URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2018, 18:38

Academicieni şi specialişti de renume care au învăţat la Colegiul Emanuil Gojdu şi-au trimis cărţile în biblioteca şcolii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre cele mai vechi biblioteci şcolare din Oradea, cea a Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, şi-a redeschis uşile în faţa elevilor într-un spaţiu reamenajat, cu accente moderne şi artistice.

Cu peste 30.000 de volume înghesuite şi pe câte trei rânduri pe rafturi, biblioteca a fost supusă unui proiect de redecorare, după ce, în urmă cu trei ani, celebrul tenor Alexandru Badea, nepot al lui Augustin Cosma, fost dascăl al şcolii, a susţinut un concert la Oradea. Dorinţa Asociaţiei de Părinţi din Colegiu a fost ca biblioteca să fie reamenajată în fostul internat al şcolii, deziderat încă neatins, astfel că a rămas într-un spaţiu restrâns.

În schimb, biblioteca îşi completează oferta de cărţi. Mai mulţi absolvenţi ai acestui liceu, astăzi personalităţi importante ale României, şi-au donat exemplare din volumele lor, special pentru gojdiştii de azi. Cu toţii au fost evocaţi miercuri seară, într-un eveniment anume creat, la care, alături de directorul şcolii, Florin Nicoară, au participat episcopul ortodox al Oradiei, Sofronie, omologul său greco-catolic, Virgil Bercea, istoricii Sorin Şipoş şi Gabriel Moisa, dar şi oameni de cultură ai oraşului şi foşti absolvenţi ai liceului.

Memoriile unor academicieni

Printre cei care şi-au trimis cărţile în biblioteca şcolii se numără academicienii Mircea Maliţa şi Radu Iftimovici. Matematicianul Maliţa, fost ministru al Învăţământului şi ambasador la ONU, respectiv în America, nu a transmis doar cărţi, ci şi fotografii. Tatăl său a fost unul dintre bihorenii participanţi la Marea Unire de la Alba Iulia, iar Maliţa a oferit şcolii o imagine cu familia sa. "Elevilor şi profesorilor de la liceul Gojdu, amintirile unui fost elev recunoscător, cu urări de succes pentru acest secol al transformărilor", se arată în mesajul scris transmis de academician.

În cadrul evenimentului a fost evocat şi Radu Iftimovici, dramaturg, scriitor şi, totodată, membru al Academiei Române. Acesta a transmis cartea "Veşnica mea pomenire", o autobiografie în care a dedicat un capitol şcolii în care a învăţat şi în care vorbeşte şi despre Oradea tinereţii sale. Prezentat de criticul de teatru Elisabeta Pop, cunoscută a lui Iftimovici, academicianul a fost descris ca un scriitor cu mult talent şi umor, care în aceeaşi cheie a descris inclusiv minutele în care, copil fiind, s-a aflat în preajma lui Hitler. Fiu de medic militar, Iftimovici a făcut parte dintr-o delegaţie care l-a întâlnit pe Fuhrer.

Printre absolvenţii Colegiului Gojdu care au evocaţi miercuri seară şi a căror cărţi au ajuns acum pe rafturile bibliotecii s-au mai numărat profesorul Teodor Neş, fizicianul Dorin Poenaru, matematicianul Leonida Toma Dragomir, scriitorii D. R. Popescu şi Mircea Bradu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
leaganul culturii
care biserica ? cea care l-a pupat in ... pe Ceausescu timp de 30 de ani si pe urmasii lui dupa 1989 ? Care sint contributiile intelectuale inestimabile aduse culturii romanesti si universale de episcopii oradeni? Astept lista din 'leaganul culturii'!
Postat 22 Aprilie 2018, 23:25 de vpop
@PETREI
Poate că v-ar putea lămuri domnul Chirilă care a predat şi dânsul (şi) acolo limba română!
Postat 22 Aprilie 2018, 10:24 de eutanasiu
Nu stiu cum !/
Sunt si suntem mai mult ca sigur o generatie de absolventi ai Liceului Gojdu care eram coringenti in a 12 clasa de liceu !iar la facultate am intrat 32 din 32 .Nu au stiut dascalii nostrii sa aprecieze cunostintele noastre !?.Sau noi nu am invatat suficient .Sutanele care azi circula in Mercedesuri ne-au facut sa uitam de Dumnezeu la care noi atunci cu frica ne rugam .Si ei au fost absolventi de Gojdu si sunt sigur ,,corigenti ca noi "elevi dotati ,invatati sa invete o viata intreaga dar credinta nu o inveti la scoala ci in familie !Eventualele greseli de gramatica fac parte din faptul ca la literatura D-l Profesor ne spunea sa citim prea mult Cioran,Noica ,Eliade si un pic ....lista e prea lunga si sa o lasam mai moale cu gramatica pentru ca ea nu trasmite idei stari sau mesaje .Adica nu ne ridica in ,,lumea fictiunii ideale "a zis Maiorescu !
Postat 21 Aprilie 2018, 18:17 de PETREI
Erată
ați menționat* Iar după „episcopi orădeni” acea virgulă este o greșeală. Am făcut aceste mențiuni,deoarece în postarea anterioară m-am repezit și, cum mereu se trezește câte unu să ne corecteze, am dorit să fac eu corecturile.
Postat 20 Aprilie 2018, 12:51 de cartisalex
Răspuns lui vpop
Stimate domn, se vede că vorbiți dintr-o crasă lipsă de cunoștință... Pentru a fi corect, mă voi referi la ambii „indivizi în sutană”, pentru că dumneavoastră nu ați menționați la care dintre ei vă referiți. Capacitățile intelectuale și cunoștințele academice ale celor doi episcopi orădeni, sunt incontestabile, iar acest lucru este recunoscut de către toți oamenii de cultură. Așa că, vă rog, abțineți-vă de la astfel de comentarii lipsite de sens... Biserica a fost, este și va fi mereu un leagăn al culturii, nu al ignoranței, așa cum afirmați...
Postat 20 Aprilie 2018, 12:49 de cartisalex
corp strain in biblioteca
ce cauta individul ala in sutana, mirosind a ignoranta intr-o biblioteca ? locul lui este in biserica, alaturi de restul ignorantilor
Postat 20 Aprilie 2018, 06:18 de vpop
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON