URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Februarie 2014, 18:21

Raportul pe 2013: ITM a preluat zilnic 5 petiţii de la bihorenii nemulţumiţi de relaţia cu angajatorul

Peste o mie de bihoreni au reclamat anul trecut la Inspectoratul Teritorial de Muncă firmele la care sunt angajaţi. "Pe parcursul anului 2013 angajaţii bihoreni au depus la ITM 1.166 de petiţii la adresa firmelor la care lucrează, ceea ce înseamnă cam cinci petiţii pe zi", a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, Marius Rotar, directorul ITM Bihor.

Din totalul petiţiilor depuse, 1.062 au fost soluţionate în urma controalelor în teren, 92 au fost clasate deoarece erau anonime, iar diferenţa se află în momentul de faţă în analiză.

Potrivit evidenţelor ITM Bihor, în 1.075 de cazuri petiţiile au ridicat probleme din domeniul relaţiilor de muncă. Petiţionarii au reclamat neîncheierea, încheierea cu întârziere sau desfacerea abuzivă a contractelor de muncă, neplata drepturilor salariale, a orelor suplimentare sau a îndemnizaţiilor de concediu medical, nerespectarea programului de lucru şi altele.

Alte 77 de petiţii au fost depuse atât cu privire la relaţiile cât şi la condiţiile de muncă, iar 14 reclamaţii au vizat exclusiv securitatea şi sănătatea în muncă. Printre altele angajaţii s-au plâns de echipamentele de muncă necorespunzătoare cum ar fi lipsa balustradelor, platformelor sau plaselor de prindere suficient de solide pentru a opri căderile de la înlăţime şi nesemnalizarea sau neîngrădirea inslataţiilor electrice.

În urma reclamaţiilor, dar şi în cadrul acţiunilor organizate de instituţie, în 2013 au fost controlate 4.609 societăţi şi s-au aplicat 6.889 de sancţiuni contravenţionale din care 845 de amenzi în cuantum de circa 6 milioane lei şi 6.044 avertismente.

"După cum se vede şi din ponderea sancţiunilor aplicate ITM nu a urmărit atât aplicarea de amenzi cât corectarea neregulilor constatate", a spus Rotar.

Oricum, jumătate din valoarea amenzilor, de circa 3 milioane lei, s-a referit la munca fără forme legale. Potrivit evidenţelor, 7,8% din totalul angajatorilor controlaţi foloseau forţă de muncă la negru. Acest fenomen a vizat cu preponderenţă domenii precum industria uşoară (textile, marochinărie, încălţăminte), alimentaţia publică (baruri, restaurante, patiserii, cofetării), panificaţie şi prestări servicii.

Potrivit reprezentanţilor ITM, fenomenul muncii la negru este cu atât mai grav cu cât în cazul unui accident de muncă angajatul nu poate beneficia de concediu medical, pensie de handicap sau în cazul unui deces copiii acestuia nu primesc pensie de urmaş.

Anul trecut în Bihor au avut loc 14 evenimente urmate de decesul lucrătorilor. În cinci cazuri a fost vorba de accidente de muncă mortale, în patru cazuri - de îmbolnăviri care au provocat decesul victime, iar cinci cazuri sunt în diferite stadii de cercetare de către ITM Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON