URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Septembrie 2010, 18:03

Pentru că s-a luat de ţigani, Sarkozy a rămas de unul singur

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Sarkozy atrage Germania în scandalul romilor", titrează Reuters, care informează că scandalul european pe tema repatrierii romilor din Franţa a luat amploare vineri, cu un conflict între preşedintele francez şi cancelarul german, Angela Merkel.

Oficialii germani au încercat vineri să minimizeze un incident diplomatic cu preşedintele francez, care a afirmat că Merkel i-a spus că şi Germania va evacua tabere de romi, informaţie dezminţită imediat de Berlin, notează agenţia Associated Press.

Negarea umilitoare a celui mai apropiat aliat al Franţei l-a lăsat pe Nicolas Sarkozy mai izolat ca niciodată, în lupta sa cu Uniunea Europeană pe tema campaniei împotriva romilor din estul Europei, comentează cotidianul britanic The Independent.

Potrivit postului Public Senat, preşedintele Mişcării democrate Francois Bayrou a apreciat vineri că este "stupefiant şi îngrijorător pentru locul Franţei în Europa şi în lume" conflictul dintre Sarkozy şi Comisia Europeană, dar mai ales cu Germania, pe tema dosarului romilor.

Într-un comentariu cu titlul "Pariul periculos al lui Nicolas Sarkozy", portalul Le Point scrie că preşedintele francez "se joacă cu focul". Sarkozy este izolat pe scena internaţională, în postură de acuzat, dar această situaţie ar putea face parte din pariul său: să marcheze puncte pe scena internă, apoi, cu o popularitate regăsită, să se dedice marilor dosare internaţionale. "Jocul este periculos. Dar pentru el, esenţiale sunt prezidenţialele din 2012. Atunci francezii vor fi cei care vor vota, nu cetăţenii lumii. Între cele două, el a făcut alegerea. Cu riscurile şi pericolele sale", comentează Le Point.

The Guardian atrage atenţia însă că prejudecăţile şi discriminarea nu se întâlnesc doar în Franţa, ci şi în Ungaria, Cehia, Slovacia şi Italia. Danemarca, Suedia, Germania şi Finlanda au expulzat şi ele romi sau ameninţat că o vor face, în timp ce numai Spania primeşte credit pentru tratamentul său faţă de romi.

Într-un articol separat, The Guardian prezintă situaţia unei familii de români din Bărbuleşti, care a fost nevoită să plece din Franţa de teamă că vor fi expulzaţi. Până acum trei săptămâni, Romică Răducanu locuia la periferia oraşului Montpellier, alături de soţie şi copii, dar după o vară de tensiuni, a decis să plece, fără a lua banii oferiţi de statul francez pentru repatriere, pentru că nu înţelegea documentele, aşa că nu le-a semnat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON