URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Aprilie 2016, 15:21

Şcoala Altfel la Muzeu: Elevii pot vedea cea mai mare colecţie de ouă de pasăre din Europa Centrală şi de Est

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Expoziţiile "Paşi în natură prin colecţia de oologie" şi "Cînepa - de la sămânţă la produs finit" au fost vernisate, joi seara, la Muzeul Ţării Crişurilor, instituţie care le-a pregătit special pentru a fi vizitate de elevii bihoreni în cadrul săptămânii "Şcoala altfel".

Prima expoziţie prezintă o parte din colecţia oologică (ouă de păsări), cea mai mare de acest gen din Europa Centrală şi de Est, care numără peste 3.600 de ponte (în total 14.500 ouă), provenind de la peste 660 de specii de păsări.

Valoarea ştiinţifică inestimabilă a colecţiei constă în vechimea ei istorică, majoritatea ouălor fiind colectate la sfârşitul secolului 19 şi începutul secolului 20, şi în diversitatea de specii, acestea provenind din Europa, Asia, Africa, America de Nord, America de Sud şi Australia. Cel mai vechi ou este din 1860 şi aparţine unui struţ din Sahara Egipteană.

Colecţia oologică atestă şi faptul că unele specii rare (vulturul sur, cocorul, etc.) nu mai cuibăresc la noi în ţară.

Cea de-a doua expoziţie prezintă principalele etape de prelucrare a cînepii (culesul cînepii, topitul, zdrobitul şi meliţatul tulpinilor, pieptănatul fuioarelor, torsul, răşchiatul firelor, spălatul sau "lăutul" firelor, depănatul, urzitul şi ţesutul pănurii), precum şi produsele finite rezultate în urma acestora (piese textile, piese de port popular), arătând importanţa pe care predecesorii noştri o acordau acestei plante textile.

Pentru "Şcoala altfel", specialiştii Secţiei de Etnografie au recreat atmosfera locuinţei ţărăneşti de altădată (prima jumătate a secolului al XX-lea) prin reconstituirea parţială a două interioare ţărăneşti: unul de lucru (cu război de ţesut, leagăn, laviţă, scaune etc.) şi altul de sărbătoare (ştergare, feţe de masă, perne, ţoluri etc.), ambele utilate cu textile specifice, dar şi cu manechine îmbrăcate în costume populare din zona noastră. Grupurile care vor vizita această expoziţie în cadrul Şcolii altfel vor beneficia şi de demonstraţii în tehnica ţesutului efectuate de muzeografi sau de meşteri populari.

De asemenea, în cadrul săptămânii Şcoala Altfel, la Muzeul Memorial Iosif Vulcan va putea fi văzută expoziţia Seriile Revistei Familia, iar la Muzeul Aurel Lazăr sunt expuse "Arta 1900 şi Oradea. Seccesion-ul", "Pantheonul Revistei Familia, Seria 1865-1906" şi, începând din 19 aprilie, "Primăvara întregirii". La muzeul "Ady Endre" poate fi vizitată expoziţia de bază.

În perioada 18-22 aprilie, Muzeul Ţării Crişurilor cât şi secţiile acestuia vor putea fi vizitate luni, marţi şi joi între orele 10 şi 15, iar miercuri şi vineri între orele 10 şi 18. Pentru programări, şcolile pot suna la numărul 0259.479.918.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON