URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2016, 15:03

Pledoarie pentru muzee ale comunismului în România, în Cetatea Oradea (FOTO)

Cetatea Oradea găzduieşte o conferinţă-atelier despre memorie, rezistenţă şi educaţie, coordonate ale luptei anticomuniste din România. Locaţia aleasă nu este întâmplătoare, în cetate funcţionând, de câteva luni un mic muzeu al rezistenţei anticomuniste, în amenajare permanentă.

Participarea este liberă pentru curioşi.

Conferinţa de la Oradea se desfăşoară pe parcursul a două zile, 18 şi 19 martie. Programul cuprinde prezentări ale mai multor cercetători din România şi Ungaria, dar şi a studenţilor Facultăţii de Istorie de la Universitatea din Bucureşti. Instituţiile cu care organizatorul, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), colaborează pentru acest eveniment sunt Asociaţia "Cei 40 de Mucenici" Oradea, Muzeul Ţării Crişurilor, Muzeul Terorii din Budapesta, Fundaţia "Sfinţii închisorilor" Piteşti, Complexul muzeal Arad, Asociaţia "Pro-Activ" Târgu-Ocna, Memorialul din Gherla şi Muzeul Universităţii "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca.

Recuperarea istoriei locului

La deschidere au participat reprezentanţi ai IICCMER şi ai autorităţilor locale, prima luare de cuvând fiind a preşedintelui Institutului, Radu Preda. Având în vedere cadrul, acesta a reamintit celor prezenţi necesitatea înfiinţării unui muzeu naţional al crimelor comunismului, proiectul urmând a fi desăvârşit la Bucureşti până în anul 2018, când vom marca centenarul Marii Uniri. "Trebuie să avem în vedere că avem nevoie de spaţii ale memoriei comunismului în cât mai multe locuri. (...) Ne-am propus să organizăm un forum, prin care să adunăm de două ori pe an persoane interesate de acest subiect", a declarat Radu Preda.

Deşi este "un proiect de recuperare a istoriei locului", preşedintele IICCMER a atras publicului atenţia că "trebuie să facem o distincţie între spaţiile memoriale şi cele muzeale", cum e cazul celor de la Aiud, Piteşti, Gherla etc. Mai mult, a spus el, "trebuie să ne punem de acord asupra unei naraţiuni istoriografice, iar concentrarea asupra represiunii comuniste este cea mai la îndemână, fiindcă avem martori".

La deschiderea conferinţei a participat şi viceprimarul Istvan Huszar, care, în luarea sa de cuvânt, a amintit o realitate generală, ce ţine de mentalul individului: "Pe măsură ce timpul trece, omul tinde să uite lucrurile din trecut, însă când aude cuvântul comunism, fiecare îşi aduce aminte de ceva".

Laitmotivul recursului la memorie a apărut şi în cuvântul preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa: "Este o datorie sfântă faţă de cei care au suferit în perioada comunistă. (...) Oradea are nevoie de un astfel de muzeu (n.r. - al rezistenţei anticomuniste), unde fie şi cu numele să ne putem aminti de cei care au suferit".

Cercetare şi la Oradea

Directorul IICCMER, Alin Mureşan, şi istoricul Cosmin Budeancă au oferit câteva detalii despre proiectul atelierului de la Oradea. Acesta face parte dintr-o serie de astfel de întruniri care au început în anul 2015 şi vor continua încă mult timp de acum înainte.

Pe lângă muzeul din Sighet, funcţional de mai mulţi ani, în România există mai multe iniţiative mai mici de punere în evidenţă a crimelor regimului comunist şi a oamenilor care au stat drepţi în faţa săgeţilor otrăvite ale opresiunii. Întâlniri precum cea de la Cetatea Oradea sunt gândite cu o ritmicitate de două pe an, iar pentru acestea sunt mai multe categorii de specialişti cu care IICCMER lucrează: istorici, sociologi, artişti plastici, arhitecţi.

Proiectul este dublat de un altul, privind punerea în circuit a cât mai multor locuri ale memoriei. "Menirea noastră este de a educa tinerii, pentru a avea o societate sănătoasă, ancorată în realităţile trecutului", a conchis istoricul Cosmin Budeancă.

La Oradea, acest tip de istorie a devenit obiect de cercetare în ultimii ani. Jurnalista Cristina Puşcaş, doctor în istorie, a oferit celor prezenţi la deschidere câteva detalii privind muzeul rezistenţei anticomuniste ce se organizează în subsolul unui corp al Cetăţii orădene. Astfel, pe lângă exponatele grupate în zece săli, aici se va organiza un centru de cercetare, unde vor fi adunate toate dosarele foştilor deţinuţi politici, pentru a fi puse la dispoziţia cercetătorilor, studenţilor şi celor interesaţi. Alte spaţii vor fi amenajate pentru viaţa cotidiană în comunism, respectiv pentru viaţa ecleziastică de sub regimul roşu românesc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON