URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2014, 11:29

Vinovaţii de serviciu

Vinovaţii de serviciu (foto: Alba24.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În zilele când România vâna vinovaţii pentru semi-eşecul operaţiunii de găsire a supravieţuitorilor accidentului aviatic din Apuseni (deşi, în egală măsură, a fost şi o semi-victorie, ba poate mai mult, măcar aritmetic, de vreme ce din 7 oameni au fost salvaţi 5), am auzit semeni spunând că "i-ar împuşca pe toţi, de la mic la mare". Am ridicat din sprâncene: "Adică?". "Adică de la SMURD până la Guvern!", a venit, fără ezitare, răspunsul. Alţii, mai ponderaţi, s-ar fi mulţumit "să fie daţi afară toţi bugetarii" care au participat la operaţiune. Otova, cu tăvălugul, fără discernământ, chiar dacă unii (majoritatea, dacă nu chiar toţi cei din "tranşee") au făcut-o exemplar!

De unde vehemenţa? Din emoţie exacerbată, vecină cu isteria, şi din obiceiul de a-i ceda acesteia prioritate în faţa raţiunii. Şi, chiar! Ce alibi mai bun ai să fii revoltat dacă "moderatorii" TV, toţi, ţipă că "autorităţile, toate, nu fac nimic"? Sau dacă te ia înduioşarea-indignarea văzând, tot la TV, ruda unei victime făcându-l "nesimţit" pe un medic doar pentru că acesta îndrăznise să-şi exprime o opinie profesională (că decesele nu puteau fi evitate nici dacă salvatorii ar fi ajuns "la timp")?

Ca de fiecare dată când ceva stârneşte furie, românii "judecă" (vorba vine) "în colectiv", şi nu-şi dau seama nici că nu văd copacii de pădure, nici că ei alcătuiesc pădurea! Aşa a fost când s-a vuit despre profesorii şpăgari: toţi profesorii sunt şpăgari! Aşa e când camera ne arată nişte gândaci într-un spital: toate spitalele sunt pline de gândaci!

Tragedia de săptămâna trecută ne-a amintit ce ştiam, că instituţiile statului nu funcţionează normal. Dar de unde şi până unde, toate? Şi de unde concluzia că, dacă instituţiile nu au răspuns îndatoririlor, nu au făcut-o nici oamenii care le formează, toţi?

Românii care mai an îl apărau pe Arafat că s-a opus privatizării medicinei publice au pus acum tunurile pe SMURD, şi chiar pe ISU, la fel de "logic" cum îi declară azi eroi pe pădurarii care ieri erau "asasinii munţilor".

Dar a mers cumva prost salvarea în Apuseni din cauza salvatorilor? Sau din vina şobolanilor ascunşi, fericiţi că masele habar nu au nici ce-i ROMATSA, nici ce-i STS? Întreb: cine are scule de monitorizare, de localizare? Cumva SMURD şi ISU? Ori "serviciile" alea atât de secrete încât nu le mai ştim numărul, şi ai căror "colonei" sunt mai mulţi decât medicii de la Urgenţe?

Pompierii şi medicii urgentişti merită tot respectul de până săptămâna trecută. Nu din adulaţie religioasă, ci pentru că de atâtea ori îşi sacrifică familiile, sănătatea şi chiar viaţa, sărind în foc şi în apă, pentru nişte necunoscuţi în primejdie.

Vinovaţii trebuie neîndoios găsiţi, dar căutaţi-i acolo unde sunt. Nu-i vânaţi pe cei care chiar sunt "la serviciu", la datorie! Nu lăsaţi ura împotriva Sistemului să vă orbească într-atât încât să nu vă mai vedeţi eroii!

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolul:

Eroi în zăpadă, eroi în noroi: Bihorenii s-au remarcat în operaţiunile de salvare din accidentul aviatic din Apuseni (FOTO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
îngrijorare
Problema lui Criş e că guvernul uslamist, cel mai slab şi mai corupt guvern din istorie, alcătuit din plagiatori şi delicvenţi ageamii, va fi tras în cele din urmă la răspundere. Doar iUDe-MeReu' mai lipseşte din teleguvernarea pontlălăistă. Hunii stau grupaţi un pic mai în spate, ca şi consilierul personal al mongolului (pontalăul) Frunda Gyuri, sau celălalt penal Borbely, da' dacă mai pică o retrocedare mică, o pădure, ceva......Ştim că, de fapt, de vină e Băsescu....... Criş, tre să schimbi boabele.
Postat 03 Februarie 2014, 10:04 de bandi
Eroi?
Mai Adi, mai draga! Tu chiar ai luat-o prin papurishte! Despre ce eroi vorbesti baditza? SMURD-ul, o entitate paralela cu SALVAREA, dar inafara de a fi aroganti, nu stiu ce se deosebeste de ceilalti (?) Se iau la intrecere care ajunge primul? NU! Ca astepti pina iti trece termenul de valabilitate ! Nu-i fa demiurgi (D-zeu e mai sus! ) si nici eroi, ca nu sint! Sunt oameni si atit, cu calitatile si defectele lor ! Nu-i inalta mai sus decit pot fi! Nu cauta vinovati! Adevaratii vinovati nu vor iesi niciodata la iveala! D-zeu are grije de toate cele pamintesti! Doar sa avem incredere!
Postat 29 Ianuarie 2014, 18:09 de citizen
BERES SI CRIS
ianceu zice ca fata a fost constienta inca 5 ore de la accident e adevarat nu-si putea misca mainile si piceoarele dar era constienta in schimb ce ne spune noua baci beres i-a judecati si voi la luat sau nu gura pe dinainte ? tu ce zici crisule bati campi ?sau nu ? si tu si beres manipulezi sau nu? CRISULE
Postat 29 Ianuarie 2014, 15:45 de ADD
tara lu papura voda
iar te dai destept crisule iar manipulezi stim noi foarte bine cine sunt vinovati si cine sunt gargaristi nu tre sa ne spui tu toata treaba e sa nu te i-a gura pe dinainte sa-ti faci datoria cum trebuie si esti platit pentru asta mult sau putin asta e daca nuti convine granitele sunt deschise nu te tine nimeni cu forta vinovati au fost foarte clar si limpede enumerati mai jos strattera asa ca nu va mai plictisesc si eu iar despre beres daca tacea filozof ramanea asa suporta consecintele gargarei cesi face omul cu mana lui cum se numeste ?
Postat 29 Ianuarie 2014, 15:05 de romanul
niste criminali
dati i o medalie sefului SMURD Bihor, un criminal care refuza sa recunoasca faptul ca doua persoane au murit din cauza hipotermiei iar daca nu ii gaseau taranii mai mureau citiva...
Postat 29 Ianuarie 2014, 14:35 de arafatu
Propun premierea dr BERES
@Adrian Cris: Sa nu-i impuscam pe toti si sa analizam individual! Un criteriu de apreciere al medicilor este sinceritatea. Astfel pt. ca dl. Beres s-a gandit sa ne spuna cu voce "tare" chiar ce a gandit ar merita premiat cu un premiu OSCAR in medicina (sau Cel mai Bihorel medic!). Dar d-lui reactioneaza si ne spune ca e "obosit de harmalaia mediatica"... Deci chiar daca ar fi adevarat, ca e obosit, ar trebui sa-si ceara un concediu, un drept la odihna, poate un transfer, pt. ca in aceste conditii d-lui nu mai poate da randament si gradul de "esece" ar putea fi mult mai mare (si aici cuantificam in oameni care mai sunt in viata sau nu...). SMURD au proceduri de urmat, d-l Beres ne spune ca a fost incredintat de Arafat via Borcea sa preia conducerea operativa SMURD apoi sa o predea la SMURD CLUJ... Dar ne spune si ca au proceduri de urmat in cazuri de cod negru?! in care acestia trebuie sa incerce resuscitarea .... dar d-lui isi da cu parerea ..."ca degeaba ar fi ajuns mai repede..." Oare cu cat devotament profesional s-ar fi implicat dumnealui daca asta este "gandirea" d-lui? Dr. Beres le-a vazut "in trecere" pe cele doua victime avand in vedere ca doctorita si voluntara de la SMURD Cluj au ajuns primele si au aplicat metodele de resuscitare.... dar noi ne pronuntam ca am ajuns DESTEPT(I) cu functie! Ciudat e ca, chiar daca ma repet, anul trecut la un accident minor de circulatie dl. Beres s-a suprainvestigat la UPU de la Spitalul Judetean si nu si-a dat doar cu parearea considerand ca ... o sa treaca! Deci dr. Beres Zoltan nu te mai ascunde in spatele SMURD, Arafat, ISU ... ar trebui sa te abtii si sa iti recunosti greseala ... de a aborda un caz dupa pareri, impresii, oboseala si nu de a actiona dupa PROCEDURI! Pentru aceasta d-lui ar trebui demis. Prin reactia d-lui ii apara si pe cei de la STS care ar fi trebuit sa dea si sa afle coordonatele cat mai repede si mai exact! Exista o procedura unde se specifica in cat timp SMURD, ISU trebuie sa intervina! Valabila si pt. conditii deosebite si locuri mai greu accesibile! Iar pt. ca a gasit de cuviinta sa se pronunte public pentru un caz in ancheta, desi nu era in mod direct implicat, in perioada in care victima nu era inca inmormantata, doar pt. ca era "obosit" dl. Beres Zoltan ar merita un PREMIU de NE-SIMTIRE!
Postat 29 Ianuarie 2014, 13:44 de Adi Oradeanul
Nu exista nici un Sistem, pentru ca acesta presupune organizare, nu debandada!
Raportul preliminar al Presedentiei RO specifica vinovatii pentru producerea accidentului aviatic (1. Pilotul care a riscat inutil si 2. Inspectoratul Aviatiei Civile care a avizat avionul ca fiind capabil pentru zboruri in conditii de iarna), respectiv vinovatii pentru intarzierea in interventiile de salvare a pasagerilor (1. ROMATSA, 2. Acelasi Inspectorat al Aviatiei Civile din cadrul Ministerului Transporturilor, 3. STS, 4. MAI cu subordonatii 5. ISU/SMURD si 6. Jandarmii montani, plus 7. MApN cu vanatorii de munte aflati in unitatea din judetul CJ). In a doua categorie se mentioneaza nelocalizarea corecta a epavei, incapacitatea convertirii datelor A-GPS ale unui smartphone pe coordonatele de longitudine si latitudine geografica clasica, lipsa de interes si de pregatire a unora dintre cei stabiliti la interventii de acest gen, retragerea de la interventie inca din faza de organizare a unitatii de aramata din apropiere, lipsa de mijloace tehnice in concordanta cu investitiile facute in acestea in anii precedenti, etc)! Restul sunt speculatii, dar nu e sigur ca acest raport va fi si cel final!
Postat 29 Ianuarie 2014, 13:03 de Strattera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON