URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Decembrie 2014, 08:59

(Arhiepi)scopul măririi: Dacă episcopul Sofronie ratează Mitropolia Banatului, Oradea va fi Arhiepiscopie

(Arhiepi)scopul măririi: Dacă episcopul Sofronie ratează Mitropolia Banatului, Oradea va fi Arhiepiscopie ACUM ORI NICIODATĂ! Alegerile de săptămâna aceasta constituie una din rarele ocazii în care PS Sofronie (foto) mai poate părăsi Oradea prin avansarea în rang. Mitropoliţii în funcţie sunt bărbaţi încă în puterea vârstei, fapt pentru care vor mai trece decenii întregi până la vacantarea următorului post mai înalt...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută în Eparhia Bihorului sunau celularele de săltau paltoanele pe bieţii preoţi. Se făceau analize, se făceau pronosticuri, se aprindeau lumânări.

Pe de o parte, preoţii nemulţumiţi de PS Sofronie Drincec făceau slujbe pentru avansarea acestuia ca mitropolit al Banatului, numai să-l vadă plecat. De cealaltă parte, oamenii episcopului se rugau ca Preasfinţitul să piardă alegerile de săptămâna aceasta ca să nu fie maziliţi din posturi de următorul chiriarh. Singur, episcopul stătea liniştit: şi-a luat toate măsurile pentru ca, indiferent cine câştigă alegerile, el tot să avanseze în rang!

Bătălia pentru Banat

Pe lista scurtă a candidaţilor pentru Mitropolia Banatului, stabilită în noiembrie, după trecerea mitropolitului Nicolae Corneanu la cele sfinte, se numără episcopul de Bihor, Sofronie Drincec, Preasfinţitul Lucian Mic de la Caransebeş şi Înalt Preasfinţitul Ioan Selejan al Covasnei.

Cum statutul Bisericii Ortodoxe Române permite Sfântului Sinod să formuleze propuneri inclusiv în ziua alegerilor, nu este exclus ca lista să fie lărgită cu un candidat-surpriză chiar înaintea votului. Teoretic, ar putea fi completată cu numele Preasfinţitului Casian al Dunării de Jos, al episcopului Siluan de la Gyula şi al ÎPS Serafim Făgărăşanul de la Munchen.

Favoritul Patriarhului...

Ales episcop de Oradea în 2007 cu sprijinul masiv al Adunării Eparhiale, formate majoritar din credincioşi, Sofronie se loveşte acum de opoziţia laicilor bănăţeni. Împotrivirea credincioşilor e cu atât mai deranjantă cu cât episcopul se bucură de simpatia Prea Fericitului Patriarh Daniel Ciobotea (foto).

Puţină lume ştie, dar în şedinţa Sinodului Mitropolitan din 6 noiembrie candidatura lui Drincec a fost propusă de însuşi capul BOR. Spre deosebire de mulţi dintre credincioşii bihoreni, Patriarhul vede în Sofronie un chiriarh cultivat, un orator desăvârşit şi un slujitor generos. Sofronie şi-a donat salariul pentru Catedrala Mânturii Neamului, a dăruit acesteia Sfântul Chivot lucrat din argint suflat cu aur la atelierele Patriarhiei şi a cadorisit cu engolpioane majoritatea membrilor Sfântului Sinod.

Susţinut de PF Daniel, Drincec a fost iniţial atât de sigur că va câştiga alegerile din decembrie împotriva episcopului de Caransebeş, Lucian Mic, încât în seara şedinţei a şi sărbătorit. Dar cam degeaba!

"Şantieristul" Domnului

04_Ioan_Covasna_bihoreanul.jpgÎn şedinţa Adunării Eparhiale de a doua zi, credincioşii din Banat au cerut completarea listei cu numele Arhiepiscopului onorific Ioan Selejan al Covasnei şi Harghitei (foto). Bihorean din Petrani, ÎPS Ioan are imaginea unui ierarh modest şi harnic. De altfel, credincioşii povestesc că, absolvent al liceului de construcţii din Oradea şi al Facultăţii de Instalaţii şi Automatizări Bucureşti, ÎPS Ioan a fost găsit de vestea nominalizării la mitropolia Banatului pe un şantier unde turna centura unei biserici.

Arhiepiscopul Covasnei e cu atât mai simpatizat cu cât se află la a patra candidatură, în trecut pierzând, pe rând, alegerile pentru mitropolia Clujului, pentru scaunul patriarhal şi apoi pentru mitropolia Moldovei. Explicaţia e simplă. Conducător al Episcopiei Covasnei şi Harghitei din 1994, a avut rezultate atât de bune încât Sfântul Sinod s-a temut să-l lase să plece din cea mai grea eparhie. Până acum!

Lucian (tot mai) Mic

04_Lucian-Mic_bihoreanul.jpgSusţinut de credincioşii bănăţeni şi de o parte din Sfântul Sinod, Ioan al Covasnei are şanse cu atât mai mari cu cât episcopul Oradiei a sistat în ultimele săptămâni orice campanie, iar Lucian al Caransebeşului (foto) e prins într-un scandal ţinut încă mocnit în spatele uşilor închise. Membrii Sfântului Sinod, în frunte cu PF Daniel, au primit săptămâna trecută mai multe email-uri din partea unor contestatari ai lui Mic. Autointitulaţi Grupul de reflecţie pentru adevărata înnoire a Bisericii, după numele fracţiunii reformatoare reprezentate la începutul anilor '90 chiar de Daniel Ciobotea, protestatarii îi cer Patriarhului să îl "povăţuiască" pe Lucian să se retragă din cursă.

Motivul e simplu. "La data alegerii ca episcop vicar al Timişoarei, în anul 2000, PS Lucian şi-a falsificat atât CV-ul, cât şi documentele de identitate, declarând sub semnătură că s-a născut în 1965", acuză autorii scrisorii. Cum la acea dată canoanele bisericeşti stabileau la peste 30 de ani pragul minim pentru ungerea ca episcop, Lucian Mic, născut de fapt în 1970, nu ar fi putut candida ca vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, funcţie din care a plecat ulterior episcop la Caransebeş. Şi ar putea fi acuzat de furt de arhierie...

Avansat acasă

Surprins iniţial de candidatura ÎPS Ioan al Covasnei, Sofronie s-a consolat rapid cu ideea că ar putea pierde alegerile din 16 decembrie. Asta nu înseamnă însă că a renunţat la visul de mărire. Simpatizat de Patriarh, episcopul Oradiei şi-a cerut ca premiu de consolare avansarea în rang, cu Eparhie cu tot!

Sofronie e atât de sigur de reuşita planului său încât l-a şi împărtăşit preoţilor. În cazul în care nu câştigă mitropolia Banatului, va cere în primăvara anul viitor, cu ocazia împlinirii a 320 de ani de la prima atestare a Episcopiei Oradiei, ridicarea acesteia la rang de Arhiepiscopie. Cum Eparhia e singura dintre cele existente în timpul comunismului care nu a fost urcată în rang după 1990, ideea lui Sofronie are toate şansele de reuşită.

Huzur garantat

Dincolo de avansarea ca arhiepiscop, care i-ar aduce o majorare salarială - nu mare, de la 6.700 lei la 7.500 lei - Preasfinţitul şi-ar devansa în Sfântul Sinod episcopii de aceeaşi vârstă, urcând în ierarhia bisericească deasupra contracandidatului său Lucian Mic, spre exemplu, şi ar avea din nou posibilitatea să îşi numească un vicar.

Această funcţie a fost blocată în 2007 ani, când Sofronie a rupt în două Episcopia Bihorului şi Sălajului pentru a scăpa de vicarul Petroniu Florea Sălăjanul, trimis episcop de Sălaj. PS Sofronie îşi doreşte postul pentru mâna sa dreaptă, arhimandritul Mihail Tărău, stareţul Mănăstirii Izbuc. Odată mutat în palatul episcopal din strada Roman Ciorogariu, Tărău şi-ar asuma oficial toate atribuţiunile atât de neplăcute lui Sofronie, de la ţinerea audienţelor la reprezentarea publică a Episcopiei, urmând ca el să-şi vadă liniştit de escapadele la Izbuc. Ca arhiepiscop, fără niciun stres!


VREDNIC ESTE!
53
de membri ai Sfântului Sinod sunt chemaţi să voteze mitropolitul Banatului


SE POATE!
Oradea arhiepiscopală

Surse bisericeşti afirmă că PS Sofronie pregăteşte transformarea Episcopiei Oradiei în Arhiepiscopie încă de anul trecut, pentru a se asigura că, dacă nu câştigă mitropolia Banatului, ajunge măcar arhiepiscop.

04_Claudiu_Tarziu_bihoreanul.jpgMetoda a mai fost folosită şi de alţi membri ai Sfântului Sinod. În anul 2009, pe temelia unor episcopii cu o vechime de minimum 300 de ani, Sinodul a înfiinţat arhiepiscopiile Râmnicului, Romanului şi Bacăului, Buzăului şi Vrancei, Argeşului şi Muscelului, Dunării de jos şi cea a Aradului. Aşa au ajuns Înalt Preasfinţiţi episcopii acestora - Gherasim, Eftimie, Epifanie, Calinic, Casian şi Timotei, transformaţi în arhiepiscopi.

Unul dintre puţinii jurnalişti familiarizaţi cu intrigile ortodoxe, Claudiu Târziu (foto), spune că înfiinţarea Arhiepiscopiei de Oradea este mai mult un gest simbolic menit să mângâie orgoliul episcopului.

"În afară de faptul că va primi un titlu mai înalt, ceva bani în plus la salariu şi că va sta ceva mai aproape de Prea Fericitul Daniel la slujbe, episcopul Sofronie nu va avea alte avantaje", spune jurnalistul. Chiar şi aşa, este însă ceva în plus...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
!!!!!!!!!!!!!!!
SOFRONICĂ a pierdut! Ioan Selejanul(bihorean la origine)a fost ales MITROPOLIT!
Postat 16 Decembrie 2014, 14:16 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON