URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Decembrie 2014, 17:01

Un an curat! În 2014, RER Ecologic Service s-a străduit să consolideze sistemul de colectare selectivă

Un an curat! În 2014, RER Ecologic Service s-a străduit să consolideze sistemul de colectare selectivă PARTENERII ORĂDENILOR. Un scop major al RER Ecologic Service în anul care se încheie, dar şi pentru anul care stă să înceapă, este să fie partenerul orădenilor, pentru un oraş curat şi responsabil, care îşi respectă obligaţiile privind reciclarea deşeurilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Două campanii de curăţenie generală, alte două de plantări, o amplă acţiune de conştientizare asupra necesităţii colectării selective a deşeurilor şi 12 luni de continuă preocupare pentru curăţenia oraşului. Aşa s-ar putea caracteriza, pe scurt, anul 2014 pentru operatorul licenţiat RER Ecologic Service.

Pentru 2015, societatea şi-a propus să ofere orădenilor servicii la cel puţin acelaşi nivel de calitate, dar şi să îi convingă să nu fie indiferenţi când îşi aruncă deşeurile.

Curăţenie peste tot

Conform obligaţiilor impuse de Primărie, în 2014 muncitorii RER Ecologic Service au curăţat 632 de străzi, cu 18 mai multe decât în anul precedent. Arterele principale au fost spălate de utilajele societăţii de salubritate, iar în zilele toride de vară au fost şi stropite cu apă rece. Muncitorii au răspuns şi de golirea coşurilor de gunoi stradale, de curăţenia din staţiile de autobuz, din parcări şi din pasajele subterane.

De asemenea, RER Ecologic Service a îngrijit spaţiile verzi pe care le are în administrare. Muncitorii au desfăşurat acţiuni specifice fiecărui sezon în parcurile 1 Decembrie, Libertăţii, I. C. Brătianu, Onisifor Ghibu, 22 Decembrie, Teiului, Ţăranilor şi în zonele verzi din loturile 2 (delimitat de malul stâng al Crişului Repede, Piaţa Independenţei, Piaţa Cetăţii, Piaţa 22 Decembrie, strada Toamnei şi strada Ogorului) şi 4 (Rogerius, Oncea şi Episcopia).

Cu grija selectivului

O preocupare a RER Ecologic Service de-a lungul anului a fost ca cetăţenii să cunoască regulile colectării selective şi să le respecte, adică să arunce deşeurile menajere separat de cele reciclabile - hârtie, carton, PET, plastic, metale, aluminiu, sticlă. Pentru asta, RER Ecologic Service a distribuit gratuit orădenilor care locuiesc la case, în două rânduri, câte 17.600 de saci galbeni. La asociaţiile de proprietari, societatea a schimbat containerele cu capac galben, destinate fracţiei uscate (deşeurilor reciclabile), cu recipiente complet galbene, care în acest fel să iasă mai uşor în evidenţă.

Tot pentru reuşita acestui sistem, în primăvară Primăria, RER Ecologic Service şi administratorul depozitului de deşeuri, Eco Bihor, au derulat o amplă campanie menită să-i înveţe pe orădeni cum se colectează selectiv, prin scrisori semnate chiar de primarul Ilie Bolojan. Monitorizarea atentă a deşeurilor aruncate în fiecare sac şi container destinat fracţiei uscate, realizată în cadrul campaniei, a arătat că 20% din orădenii care stau la case colectează selectiv deşeurile, în timp ce printre asociaţiile de proprietari procentul este de doar 12%.

Servicii pentru toţi

În parteneriat cu Primăria, RER Ecologic Service a derulat în acest an şi două mari campanii de curăţenie generală, una de primăvară şi una de toamnă. Fiecare s-a întins pe durata a şase săptămâni, astfel că cetăţenii au avut timp berechet să scape de deşeurile voluminoase sau vegetale fără să plătească nimic. Alte campanii importante au fost cele de plantări: în total, RER Ecologic Service a sădit anul acesta 2.050 de puieţi, din care 1.450 în campania de toamnă.

Pe lângă toate acestea, conducerea societăţii a continuat modernizarea parcului auto, achiziţionând utilaje performante şi îngrijindu-se ca serviciile companiei să răspundă nevoilor tuturor orădenilor. Echipe diferite de cele care lucrează pe domeniul public al oraşului oferă acum servicii de îngrijire şi amenajare de grădini şi curţi, curăţenie în beciuri ori poduri şi chiar de mutări.

Conform cu strategia

Ce se va schimba anul viitor în curăţenia oraşului depinde exclusiv de strategia locală de salubritate, aflată acum în dezbatere publică pe site-ul Primăriei. După ce va fi aprobată de consilierii locali, strategia va dicta nevoile la care va trebui să răspundă operatorul de salubritate. Conducerea RER Ecologic Service şi-a stabilit însă un obiectiv clar: calitatea serviciilor trebuie să fie cel puţin la acelaşi nivel ca până acum şi trebuie continuat, împreună cu orădenii, efortul de colectare selectivă a deşeurilor, astfel încât oraşul să respecte obligaţiile europene privind reciclarea.

Căci, oricât efort ar depune muncitorii RER Ecologic Service, Oradea nu poate fi un oraş curat decât dacă fiecare orădean în parte îşi doreşte asta şi se poartă ca atare...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Spitalul Judetean - termen de bransare la reteaua orasului ,expirat -principalul poluator din 03.10.2014 fara aviz de mediu !
..... "astfel încât oraşul să respecte obligaţiile europene privind reciclarea." Sunteti penibili cu aceste indemnuri,emanate parca de o minte stresata,bolnava, preocupata sa ne inoculeze si noua,prin anunturi repetative ceva din debilitatea operatorului oradean,a edililor care nu mai pot de incadrarea orasului in normele si standardele de civilizatie europene.Suntem in ianuarie 2015,si Spitalului Clinic de Urgenta ORADEA ia EXPIRAT timpul de amenajare si bransare la retaua de canalizare a orasului. Acesta,unitate sanitara etalon din Oradea deverseaza in continuare apa menajera direct in paraul Paris,incarcata cu cantitati incomensurabile de agenti patogeni si material cu aspect fecaloid de la toti bolnavii tratati .Primarului Bolojan ,CAO precum si celor de la ABA Crisuri ,nici ca le pasa de obligatiile si normele europene pe care le incalca,in detrimentul sanatatii oradenilor .Proiectul de intubare a acestui parau, intocmit in spiritul de gasca de cei amintiti mai sus este PENAL,fapt ce va fi constatat si sactionat de inspectorii Curtii de Conturi Europene (OLAF)in urma sesizarii trimise.Intre timp,Spitalul Judetean de Urgenta Oradea funcioneza fara aviz de mediu,fapt ce ar necesita aplicarea unor amenzi, exemplare, factorilor responsabili pentru aceasta stare de fapt;cap de lista ,primarul Ilie Bolojan !Dar, colectarea selectiva a deseurilor are prioritate !!!!!!
Postat 01 Ianuarie 2015, 23:09 de platona
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON