URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iunie 2013, 15:24

Orădenii, invitaţi să sărbătorească Zilele Sfântului Ladislau

La iniţiativa Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania şi a Asociaţiei Sfântul Ladislau, de vineri până duminică în Oradea se vor sărbători Zilele Sfântului Ladislau, considerat întemeietorul oraşului.

Evenimentele debutează vineri, când formaţia de suflători de la Csokmo va porni, de la ora 14.30, într-un marş din faţa magazinului Crişul spre grupul statuar Holnaposok. Aceeaşi formaţie va cânta, de la ora 16.30, din turnul bisericii reformate de pe strada Jean Calvin nr. 1, în timp ce de la ora 16 orădenii sunt aşteptaţi să depună coroane la statuia Sfântului Ladislau din faţa Catedralei Romano-Catolice din Parcul Baroc.

Simultan, între orele 16 şi 20, în Parcul Bălcescu va avea loc un târg de produse de artă populară manuală, iar de la ora 23 la Liceul cu Program Sportiv Bihorul va avea loc un campionat nocturn de fotbal.

Sâmbătă, între orele 9 şi 15, în Parcul Bălcescu va avea loc un concurs gastronomic, timp în care copiii au un program special. Ei vor putea învăţa să prelucreze manual pâsla ori lutul sau să picteze pietre.

De la ora 10, la Universitatea Partium va avea loc prezentarea "Sfântul Ladislau şi oraşul său", iar de la ora 10.30 va fi o întâlnire între cei care au emigrat din Oradea. Apoi vor avea loc mai multe vizite ghidate prin oraş, iar de la ora 21 se va desfăşura, tot în Parcul Bălcescu, o seară de operetă, cu participarea mai multor artişti din Ungaria.

Duminică, de la ora 15.30, mai multe coruri şi trupe de dansuri populare maghiare vor face demonstraţii în acelaşi parc, iar la Centrul bisericesc Lorántffy Zsuzsanna din str. Libertăţii nr. 40 va avea loc o altă prezentare a Regelui Ladislau. Majoritatea evenimentelor se vor desfăşura în limba maghiară.

Despre regele Ungariei Ladislau I se spune că a ajuns pe meleagurile Oradiei în timpul unei vânători şi ar fi rămas vrăjit de frumuseţea locurilor. El a zidit o mănăstire aici şi ar fi cerut chiar să-şi petreacă veşnicia în acest loc.

Citeşte mai multe despre legenda Sfântului Ladislau în articolul "Ziditorul Oradiei"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
sinucide-te de ciuda
zzz sinucide-te de ciuda ca noi, romanii chiar avem istorie, nu ca voi bozzzzgorii, un rege inventat, fara mormint si fara dovezi ca ar fi trecut prin zona, adica abureli udemeriste. Voi nici macar n aveti limba bozzzgorilor, maimutele au mai multe cuvinte decit voi in dictionar - si nici nu beau singe si manincau carne cruda ca voi - iar tara n ati avut niciodata migratorilor, nici nu stiti ce inseamna asta, sinteti puii cucului in mijlocul Europei. In plus, in citiva ani or sa va depasesca numeric tiganii in vagauna voastra imputtita, veti fi minoritari in propria voastra pusta... Cit despre bozzzgorii din Romanica, aveti o mare problema, nimeni nu va accepta, sinteti fiii nimanui, bozzzgorii din Ungaria va scuipa in gura iar romanii va iau in p.la, n aveti patrie, n aveti stramosi, n aveti nimic, natie de sinucigasi...
Postat 28 Iunie 2013, 15:48 de somn usor zzz
Ptr. asa zis Oradaean, si restul
Mai povestiti despre istoria acela de peste 1000 de ani a voastra. Chiar is curios. Dar lasati Roma si Dacia deoparte, si legendele ce tin de asta. Vorbiti de romanasii vostri de acum 2000 de ani. Sa fiu rautacios cum sunteti voi? Aveti o limba furata, pe un teritoriu furat. Cam atat. No va las cu visurile voastre...
Postat 27 Iunie 2013, 20:46 de zzz
@negru 27.06.2013, 14:40]
Nem szégyenled magadat te büdös oláh, hogy ebből a tragédiából viccet csinálsz, milyen ember vagy te? Egy féreg, egy senki... Attól, hogy mi itten veszekedünk, szidjuk egymást, attól még nem kívánhatjuk egymás halálát, és pláne nem mások tragédiáján viccelődni. Aki ezt teszi az egy erkölcstelen nulla, akit szerintem még saját népe is annak tart...
Postat 27 Iunie 2013, 18:07 de sati fie rusine
@aaa
bravo tie, tocmai ti-ai manifestat dreptul de a te exprima in limba materna. legea iti da voie sa faci asta, tot asa cum imi da mie voie sa nu cunosc limba respectiva si sa nu inteleg ce ai scris. si cum noi suntem mult mai multi ca voi prin locurile astea, ia ghici cine are de pierdut (inclusiv la biznis)!
Postat 27 Iunie 2013, 17:52 de alt oradean
@roman
Buna intrebarea cu locl unde i putrezesc oasele ! In 1241, in timpul Marii navaliri mongole, lui Batu Han, comandantul suprem al mongolilor, i s a spus ca osemintele lui ladislau ar fi pe aici, asa ca Hanul a dat porunca sa fie dezgropate si a jurat sa le duca inapoi in Asia, acolo unde e taramul de bastina al hungurilor.
Postat 27 Iunie 2013, 16:19 de bh
adevarul va va face liberi
Sa nu uitam ca evenimentele se petrec dupa marea schisma(1054),cand Vaticanul era interesat sa controleze cat mai mult din biserica crestina a rasaritului(ORTODOXA)PRIN ORICE MIJLOACE.Metoda si varful de lance gasit de Vatican in aceasta parte de lume au fost acest popor migrator crestinat in stil bizantin(rasaritean),cumparat cu promisiuni si bani,trecut la catolicism dupa o lunga perioada si folosit impotriva bisericii rasaritete.Coroana Sfantului Stefan are la baza coroana bizantina primita de la ConstantInopol.Romanii faceau parte din Imperiul Bizantin fiind provincie a acestuiaiclusiv ca si organizare religioasa.De aceea s-au napustit toti asupra noastra cu atata inversunare stergand si distrugand toate urmele si dovezile istorice, fapt ce s-a intamplat pana in 1944 si se mai intampla si azi. Dar adevarul iese la iveala chiar si dupa o mie de ani!!!!!!!!!!
Postat 27 Iunie 2013, 15:59 de bihorean
muntenegru
organizez excursii in Muntenegru pt toti simpatizantii udmr, numai DUS, de adus o sa va aduca Ponta in copirseu in direct la protv...
Postat 27 Iunie 2013, 14:40 de negru
@aaa
aaa, nu vrei tu sa o ciocaneasca pe mata un tigan roman si sa te faca si pe tine european
Postat 27 Iunie 2013, 12:40 de Ungur european
Istorie
Kedves rromán betelepített honfitársaim! Az legyen tiszta számotokra is, hogy ti ezeken a területeken vendégek vagytok, gyökerek nélküli vendégek, kik ma itt laknak holnap meg mar Spanyolország, Olaszország vagy más országok külvárosaiban. Nem hiába tévesztik össze a románságot a cigánysággal mindenhol a világon, sok helyen nem hogy összetévesztik, hanem ugyanannak a népcsoportnak tartják. Lehet itten hazátlanozni, gyűlölködni, a tényeken ez nem változtat. Lehet itt neveket eltörölni és olyan vajdárol elnevezni aki lehet azt sem tudta hogy hol van Nagyvárad, lehet itt Dákó-Román elméletekkel jönni amit egy komolyabb történész 2 perc alatt szigorú történelmi tényekkel végérvényesen meg tud cáfolni. Lehet itt a Ménmarót vezér kazárok lakta országát románnak nevezni, de attól még nem lesz román, lehet itt utcákat rombolni, a várat három nagy monstrummal eldugni, elrejteni, attól meg Nagyvárad vérző szíve magyar és magyar is marad. Nemsokára új román történelem fog megjelenni, amik területi követelésekkel fognak fellépni Olasz, Spanyol, Francia országokkal szemben, mert ez a bizonyos történelem már azt fogja bizonygatni, hogy az ott élő, \"dolgozó\" (sic!) románság ott őslakos.
Postat 27 Iunie 2013, 12:17 de aaa
Pt.zzz asa zis european
Povesti, povesti,povesti. Cele trei triburi migratoare sosite din Asia in 896 d.Hr.bineinteles nu puteau ocupa teritoriul actualei Ungaria, Transinvania, parti din Slovacia,Serbia,Ucraina,Slovenia,Croatia,Cehia. Nu aveau cum,erau putini. Cat priveste istoria mea o cunosc, este veche de mii de ani la fel ca istoria Europei, avem strabuni pe aceste locuri din cele mai vechi timpuri. Mai citeste tu ca altfel ramai cum esti. Istoria voastra este f.scurta si saracacioasa, nu stiti ce sunteti de unde ati venit in Europa si mai ales de ce. La furat ?
Postat 27 Iunie 2013, 07:17 de Oradean
@zzz
istoria noastra, indiferent daca este sau nu mistificata, e cu peste 1000 de ani mai lunga decat istoria voastra. unde este istoria voastra inainte de invaziile migratorilor ?
Postat 27 Iunie 2013, 07:14 de alt oradean
Ptr. asa zis Oradaean
A fost sfantit de Vatican, si era regele Ungariei, care acoperea tot Bazinul Carpatic. Deci arhivele Vaticanului, dar si arhivele tarilor care au istorie... Degeaba te straduiesti, mai bine ai pune mana pe carte, sa-ti inveti istoria voastra, dar nu cea mistificata...
Postat 27 Iunie 2013, 06:36 de zzz
natiunea
nu mai priviti priviti nationalitatea in evul mediu (polonez,ungur, roman, cuman, etc) cu ochii omului modern; in acele vremuri, nu se punea accent pe nationalitate fiind mai mult vorba de o lupta de supravietuire (locala/regionala cu implicatii religioase);
Postat 26 Iunie 2013, 22:07 de 0m
Pentru asa sis zzz
1)Vorbim despre regi sau sefi de trib ? 2) Ai si ceva dovezi sau doar povesti pt. copii ??? Mormantul lui ar fi o dovada care ar sustine partial ce spui tu. Unde este mormantul lui ?
Postat 26 Iunie 2013, 21:43 de Oradean
Ptr. asa zis Oradaean
Tu marele ,,istoric" spune, care rege european avea tata si mama de aceasi natie? Ai uitat sa spui ca de tata avea regele Bela al Ungariei. Prima data a depus bazele episcopiei in Oradea, urmand construirea cetatii. Nu e nevoie de a continua falsificarea, si a scrie numai partial unele lucruri.
Postat 26 Iunie 2013, 21:29 de zzz
Doar povesti fara dovezi
Ladislau 1 nascut in 1040 la Cracovia in Polonia din mama poloneza, mort in 1095 la Nitra in Slovacia, inmormantat la Somogvar si se zice mutat in 1113 la Oradea. Deci nu a fost ungur ci polonez deoarece s-a nascut in Polonia din mama poloneza, a murit in Slovacia si inmormantat in Ungaria, mormantul lui nu se gaseste la Oradea, exista dovezi istorice care atesta faptul ca zona era locuita inca din sec.lV.i.Hr. (zona Salca si Baile Felix) deci nu a intemeiat nici orasul Oradea. Nu are nicio legatura cu Oradea in afara de faptul ca poate o fi trecut candva pe aici, restul fiind doar povesti fara a putea sustinute cu dovezi.
Postat 26 Iunie 2013, 20:38 de Oradean
Unde isi are mormantul ?
Chiar asi vrea sa depun un buchet de flori la mormantul lui. Poate sa-mi spuna cineva unde este mormantul lui ?
Postat 26 Iunie 2013, 16:06 de Roman
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON