URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iunie 2012, 17:13

Amintiri cu FC Bihor la ceas aniversar (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu ocazia împlinirii a 110 ani de când se joacă fotbal în mod organizat în judeţul Bihor, dar şi a 40 de ani de când echipa fanion a judeţului poartă titulatura de FC Bihor, la Sala Mare a Primăriei Oradea s-a desfăşurat vineri simpozionul aniversar înscris în seria de manifestări pe care clubul FC Bihor le organizează în acest an sub egida "Bihor - 110 ani de fotbal, 40 de ani de FC Bihor".

În prezenţa mai multor foşti şi actuali jucători, antrenori sau conducători ai clubului orădean au fost evocate momentele de reper care au făcut ca tradiţia fotbalistică bihoreană să ajungă în acest an la "borna" 110.

Fostul fotbalist, în prezent profesor universitar, Gheorghe Dumitrescu a fost cel care a făcut o prezentare generală a fotbalului în Bihor, începând cu primul joc disputat în anul 1902, continuând cu înfiinţarea clubului CAO, în 1910, performanţele ulterioare ale acestuia, campioană în două ţări, în Ungaria în ediţia 1942-1943, sub denumirea de NAC, respectiv în România, în 1948-1949, pe când se numea ICO. De asemenea, au fost marcate evoluţia de după cel de-al doilea război mondial ale echipelor bihorene, existând o perioadă când în Oradea erau două echipe de primă divizie, CAO, ulterior ICO sau Progresul şi Crişana.

Precursoarea echipei Club Atletic Oradea a fost însă CS Crişul, cea care în 1972 şi-a schimbat denumirea în FC Bihor, luând forma de club de fotbal, al doilea din ţară în acest statut, după FC Argeş.

De asemenea, au fost evocate şi momentele mai recente, când, spre exemplu, la începutul anilor 1980, clubul orădean a dat golgheterul Diviziei A, în persana lui Petre Grosu.

Nu au fost omise nici momentele din perioada de restrişte a comunismului, când, după cum a rememorat şi fostul preşedinte Iosif Buda, jucătorii valoroşi erau obligaţi să semneze contracte de joc cu echipe favorizate de sistem. Un episod amintit de Buda l-a avut în centru pe jucătorul Ioan Zare, prezent la simpozion, care a fost curtat de FC Olt şi Victoria Bucureşti. Deşi, la acea vreme, preşedintele FC Bihor nu a vrut să-l lase să plece şi s-a opus eroic semnării cu FC Olt, până la urmă Zare a fost transferat, totuşi, la Victoria Bucureşti.

Printre vorbitori s-a mai numărat şi Dan Matei, fost jucător, antrenor şi preşedinte al clubului, iar din generaţia veche - veteranul Iosif Peto, cel care a evoluat la juniorii echipei CAO şi care este singurul supravieţuitor al acelei generaţii.

Simpozionul a prilejuit şi un moment de întâlnire a foştilor colegi de-a lungul timpului de la echipa fanion a judeţului, printre participanţi mai numărându-se şi Mircea Albu, Alexandru Gergely, Nicolae Mureşan, Ovidiu Lazăr sau din generaţiile mai noi, Sorin Pop, Lucian Ciocan şi Zeno Bundea. Nu au lipsit nici foştii arbitri Octavian Ştreng sau Mircea Neşu.

La sfârşit cu toţii au ciocnit un pahar de şampanie în cinstea tradiţiei fotbalului bihorean şi cu speranţa că viitorul nu prea îndepărtat va readuce echipa fanion în liga de elită a ţării. La plecare, toţi participanţii au primit câte o plachetă şi un fanion cu clubul FC Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
adevarat
Da bine zici! Cine se crede omul asta!
Postat 02 Iunie 2012, 13:44 de Angela
intrebare
Da' rahatu' de cornel popa ce cauta acolo, el la ce echipa a jucat ? Nu se poate abtine sa minjeasca totul individu' asta...
Postat 01 Iunie 2012, 20:03 de coment
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON