pornit dintr-o necesitate stringentă de reabilitare şi dotare cu aparatură modernă a blocului operator de obstetrică – ginecologie din cadrul Maternităţii Oradea. Vorbim de achiziţionare de aparatură medicală, de acţiuni de screening şi conştientizare a principalelor probleme ginecologice, informarea populaţiei defavorizate şi instruirea personalului medical", a declarat directorul medical al Spitalului Judeţean, dr. Lucia Daina, joi, în cadrul conferinţei de închidere a proiectului.

"Spitalul nostru a intrat în Europa"

La conferinţa de la Maternitate au participat în sistem de transmisie online reprezentanţi ai institutului timişorean şi ai Universităţii Debreţin, parteneri în proiect, iar printre invitaţii din sală s-au numărat reprezentanţi ai municipalităţii orădene, medici care vor lucra cu aparatura achiziţionată - precum şeful secţiei de Obstetrică-Ginecologie II, conferenţiarul Petru Chitulea, şi medicul primar Florin Szasz -, dar şi senatorul Gheorghe Carp, care a contribuit la reuşita acestui proiect în vremea când a condus Spitalul Judeţean.

"Cu aceste investiţii extraordinare, spitalul nostru a intrat în Europa. Nu mai există diferenţe în dotările secţiei pe care o conduc şi ale blocului operator faţă de orice instituţie similară din vestul Europei", a spus dr. Chitulea.

La rândul său, Gheorghe Carp a subliniat că toate achiziţiile de aparatură s-au făcut la cererea specialiştilor. "Am avut noroc că avem doctori bine pregătiţi. Ei au hotărât ce aparatură să se cumpere pentru că ei vor lucra cu ea. Dacă au ales prost, vor fi primii care vor suferi". Senatorul a precizat însă că "din fericire, specialiştii au ales bine şi aparatele cumpărate din fonduri europene şi-au dovedit utilitatea".

Aparatură de ultimă generaţie...

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean, printre cele 57 de echipamente medicale achiziţionate în cadrul proiectului s-au numărat: masă de operaţie cu accesorii de ginecologie, sistem lampă scialitică (n.r. care nu produce umbră) LED cu braţ pentru monitor şi cameră video HD, turn de laparoscopie complet echipat, sistem de anestezie, aparat de monitorizare a funcţiilor vitale pentru Terapie Intensivă, ventilatoare pentru Terapie Intensivă, defibrilator cardiac intern-extern, sterilizator plasmă, set complet mobilier de inox pentru sala de operaţie, kituri de recoltare şi altele.

La rândul său, Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara şi-a dotat două săli de operaţii cu aparatură medicală pentru a putea asigura servicii mai bune pacienţilor, iar institutul din Debreţin şi-a înnoit dotările şi a asigurat pregătirea medicilor din Ungaria şi România care vor lucra cu acestea.

Proiectul transfrontalier România – Ungaria privind "îmbunătăţirea standardelor de sănătate în prevenirea, identificarea şi tratamentul bolilor cardiovasculare şi ginecologice din zona de frontieră" s-a derulat de-a lungul a 26 de luni, în perioada martie 2019 – mai 2021.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
progresul tehnic se observa. cand veti sanctiona aspru (prin desfacerea contractelor de munca direct!) mita in randul cadrelor medicale?
o veste extraordinara, rezultate foarte bune pentru oras si pentru cei care isi doresc dezvoltarea serviciilor medicale. cum ramane totusi cu mita din spitale, mai ales la maternitate? de ce nu scrieti si despre acest subiect? din principiu nu dau mita, ca tot scria un cititor chestia asta, dar mi se pare umilitor sa iti duci sotia sa nasca la maternitatea oradea si sa comporte in batjocura asistentele si ingrijitoarele doar pt ca refuzi cotizatia de 10-50 lei in buzunarul lor!
Postat 23 Iulie 2021, 18:26 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON