URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Decembrie 2017, 20:22

"Revoluţia în imagini": Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La 28 de ani de la prăbuşirea regimului comunist, Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea este gazda unei expoziţii de fotografii, cunoscute, mai puţin cunoscute şi inedite, realizate în Oradea şi Beiuş la sfârşitul lunii decembrie 1989. Posibilă în urma apelului făcut prin presă în urmă cu o lună, realizat din donaţiile martorilor care şi-au folosit aparatele de fotografiat în zilele tulburi ale loviturii de stat din 1989, expoziţia cuprinde peste 100 de instantanee.

În cadrul vernisajului a luat cuvântul directorul Muzeului Cetăţii şi Oraşului Oradea, Angela Lupşea, aceasta mulţumindu-le contributorilor şi arătând că "aici avem oameni care au scris istorie, dar şi alţii care acum o descoperă".

Cristina Puşcaş, muzeograf în cadrul aceleiaşi instituţii, a făcut un scurt istoric al evenimentelor petrecute la Timişoara începând cu data de 16 decembrie 1989. După câteva zile, "tinerii din Timişoara au sosit cu trenul la Oradea, pe vagoane erau scrise lozinci, iar în toate localităţile trenul încetinea. Însă în gara din Oradea acesta a fost aşteptat de un batalion de miliţieni înarmat, care nu a mai intervenit", a precizat Puşcaş.

Aceasta a mai amintit câteva din momentele petrecute în clădirea Primăriei orădene, între care numirea, de către Pavel Negruţ, a directorului de atunci al Teatrului, Mircea Bradu, ca primar, respectiv rostirea rugăciunii Tatăl Nostru de către cei aflaţi în piaţă la acel moment.

Cuvântul a fost dat mai multor persoane care au fost direct implicate în evenimentele de la Oradea sau au cunoştinţă despre desfăşurarea "revoluţiei".

"Noi, cei care am fost acolo, credem că am făcut o revoluţie. Am dus mai departe viaţa normală a oraşului. (…) Când a venit generalul Şchiopu (n.red. – Nicolae Şchiopu, comandantul Garnizoanei Oradea la acea vreme) cu TAB-ul, s-a produs rumoare. La balcon, el s-a adresat mulţimii cu stimaţi tovarăşi, iar lumea l-a huiduit", a povestit omul de cultură Mircea Bradu.

"A fost o revoluţie în sensul schimbării de sistem", l-a completat, mai apoi, generalul în rezervă Vasile Creţ, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război.

Jurnalistul Florin Budea a rememorat şi el câteva din momentele ce i-au rămas în memorie, însă de la Bucureşti, unde era detaşat ca militar. "Am intrat în biroul secretarului general (n.red. – Nicolae Ceauşescu), m-am urcat cu bocancii pe biroul său şi am luat un ţurţure de cristal din candelabrul agăţat deasupra", a spus Budea. Ţurţurele este expus acum în cadrul expoziţiei (foto).

O altă piesă expusă alături de fotografii este un aparat de radio, de la care Dan Copăceanu, donatorul piesei, a spus că a aflat despre izbucnirea revoltelor de la Timişoara, ştire transmisă de Radio Europa Liberă.

Gheorghe Bungău, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Cadrelor Militare în Retragere şi Rezervă, filiala Bihor, a povestit că "la Săcuieni, postul de Miliţie era ocupat de oameni de o anumită culoare, iar armamentul şi muniţia fuseseră confiscate. Însă ele au putut fi evacuate la limită printr-o altă intrare şi s-a evitat tragedia. (…) Pe 22 decembrie am primit ordin să arestăm grănicerii, însă nu le-am pus cătuşele şi le-am dat haine civile ca să poată pleca la Bucureşti, la familiile lor".

Pavel Negruţ, prezent în Primărie pe 22 decembrie 1989, a amintit că "trenul cu studenţi de la Timişoara avea să fie aruncat în aer, ţiganii au spart prăvălii, (…) membrii Consiliului Popular Judeţean au fost adunaţi în sala mică a Primăriei şi puşi sub pază. (…) La noi nu s-a tras decât la aeroport, când şoferul unui camion cu carne nu a oprit la somaţie".

Expoziţia "Revoluţia în imagini" cuprinde fotografii şi obiecte donate de Ioan Degău, Alexandru Niţescu, Marian Antal, Biró Károly, Florin Budea, Dumitru Lazău şi Dan Copăceanu, ziarele vremii fiind puse la dispoziţie de Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai. Ea poate fi vizitată în cadrul Muzeului Cetăţii şi Oraşului Oradea, de marţi până duminică între orele 9 şi 17, în Corpul B, la etajul II, sala 13.

Pe 16 şi 17 decembrie, intrarea va fi liberă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON