URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Aprilie 2016, 11:25

Doctor, vând pacient! Medicii de familie îşi tranzacţionează pacienţii prin mica publicitate

Doctor, vând pacient! Medicii de familie îşi tranzacţionează pacienţii prin mica publicitate SURPRIZE, SURPRIZE. Pacientul află ultimul că medicul său de familie l-a "vândut", adică abia când are treabă pe la cabinet şi constată că doctorul care îl primeşte nu-i cel care îi ştia baiurile
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe site-urile de mica publicitate pacienţii se vând la fel ca maşinile, televizoarele ori piesele de mobilier. Legea le permite medicilor de familie să îşi tranzacţioneze pacienţii, la pachet cu cabinetul, iar preţurile care încep de la 5.000 euro pot trece şi de 20.000 euro, fiind stabilite în funcţie de zona unde se află cabinetul, de numărul asiguraţilor din "parohie" şi de vârsta acestora.

"Marfa" cea mai uşor vandabilă sunt copiii şi pensionarii, pentru care sumele decontate medicilor de familie sunt chiar şi de două ori mai mari decât în cazul persoanelor active. Totul se întâmplă, culmea, fără ştirea pacienţilor, care se pot trezi peste noapte pe listele unui medic de familie pe care nu îl cunosc şi pe care pot să-l schimbe doar după o perioadă de 6 luni de la data la care au fost pasaţi în "clientela" acestuia.

O lege pentru medici

"Medic specialist medicină de familie, cumpăr praxis în Oradea sau Bihor". "Vând urgent praxis medicină de familie în localitatea Sudrigiu sau angajez medic de familie". "Vând praxis medical de familie în Curtuişeni la preţul pieţei". "Vând praxis de medicină de familie în Marghita cu 2.600 pacienţi şi un venit de 11.000 lei lunar. Clădire proprie, curte în faţă şi în spate"...

Sunt doar câteva dintre anunţurile unor tranzacţii cu pacienţi postate de medici de familie pe paginile de comerţ electronic şi pe forumurile online frecventate de "halatele albe". Printre "negustori", BIHOREANUL l-a găsit şi pe reputatul medic orădean Corneliu Grozescu. "Doar am testat piaţa", a explicat el reporterului, refuzând să spună şi preţul pentru care ar fi renunţat la cabinetul său din centrul oraşului, de pe strada Jiga.

Practica tranzacţionării pacienţilor a apărut în 2006, odată cu Legea 95/2006 şi Ordinul Ministerului Sănătăţii 1322/2006, acte normative ce reglementează criteriile şi metodologia de preluare a unui praxis de medicină de familie, stabilind că acesta este format din "infrastructura cabinetului şi clientela reprezentată de pacienţi şi alţi beneficiari ai serviciilor oferite de cabinet".

Afaceri bune

Preţul de vânzare diferă de amplasamentul cabinetului şi, desigur, de numărul pacienţilor înscrişi pe lista medicului. Surse din sistem afirmă că tarifele sunt în medie de 10 euro/pacient, mai puţin în mediul rural, unde un cabinet dotat cu minimumul necesar şi cu 500 de pacienţi nu se vinde cu mai mult de 5.000 euro, în timp ce în mediul urban un cabinet similar poate ajunge şi la 20.000 euro.

Până şi băncile profită de pe urma tranzacţiilor, unele oferind credite special pentru medicii care vor să-şi achiziţioneze un praxis, de pildă 15.000 euro pentru o listă între 1.000-1.299 de "capete" şi chiar 30.000 euro pentru 1.500 de "clienţi".

Preţuri pe "capete"

Afacerea e profitabilă dacă aduce încasări cumpărătorului. Pe scurt, cabinetul trebuie să aibă cât de mulţi pacienţi, căci câştigurile se măsoară prin cuantumul decontărilor de la Casa Asigurărilor de Sănătate. Adică plata  "per serviciu" - servicii prestate (consultaţii) - respectiv plata "per capita", un tarif stabilit pentru fiecare persoană asigurată şi înscrisă pe lista medicului.

Dacă serviciile unui doctor de familie sunt limitate prin lege la 20 de consultaţii pe zi, încasările "per capita" le intră în buzunar în fiecare lună, indiferent dacă asiguratul a fost văzut la ochi sau nu. Contează numărul, medicii putând avea până la 2.000 de pacienţi înscrişi, precum si vârsta, deoarece asiguraţilor din evidenţe le corespunde un punctaj, cel mai bine "cotaţi" fiind copiii până la 3 ani şi vârstnicii de peste 60 de ani, pentru care medicii primesc 11,2 puncte; în timp ce pentru pacienţii între 4 şi 59 de ani se decontează 7,2 puncte, fiecare în valoare de 4  lei.

Acestor sume rezultate din plata per capita li se adaugă o sumedenie de alte stimulente financiare. De exemplu, medicii de familie de la ţară primesc un spor de rural (izolare) reprezentând chiar şi 40% din valoarea contractelor.

Pacientul, un CNP

Cele două acte normative care au dat startul comerţului cu pacienţi nu prevăd nicio obligaţie a medicilor de a cere acordul acestora ori măcar de a-i anunţa personal că au făcut obiectul unei tranzacţii, asiguratul reprezentând doar un cod numeric personal înregistrat în baza de date a "vânzătorului".

Potrivit reglementărilor, medicul care îşi înstrăinează praxisul are datoria de a anunţa doar Direcţia de Sănătate Publică, Colegiul Medicilor şi CAS, iar cumpărătorul e obligat, la rându-i, "să aducă preluarea praxisului la cunoştinţa autorităţilor de sănătate publică teritoriale, caselor de asigurări de sănătate, respectiv pacienţilor".

De cele mai multe ori, informarea acestora din urmă se rezumă la un simplu afiş pus pe uşa cabinetului, astfel că pacienţii află că au fost "vânduţi" abia când ajung la cabinet. E drept că aceştia au posibilitatea de a-şi schimba medicul dacă sunt nemulţumiţi, dar procedura este alambicată, iar pentru cei din zona rurală, unde doctorii de familie nu se înghesuie, aproape imposibilă. Oamenii sunt obligaţi să-şi accepte noul "proprietar", bun sau rău, dacă nu vor să facă naveta într-o altă localitate.

Soluţia antifurt

Solicitaţi să comunice dacă au avut situaţii în care pacienţii din Bihor au sesizat mutarea lor pe listele altor doctori fără să fie înştiinţaţi, reprezentanţii Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate s-au ferit să dea un răspuns concret. Într-o informare transmisă BIHOREANULUI, Biroul de presă al instituţiei arată doar conţinutul reglementărilor legale privind tranzacţiile de praxis, cu menţiunea că pacienţii tranzacţionaţi se pot transfera la alt medic, însă nu mai devreme de 6 luni de la instalarea acestuia.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bihor, dr. Dorina Popa, consideră, pe de altă parte, că acest comerţ e o metodă de a preveni... furturile de pacienţi. "Avem localităţi unde medici nou intraţi în sistem încearcă prin orice mijloace să racoleze pacienţi de la alţi doctori. Am şi primit reclamaţii din partea unor medici de familie că au colegi de breaslă care le "fură" pacienţii, promiţând analize gratuite, consultaţii la domiciliu, etc. Încercăm să mediem problemele, iar cea mai bună soluţie sunt aceste tranzacţii de praxis", susţine doctoriţa Popa.

Medicul nostru, stăpânul nostru 

Carmen Pantiş, preşedinta Colegiului Medicilor BihorÎn opinia preşedintei Colegiului Medicilor Bihor, dr. Carmen Pantiş (foto), portofoliul de pacienţi al unui medic de familie este chiar... averea acestuia. "Praxis-ul reprezintă nu doar o noţiune materială - cabinet, dotări - ci şi una imaterială, cea legată de prestigiul profesional, concretizat prin capitalul de încredere oferit de pacientură. Este o consecinţă directă a profesiunii liberale, la fel ca la avocaţi, notari şi alte profesii liberale", spune doctoriţa, convinsă că tranzacţionarea listelor cu pacienţi este un drept al medicilor care nu poate fi luat deoarece "a trecut vremea naţionalizării".

"Credem cu tărie că anul 1948, anul naţionalizării forţate, a rămas definitiv în trecutul României, şi că nicio instituţie modernă, europeană, nu îşi poate permite să ignore un drept fundamental, dreptul la proprietate, indiferent de forma ei", declară preşedinta Colegiului Medicilor Bihor.

În concluzie, medicul are tot dreptul să-şi vândă pacienţii cum vrea stetoscopul lui. Bine ar fi, totuşi, ca nu asta să-i fie ocupaţia de bază, ci totuşi, sănătatea "capetelor" de pe listă...


REGULI
Pacienţi lăsaţi moştenire

Greu de crezut, dar un cabinet medical de familie împreună cu pacienţii din portofoliu se pot lăsa moştenire în cazul decesului titularului de cabinet, cu condiţia ca moştenitorii săi să fie tot medici de familie. Dacă nu sunt, aceştia pot angaja un medic de familie pentru o perioadă de cel mult un an, timp în care pot vinde praxisul, adică imobilul cu dotări şi lista de pacienţi. 

Potrivit Ordinului 1322/2006 care reglementează metodologia de preluare a unei astfel de activităţi, listele de pacienţi pot fi preluate de un medic de familie prin vânzare, schimb, donaţie, comodat, uzufruct ori prin... aport de capital social. Căci, nu-i aşa, omul este cel mai  preţios capital, după cum o spunea însuşi Marx.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Căpuşe
Medici de familie = Paraziţi !!!
Postat 14 Aprilie 2016, 10:27 de Stef
serios?
Cei care sunt acum medici de familie cum au mostenit cabinetele? le-au cumparat? nici vorba , le-au mostenit din fostele cabinete de cartier sau de la intreprinderi! Adica cum e o chestiune legala sa vinzi cabinetul? vinzi pacientul ca pe o vita? de ce nu lasati libera piata ca pacientul sa isi aleaga doctorul dupa performante? De ce medicii tineri nu au nici o sansa daca nu cumpara un cabinet? De ce obligati ca un doctor care vrea sa isi deschida un cabinet sa aiba un numar minim de pacienti pe care sa ii adune in 6 luni sau cat o fi? de ce nu il lasati sa isi faca meseria ? Stati linistiti ca nu se va putea astfel la infinit...ati gasit voi acum o metoda prin care sa faceti ceva bani inainte de pensie...asa ati fost obisnuiti , parca stetoscopul nu aude fara bani! Auzi la ea ..."Credem cu tărie că anul 1948, anul naţionalizării forţate, a rămas definitiv în trecutul României, şi că nicio instituţie modernă, europeană, nu îşi poate permite să ignore un drept fundamental, dreptul la proprietate, indiferent de forma ei" ce proprietate ? proprietatea listei de pacienti? Si va mirati ca pleaca doctorii din tara, comunistilor! Mi-e scarba de voi si principiile vostre!
Postat 13 Aprilie 2016, 17:25 de Myky
articol amalgam
1. nu se vand pacientii, se vine cabinetul; e ca si cum un tamplar, de exemplu, isi vine atelierul si sculele din el; pacientii cabinetului/clientii atelierului pot sa nu ramana sau sa plece!!!! 2. vi se pare ca sunt prea multi medici de familie la tara? daca doriti intradevar medici de familie si la tara motivatii pozitiv; altfel cu totii vor dori doar in orase; sa stiti ca si in UE exista echivalente ale sporului rural tocmai pt a atrage medicul de familie la tara 3. cu plata per capita aveti dreptate; nu e normal sa fii platit pt pacientii pe care nu-i consulti; cum la fel nu este normal ca pt o consultatie sa fii platit cu 10 lei (iar astia sunt banii cabinetului, nu ai medicului; nu faceti confuzie intre venitul cabinetului si salariul medicului!!)
Postat 13 Aprilie 2016, 14:36 de Valentin
scuze, rectific...
1540 pacienti x 4 lei = 6160 lei....si tot degeaba
Postat 13 Aprilie 2016, 13:30 de ferfeleaga
din ciclul, cum ziceti voi ca noi....
tot cum vrem facem. Ce vede madam doctor rau in faptul ca unii medici de familie "fura" pacientii altora cu promisiuni de analize gratuite, consultatii, tarife etc mai mici? Se numeste concurenta nu nationalizare. 2000 de pacienti impartit la 22 zile lucratoare inseamna 90 de pacienti teoretici pe zi, dar legal numai 20 pot consulta. Prin urmare 70 de pacienti zilnic x 22 zile este egal cu 1540 de pacienti care nu beneficaza lunar de nimic, dar medicul incaseaza 30lei pentru fiecare, lunar, adica 46.200 lei(peste 10000 de euro)
Postat 13 Aprilie 2016, 13:25 de ferfeleaga
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON