URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 August 2013, 14:19

Fundaţia Mişcarea Populară pretinde că vrea "devirusarea politicii de dreapta din România" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conducerea Fundaţiei Mişcarea Populară Bihor a susţinut, miercuri, prima sa conferinţă de presă, în sala de consiliu a Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai, în cadrul căreia fiecare membru s-a prezentat, neuitând să menţioneze că scopul suprem al organizaţiei este binele societăţii.

Pe afinităţi

Prima ieşire la lumină a Fundaţiei Mişcarea Populară Bihor l-a avut în prim-plan pe profesorul de Etică de la Departamentul de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunitării al Universităţii orădene, Sorin Borza, membru în Senatul Universităţii şi al ARACIS. Borza a lucrat în presă la Jurnal Bihorean (colaborator), Impact, Crişana şi Vest, şi a avut o emisiune la TVS, fiind totodată şeful Serviciului de Comunicare al Primăriei timp de doi ani, pe vremea lui Petru Filip, iar ulterior a lucrat pentru acesta din poziţia de consilier europarlamentar.

"Nu am fost niciodată membru al unui partid. Vocaţia mea rămâne cea de dascăl", a declarat Borza, spunând că s-a alăturat Fundaţiei Mişcarea Populară deoarece are "afinităţi spirituale şi personale" faţă de oameni precum Adrian Papahagi, Cristian Diaconescu, Geta Condur, Marian Preda şi Daniel Funeriu, şi pentru că are convingerea că la acest moment în România este optimă "ideologia creştin-democrată".

"Consider că eu şi oamenii de aici putem oferi valori şi un exemplu personal. Fundaţia aşteaptă alături oameni care cred în valoarea demnităţii, curaţi, care s-au justificat profesional prin propriile lor forţe", a afirmat acesta.

Invitaţie pentru maghiari

În conferinţa de presă, Sorin Borza le-a dat cuvântul şi celorlalţi patru membri ai conducerii ai fundaţiei. Unul dintre ei este conferenţiarul universitar Dorin Coita, directorul Departamentului de Managment şi Marketing al UO, care s-a prezentat ca având activitate în "formaţiuni politice de dreapta" în ultimii 10 ani, asta după ce a fost membru al PNŢCD şi URR. "M-am implicat pentru că vreau să contribui cu expertiza mea la mai binele societăţii şi politicii româneşti, şi vreau să-i determin şi pe alţi oameni buni, cinstiţi şi competenţi să se implice. Vreau să determin oamenii care au ceva de spus să contribuie la devirusarea politicii de dreapta din România", a spus Coita.

Un alt membru al conducerii Fundaţiei Mişcarea Populară este Attila Marton, administrator al Radio Transilvania, patronat de PDL-istul Mircea Bradu. Fost inginer electronist la Înfrăţirea, Marton a făcut parte, în 1993, din echipa care a lansat Radio Sonvest şi apoi, în 1994, din cea care a făcut Radio Transilvania. "Nu sunt de acord cu acest separatism care s-a creat pe parcursul anilor între români şi maghiari în formaţiunile civice şi politice. Un maghiar din Bihor nu avea până acum de ales decât între grupul reprezentat de Kiss Sandor şi cel al lui Laszlo Tokes. Cred că Mişcarea Populară este soluţia pentru lărgirea acestui orizont...", a declarat Attila Marton, fost membru PDL.

Decepţionat de PDL

Tot în Fundaţia Mişcarea Populară Bihor s-a înscris şi fostul jurnalist de la Gazeta de Oradea şi Radio Transilvania, Daniel Meze, recent "repatriat" la Oradea după ce a lucrat un an la trustul mogulului clujean Arpad Paszkany. "Săptămâna trecută am împlinit 30 de ani şi mi-am dat seama că trebuie să fac un pas în ceea ce înseamnă construirea unei societăţi civice mult mai pregnante în Bihor", a spus Meze.

În fine, al cincilea membru al conducerii fundaţiei este fostul consilier local PDL şi fostul director al Serviciului Judeţean de Poştă Claudiu Popa. "Am 17 ani de PDL şi tocmai de aceea nu mi-a fost foarte uşor să gândesc un alt traseu politic. Din păcate, însă, în ultimul an nu mă mai regăseam în partid, ca principii şi valori. Am fost nemulţumit atât de conducerea centrală, cât şi de cea locală", a spus fostul director al Poştei.

Acesta a invitat "elitele" din Oradea să se înscrie în fundaţie pe site-ul www.miscareapopulara.eu. "Până în acest moment în filiala Bihor sunt peste 100 de persoane înscrise, dintre care peste 80 nu au mai făcut politică", a mai precizat Popa.

Pe post de "rezervor de expertiză"

Întrebat ce va face concret Fundaţia Mişcarea Populară, Sorin Borza a făcut referire la câteva dintre atribuţiile trecute în statutul organizaţiei - organizarea de cercetări în domeniul economic şi politic, iniţierea de dezbateri asupra problemelor din mediul politic, editarea şi tipărirea de reviste şi publicaţii de specialitate - dar a şi apreciat că, de fapt, organizaţia va trebui să propună soluţii la problemele societăţii. "Noi nu doar vom critica anumite poziţii sau decizii, ci vom veni şi cu soluţii. Ceea ce îmi propun să facă fundaţia este să propună amendamente şi soluţii de politici publice, care să se concretizeze în măsuri politice şi administrative", a spus acesta.

Întrebat de BIHOREANUL dacă acesta soluţii s-ar concretiza prin intermediul partidului Mişcarea Populară, Borza a răspuns: "Discuţia aceasta este prematură, căci de obicei partidele aflate la putere iau deciziile".

Pe de altă parte, întrebat care este, concret, raportul dintre partidul şi fundaţia cu acelaşi nume, Borza a subliniat: "Sprijinul constă în furnizarea de soluţii de politici publice şi rezervor de expertiză. Între membrii fondatori la nivel naţional doar doi sunt membri de partid. Nu cred că ar trebui să credem că dacă cineva vine în fundaţie va trece şi în partid. E o chestiune de opţiune personală". Totuşi, potrivit statutului, fundaţia "poate juca un anumit rol în identificarea şi selecţia resurselor umane pentru partid".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
sn
BRAVO IONUT!!!! LIMBA LUNGA DEPARTE AJUNGE! sunt cei mai integri oameni ce am vazut in viata mea!mai ales domnul popa caruia dupa 17 nu-i vine usor sa gandeasca alt TRASEU politic...intr-o FUNDATIE?!?
Postat 27 Septembrie 2013, 22:02 de snow
HAIDETI CA SE POATE
Doar cu astfel de oameni integri, intelectuali si harnici putem izbavi in aceasta tara parduita de haita comunista, bravo domnilor si ar fi frumos sa fie si sexul feminin din Bihor reprezentat. Multumim Miscarea Populara !!!
Postat 09 Septembrie 2013, 09:46 de Ionut
Fundu Bihorului
Vai de noi si de noi ce de oameni cinstiti si cu (lacune de comportament si personalitate hadicapuri) ar trebui sa mearga la spitalul de nebuni sa se caute... Oricum nu sunt convingatori raman pe rafturi, la pipliotecaha, unde au tzinut conferinta de bresa (presa)! sunt de comedie! COMEDIA BIHORENEASCA!
Postat 21 August 2013, 22:47 de Fudulul Bihorului
miscarea pro-found
cu un avant si elan academicesc, basistii au poposit de la catedre la biblioteca, si au explicat prostimii cum sta cu omenirea, binele, raul, si de asemeni, cu widghenstein, faustus, froid si sartr :D somn usor dragilor, mirtsea matei va puppa. Va urez un pternic performant minus 0,77 % pt la anu`, good lucky sa fie cu voi
Postat 21 August 2013, 20:32 de Crinuletz Pontescu
PONTURI
De aceea era in zona Bibliotecii un aer mai CURAT... deoarece acolo s-a desfasurat conferinta MISCARII.... Propun ca urmatoarea conferinta sa se desfasoare in apropierea CET-ului sau a NUTRIENTULUI ...astfel obtinand, prin forte proprii, o purificare a mediului oradean... Ati uitat sa mentionati cea mai importanta declaratie a FONDATORILOR MISCARII POPULARE:"Domnilor!... Onorabili concetăţeni!... Fraţilor!... (plânsul îl îneacă.) Iertaţi-mă, fraţilor, dacă sunt mişcat, dacă emoţiunea mă apucă aşa de tare... suindu-mă la această tribună... pentru a vă spune şi eu... (plânsul îl îneacă mai tare.)... Ca orice român, ca orice fiu al ţării sale... în aceste momente solemne... (de abia se mai stăpâneşte) mă gândesc... la ţărişoara mea... (plânsul l-a biruit de tot) la România... (plânge. Aplauze în grup)... la fericirea ei!... (acelaşi joc de amândouă părţile)... la progresul ei! (asemenea crescendo)... la viitorul ei! (plâns cu hohot. Aplauze zguduitoare.)" -noroc cu Caragiale care a consemnat riguros....
Postat 21 August 2013, 17:21 de Adi Oradeanul
domnu Carp ia sa te gandesti mata
pe vremea Securitatii tipul era la liceu, ce-i cu prostiile astea?
Postat 21 August 2013, 17:06 de luky
Vai, mă ia cu friguri şi mă apucă ruşinea de ruşinea lor !?!
Borza ăsta, care a fost cândva un obscur informator al fostei Securităţi în zona Vaşcău, a ajuns la bătrâneţe să se facă de ruşine ca un penibil şi caraghios pupincurist pus de Filip să spioneze, că asta se pricepe cel mai bine, ce mai pun la cale tembelii locali ai lui Băsescu.
Postat 21 August 2013, 15:49 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON