URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Octombrie 2015, 12:20

Începe Toamna Orădeană! Festivalul va debuta cu o paradă medievală care va chema orădenii în Cetate

Începe Toamna Orădeană! Ediţia 2015 a festivalului va debuta, vineri, de la ora 16.15, cu o paradă de prezentare a trupelor medievale prezente la Oradea, care va porni din faţa Teatrului Regina Maria.

Alaiul, compus din cimpoieri, luptători medievali şi alte personaje de epocă, va străbate pietonala, va urca pe Bulevardul Magheru, lângă Magazinul Crişul, iar apoi va trece prin turbogiraţie spre Cetatea Oradea. Intrarea se va face pe podul de lemn din spatele Catedralei Ortodoxe, ce va fi inaugurat cu această ocazie. Pe pod, organizatorii vor expune mai multe steaguri medievale, inclusiv ale unor familii care au avut legătură cu fortăreaţa orădeană, precum Bethlen, Bathory şi Bocsksai.

Începând cu vineri după amiaza, orădenii vor putea vizita mai multe expoziţii deschise în clădirile din cetate, precum şi tabere şi ateliere meşteşugăreşti aduse la Oradea de Asociaţia Paladinii de Terra Medies şi grupul de reconstituire istorică Terra Ultrasilvana.

Tot în prima zi a Toamnei Orădene sunt programate expoziţii de arme şi armuri precum şi de obiecte meşteşugăreşti, scurte lupte demonstrative şi activităţi interactive cu publicul. În aceeaşi notă, publicul va fi invitat la spectacole de dansuri medievale şi renascentiste, precum şi la o expoziţie cu păpuşi gigant ce înfăţişează personaje regale. Organizatorii au programat şi două spectacole de teatru, precum şi observaţie astronomică prin telescop.

Seara, de la ora 19, concertele în aer liber vor începe cu Trupa Truverii de muzică medievală specifică perioadei dintre secolele XIII-XVII, urmat de la ora 20 de cimpoierii de la Bordo Sarkany, iar de la ora 21 de formaţia orădeană N.O.R. De la ora 21.30, orădenii vor putea vedea o proiecţie 3D pe Palatul Princiar cu istoria cetăţii, de la ora 21.45 fiind programat să înceapă concertul rockerilor orădeni de la Celelalte Cuvinte. Prima zi se va încheia cu trupa Fire Dream, care va prezenta, începând cu ora 22.50, spectacol de jonglerii cu focul.

Ediţia 2015 a Toamnei Orădene se desfăşoară în perioada 2-11 octombrie în Cetatea Oradea, proaspăt reabilitată.


Programul primei zile, pe ore:

Cetatea Oradea – Corp C (sălile Galeriei de Artă) (acces liber)

- ora 16.00 – Vernisajul expoziţiei de desene ale copiilor despre Cetatea Oradea

Cetatea Oradea – Corp C (sălile Galeriei de Artă) (acces liber)

- ora 16.30 – Vernisajul expoziţiei "Oradea în Carte Poştală Veche"

Cetatea Oradea – Corp A (Sala cu Grifoni) (acces liber)

- ora 17.00 – Vernisajul expoziţiei "Arheologia Cetăţii Oradea"

Parada de prezentare şi deschidere oficială a Toamnei Orădene 2015

- ora 16.15 – Parada de prezentare şi deschidere oficială a manifestărilor din cadrul Serbărilor Cetăţii - Toamna Orădeană 2015, pe traseul Platoul din faţa Teatrului Regina Maria – Strada Republicii (Pietonală) – Magazinul Crişul – Bd. Magheru – TurboGiraţie - Cetatea Oradea (intrarea se va face pe podul de lemn din spatele Catedralei Ortodoxe)

Cetatea Oradea – Deschiderea taberelor medievale şi a atelierelor meşteşugăreşti (Asociaţia Paladinii de Terra Medies şi Grupul de reconstituire istorică Terra Ultrasilvana)

- ora 17.00 – Expoziţie de arme şi armuri, prezentarea costumaţiei, prezentarea de arme specifice perioadei medievale cu scurte lupte demonstrative, activităţi interactive cu publicul participant – iniţierea în mânuirea armelor de luptă, lecţii de duel, sub îndrumarea cavalerilor, alte surprize

- ora 17.00 – Expoziţie de obiecte meşteşugăreşti, prezentarea tehnicii de lucru şi realizare a acestora, activităţi interactive cu publicul participant – iniţierea în realizarea obiectelor meşteşugăreşti sub îndrumarea meşterilor

- ora 17.30 – Spectacole de dansuri medievale şi renascentiste, în interpretări şi coregrafii proprii ale taberelor medievale

Cetatea Oradea – Zona de curte lângă Biserica Romano Catolică

- ora 17.00 – Expoziţie de păpuşi gigant cu personaje regale

Cetatea Oradea – Platoul principal, în faţa scenei

- ora 18.00 – Spectacolul demonstrativ de lupte medievale în cadrul unor scenete şi legende medievale, lupte full contact în echipament medieval complet, cu lovituri reale în deplină siguranţă

Cetatea Oradea – Intrarea principală

- ora 17.30 – Tur ghidat prin Cetatea Oradea (în limba maghiară, acces liber)

- ora 18.00 – Tur ghidat prin Cetatea Oradea (în limba română, acces liber)

Cetatea Oradea – Teatrul de Vară (acces liber)

- ora 18.00 – Spectacol de teatru pentru copii susţinut de Trupa LILlIPUT a Teatrul Szigligeti Oradea, în limba maghiară

Cetatea Oradea – Platoul din faţa Bastionului Bethlen (acces liber)

- ora 18.00 – Spectacol de teatru "TATĂL FANTOMĂ" - commedia dell arte – în limba română susţinut de Compania de Teatru SKEPSIS Alba Iulia

Cetatea Oradea – Teatrul de Vară (acces liber)

- ora 19.30 – Activităţi de observaţie astronomică prin telescop

Cetatea Oradea – Concert în aer liber (la scenă)

- ora 19.00 – Concert "PEREGRINATIO" de muzică medievală din secolele XIII – XVII, susţinut de Trupa TRUVERII

- ora 20.00 – Concert în aer liber susţinut de BORDO SARKANY

- ora 21.00 – Concert în aer liber susţinut N.O.R.

- ora 21.30 – Spectacol de proiecţie 3D

- ora 21.45 – Concert în aer liber susţinut de CELELALTE CUVINTE

Cetatea Oradea – Intrarea principală

- ora 22.50 – Spectacol de jonglerii cu focul, susţinut de Trupa FIRE DREAM

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON