URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Mai 2013, 12:19

Ziditorul Oradiei: Ca să-l celebreze pe întemeietorul oraşului, maghiarii din oraş organizează Zilele Sfântului Ladislau

Ziditorul Oradiei: Ca să-l celebreze pe întemeietorul oraşului, maghiarii din oraş organizează Zilele Sfântului Ladislau "SFINTE REGE LADISLAU, ROAGĂ-TE PENTRU NOI". Regele Ladislau, al cărui corp neînsufleţit se spune că a tras căruţa ce-l transporta pe drumul spre Oradea (foto detaliu), are o statuie impozantă în Parcul Palatului Baroc. Iniţial, statuia fusese amplasată în Piaţa Unirii, dar în 1923, după Marea Unire, a făcut loc Regelui Ferdinand
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La fel ca multe alte fapte istorice, când şi cum exact a apărut Oradea e un lucru menit să rămână un veşnic mister. Cea mai răspândită legendă despre fondarea oraşului spune că acesta a fost întemeiat de regele Ungariei Ladislau I, care, ajuns pe aceste meleaguri, ar fi rămas vrăjit de frumuseţea lor şi ar fi cerut să-şi petreacă veşnicia aici, fiind canonizat după moarte de Biserica Catolică.

Anul acesta, în memoria sa şi pentru ca locuitorii oraşului să-i afle, cât mai mulţi, povestea, în Oradea se va desfăşura vara aceasta prima ediţie a Zilelor Sfântului Ladislau, organizate de mai multe asociaţii şi fundaţii ale comunităţii maghiare.

La îndemnul îngerilor

Apariţia Oradiei a fost explicată întâia oară de un anume Marcu din Kalt în "Cronica pictată de la Viena", la mijlocul veacului al XIV-lea. Autorul susţine că Ladislau I, care a domnit în Ungaria între anii 1077 şi 1095, a ajuns, în timpul unei vânători, între Criş şi "pârâul care nu îngheaţă niciodată", adică Peţa, iar locul i s-a părut atât de frumos încât a decis să înnopteze aici. În vis i-au apărut doi îngeri care i-au cerut să ridice pe acest loc o mănăstire în cinstea Fecioarei Maria, iar aşezarea s-o numească Varad (n.r. - în traducere, Cetatea ta).

01 doru marta.jpgMănăstirea s-a zidit în locul unde astăzi se află Cetatea. "Săpăturile arheologice au scos la iveală că în Cetate sunt trei biserici: cea pe care o vedem şi azi, construită la sfârşitul secolului XVIII, o catedrală gotică şi una în stil romanic. Aceasta se pare că ar fi fost biserica ridicată de regele Ladislau", spune istoricul şi arheologul Doru Marta (foto).

Spre Oradea şi după moarte

Atât de mult a îndrăgit regele acest pământ încât ar fi cerut să fie înmormântat în mănăstirea de aici, lucru care s-ar fi şi întâmplat, dar la mult timp după moartea sa, ceea ce nimeni nu poate explica. "La 100 de ani după ce a murit, trupul său a fost adus la Oradea. Probabil că atunci s-a şi reconstruit biserica ridicată de el, căci aceasta fusese de dimensiuni modeste, iar mormântul regelui a atras numeroşi pelerini, astfel că era nevoie de o biserică mai impunătoare", spune Marta.

Inclusiv drumul cu rămăşiţele lui Ladislau spre Oradea e unul de poveste. Căpeteniile ungurilor s-au temut că trupul regelui se va strica, aşa că, ignorând dorinţa răposatului, ar fi decis să-l ducă spre Alba Regală, oraş din centrul Ungariei unde erau înmormântaţi şi alţi regi. După o noapte de odihnă, însă, căruţa cu trupul regelui dispăruse! "Fără nici un ajutor omenesc, trupul sfânt mergea către Oradea cu căruţă cu tot", relatează legenda istoricul maghiar Szabo Kiraly.

Distrusă pentru totdeauna

Ulterior, mormântul a fost mutat în noua catedrală din Cetate, ridicată în secolul XIV în stil gotic, unde au mai fost înmormântate de-a lungul vremii alte şase capete încoronate, inclusiv regele Sigismund de Luxembourg. La începutul anilor 1400, catedrala era unul din cele mai importante locuri de pelerinaj pentru catolicii din Europa, tocmai din pricina mormântului sfântului.

La jumătatea secolului XIV, cultul catolic a pierdut teren în Oradea, iar catedrala a fost abandonată. "Locuitorii oraşului trec la unitarism, devastează Catedrala şi aruncă moaştele lui Ladislau. Sunt recuperate de un călugăr şi duse în nord-vestul Ungariei", explică Marta. Catedrala a fost distrusă apoi de turci şi de două cutremure, iar principele Gabriel Bethlen, care a făcut ultima reconstrucţie a Cetăţii la începutul secolului XVII, a demolat-o definitiv. E greu de crezut, deci, că mormântul regelui a fost vreodată readus în catedrala orădeană. Aşa că nici în prezent nu se ştie exact unde este...

Sărbătoarea orădenilor

În Oradea există o biserică cu numele Sfântului Ladislau, cea din faţa Primăriei, şi o stradă în cartierul Rogerius. Mulţi orădeni cred, însă, că oraşul îi datorează mai mult. De aceea, asociaţia care îi poartă numele, împreună cu Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, organizează Zilele Sfântului Ladislau în ultimul weekend din luna iunie.

Orădenii vor putea lua parte la expoziţii de cărţi poştale înfăţişând Oradea veche, la un concurs culinar, o degustare de vinuri şi o seară de operetă. Asociaţia a invitat la sărbătoare şi orădenii mutaţi în alte ţări, pentru a revedea oraşul. "Sunt foarte puţini cei care ştiu că acest oraş a fost întemeiat de Sfântul rege Ladislau, aşa că îi invităm pe toţi cei care vor să cunoască istoria oraşului lor", spune şeful PPMT, Zatyko Gyula. Convins că mormântul regelui încă se află în Cetate, bărbatul speră că într-o zi Oradea îl va celebra cu adevărat pe cel care a iubit atât de mult acest loc încât s-a legat de el pe viaţă şi dincolo de ea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
povesti de doi bani
povesti de doi bani, pe care nu le crezi nici tu. ungurii au migrat tarziu in Europa, cand deja erau asezari ale romanilor peste tot in Transilvania, inca de pe a dacilor. pe urma au fost organizarea cnezateleor si voievodatelor romanesti. siturile arheologice demonstreaza asta. ca ungurii au incercat sa fure teritorii de la alte natiuni, asta da, e adevarat.
Postat 29 Mai 2013, 03:14 de @dragonfly
Primadata citeste
The settlement that would become the city of Oradea is considered to have been relatively unimportant until the 11th century when King Ladislaus I of Hungaryfounded a bishopric near it. The city flourished both economically and culturally during the 13th century. it was at this time that the Citadel of Oradea, first mentioned in 1241 during the Mongol invasion, was first built. It would be destroyed and rebuilt several times over the course of following centuries. The 14th and 15th centuries would prove to be of the most prosperous periods in the city's history up to that point. Many works of art would be added to the city, including: statues of St. Stephen, Emeric and Ladislaus (before 1372) and the equestrian sculpture of St. Ladislaus (1390) were erected in Oradea. St. Ladislaus' fabled statue was the first proto-renaissance public square equestrian in Europe. Bishop Andreas Báthori (1329–1345) rebuilt the cathedral in Gothic style. From that epoch dates also the Hermes, now preserved at Györ, which contains the skull of King Ladislaus, and which is a masterpiece of the Hungarian goldsmith's art. It was at this time that astronomer Georg von Peuerbach wrote his Tabula Varadiensis, published posthumously in 1464, Observatory of Varadinum, establishing the city's observatory as the Earth's point of reference and prime meridian. In 1474 the city was captured by the Turks after a protracted siege. Their mostly tolerant policies towards others peoples ensured that the city would become an ethnic mosaic of Romanians, Hungarians, Austrians, Slovaks, Hebrews, Ruthenians and Turks.,[4][5] causing Oradea to grow as an urban area starting with the 16th century.
Postat 27 Mai 2013, 17:04 de dragonfly
povesti fabricate...
pe vremea cand aici era deja o asezare urbana, dupa standarde acelor vremuri (sunt destule descoperiri arheologice care atesta acest lucru), ungurii nici macar nu stiau ca exista Europa.
Postat 26 Mai 2013, 06:39 de Istoria
Povesti, povesti, povesti
Povesti,povesti,povesti. Ladislau l s-a nascut in 1040 la Cracovia (Polonia) din mama poloneza si tata incert, a murit in 1095 la Nitra (Slovacia) a fost inmormantat la Somgyvar. Se zice ca ulterior a fost deshumat si mutat la Oradea iar pe drum caruta cu regele a disparut si"fara nici un ajutor omenesc, trupul sfant mergea catre Oradea cu caruta cu tot". Ha ha ha. Si daca a fost inmormantat la Oradea unde este mormantul lui ??? Vrem sa-l vedem !!!! Deci povesti, povesti ,povesti.
Postat 25 Mai 2013, 20:23 de Oradean
hahahaha.....
asta e o /legenda/, o poveste ieftina fabricata de unguri. aici exista oras inca de pe vremea cand ungurii umblau de nebuni, de colo-colo, morti de foame prin Asia.
Postat 25 Mai 2013, 14:43 de land
Oradea
Adevarul e ca ungurilor, hoti de pamanturi si de ape, li s-au rosit ochii vazand si tanjind la teritoriile romanilor. Ca au incercat sa-l fure este iar adevarat.La fel de adevarat este ca tot au incercat sa procedeze si in ceea ce priveste tarile vecine. Intr-o alta ordine de idei, asa cum spun toti istoricii cinstiti ( nu cei "fabricati", ori "reciclati" de unguri), stiu ca radacinile acestui oras si al Transilvaniei sunt de origine Geto-Daca. ungurii migratori au ajuns prin zona, acum aprox o mie de ani. Au adus cu ei, apucaturile salbatice, gregare. consecinta ? mai tarziu au creat tot felul de conflicte si razboaie. desigur, au fost pusi de fiecare data, cu botul pe labe, dar necazuri au facut destule.
Postat 25 Mai 2013, 14:26 de Ancient Dacia
@Menumorut
Nu-s istoric, dar cu cateva lucruri sunt de acord. Cele mai mari pierderi cred ca le-au avut hungurii (laudat fie Alah si robul lui Batu han!), ei erau in mare majoritate la campie, doar veneau din stepa. Romanii cred ca s-au refugiat prin munti, prin codri, astfel avand pierderi mult mai mici. In 1848-'49 tot in munti i-a batut Avram Iancu pe hunguri. Dintre neamurile care vietuiau pe aceste meleaguri cel mai mult le-a folosit Marea navalire mongola romanilor. Citez : ,,Mongolii s-au retras, dar sudul Rusiei, Moldova și o parte a Munteniei au rămas sub dominația lor. Ei au întemeiat în nordul Mării Negre un stat, cunoscut sub numele de Hanatul Hoardei de Aur. În secolul al XIV-lea, acest stat se întindea de la Ural la Dunăre. Popoarele din această zonă au fost nevoite să recunoască suzeranitatea hanilor, care își aveau reședința la Sarai, pe malurile Volgăi. Ocuparea stepelor sudice de către tătari a avut urmări importante pentru popoarele din Europa orientală. Ea a întrerupt, pentru mult timp, legăturile dintre Rusia și Bizanț și a întârziat, pentru câteva secole, înaintarea rușilor spre Marea Neagră și Dunăre. În acest interval, s-a definitivat procesul de constituire a poporului român. La sud de Carpați, tătarii au distrus stăpânirea cumanilor și au frânat expansiunea statului ungar. Ungurii și cumanii [si polonii, zic eu] nu au mai putut împiedica dezvoltarea voievodatelor românești amintite pentru prima dată de documente în anul 1247. Marele lor merit a fost că au instituit „pacea mongolă”, tot așa cum, în antichitate, un alt mare imperiu cuceritor instituise „pacea romană”.
Postat 25 Mai 2013, 12:37 de glad
@bh
O teza falsa,necunoscuta pina azi in istoriografie!Nu stiu de unde ai scos aceste aberatii.Romanii au suferit cel putin la fel de mult ca ungurii de pe urma invaziei mongole din 1241.In oastea lui Bela IV, care a fost nimicita ,erau ft multi romani.Sa nu mai vorbim apoi de atrocitatile pe care le-au facut tatarii in spatiul romanesc extracarpatic insuficient organizat statal pe atunci.Lipsa probelor arheologice despre evul mediu cultural romanesc se datoreaza tocmai acestei invazii, care a omorit nu numai o multime de oameni, dar a distrus toate reperele culturale ale vremii.
Postat 25 Mai 2013, 11:13 de Menumorut
Statuie ?! Poate lui Ogodai !
Daca ungurii i-au ridicat statuie si-l preamaresc pe un cotropitor al acestor meleaguri, noi, romanii ar trebui sa-i ridicam statuie marelui han Ogodai sau nepotului sau, Batu han ! Marele Batu han a spulberat regatul ungurilor in batalia de la Mohi (1241).După invazie, regatul ungurilor a rămas în ruine. Aproape jumătate din localități fuseseră distruse de armatele invadatoare. Aproape un sfert din populație a fost masacrată în special în zonele de câmpie, unde au rămas foarte puțini supraviețuitori. De nu-i tocau mongolii, noi, romanii, nu stiu daca mai reuseam sa infiintam Moldova si Tara Romaneasca, iar aici in Ardeal ungurii ne-ar fi exterminat. Nimic nu i-ar fi oprit in expansiunea lor spre Campla Romana si dincolo de Carpatii Orientali. Asa ca noi, romanii, ar trebui sa sarbatorim cum se cuvine ziua de 11 aprilie ! La 11 aprilie 1241 Batu han, zdrobindu-i pe unguri (regele ungur a fugit pe mare!), ne-a oferit o sansa. Si cand ai noroc, ai, cu doua zile inainte, la 9 aprilie 1241 a fost zdrobit si regatul polonilor, regele fiind decapitat. Asa ca presiunea din vest si din nord asupra pamanturilor locuite de romani a scazut simtitor. Si din nou am avut noroc : moartea Marelui Han i-a facut pe mongoli sa se retraga.
Postat 24 Mai 2013, 21:47 de bh
aaa
Ala a facut o manastire, oras era aici si prin anul 700. Chiar nimeni de la primarie nu se simte sa semnalizeze acest eveniment fals istoric?
Postat 24 Mai 2013, 16:34 de Adrian
Nu-i chiar asa ! Manastirea nu-i oras !
Oradea (în latină Varadinum) este menționată pentru prima dată la 1113, într-o diplomă a abației benedictine din Zobor, în care apare numele episcopului Sixtus Varadiensis și al comitelui Saul de Bychar, însă rădăcinile sale sunt de origine romano-dacică, descoperirile arheologice atestând că în zona Salca din oraș și zona Băilor Felix erau stabiliți romani și daci. De-a lungul Evului Mediu, cetatea a devenit loc de conviețuire pentru un mozaic etnic care a contribuit la stabilirea componenței etnice de astăzi al Oradiei: români, maghiari, austrieci, slovaci, evrei, ruteni și turci. Cetatea Oradiei, ale cărei vestigii se pot vedea și astăzi, este menționată întâia oară în 1241, cu ocazia efectuării unor reparații grabnice pentru a face față unui iminent atac tătaro-mongol. Construirea cetății este atribuită regelui Ladislau I, în onoarea căruia la 27 iunie 1191, Papa Celestin al III-lea emite un act prin care are loc sanctificarea regelui. Conform Cronicii Pictate de la Viena (Chronicon pictum Vindobonense), tot regele Ladislau I a fost cel care a hotărât să ridice "în locul numit Vărad", adică la Oradea, o mănăstire în cinstea Fecioarei Maria. Această mănăstire a constituit leagănul episcopiei romano-catolice de Oradea, al cărei întemeietor și patron spiritual a fost regele Ladislau I
Postat 24 Mai 2013, 14:23 de notarul
Oradea, oras de legenda
E frumos sa citesti despre Oradea ca fiind un oras de legenda
Postat 24 Mai 2013, 13:00 de 0m
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON