URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Aprilie 2012, 10:50

Oradea ieri, Oradea azi: În 1900, Oradea se compara cu Budapesta

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1850. Oradea Mare

În secolul XIX, urbea de pe Crişul Repede şi-a consolidat o poziţie importantă în Austro-Ungaria. Conform istoricului Janos Fleisz, cu o populaţie de 22.538 de persoane, Oradea a ajuns în 1853 centrul districtului guvernamental format din Bihorul de Sud, Bihorul de Nord, Arad, Bekes, Csanad, Szabolcs şi Satu Mare. Aici funcţionau Tribunalul Superior, centrul Direcţiunii naţionale de finanţe, de impozite, de arhitectură şi al poştei.

În 1860, oraşul avea 25.444 locuitori, iar în 1872 a intrat în rândul municipiilor. În partea ungară a imperiului existau doar 25 de municipii, Oradea făcând parte din prima grupă, alături de Budapesta, Bratislava, Zagreb, Cluj, Debreţin, Timişoara.

Ca suprafaţă, Oradea era mult mai mică decât Debreţinul, însă ritmul creşterii populaţiei depăşea oraşele din jur.

În 1918, oraşul de pe Crişul Repede avea aproape 72.000 de locuitori, în timp ce la Cluj erau 68.000, la Debreţin 92.000, iar la Satu Mare doar 40.500. În plus, în ce priveşte densitatea populaţiei, doar Budapesta depăşea Oradea, unde la începutul secolului XX erau 1.000 de locuitori pe kilometrul pătrat.

03 oradea noua.jpg2012. Oradea, intrată la apă

În secolele XIX şi XX, singura scădere semnificativă a populaţiei Oradiei s-a petrecut în timpul celui de-al doilea Război Mondial, când oraşul a pierdut 10.000 de locuitori, conform documentelor rămase. Istoricii spun însă că, de fapt, populaţia a scăzut şi mai mult, din pricina deportării masive a evreilor.

Din 1948 populaţia oraşului a început să crească iar, astfel că în 1992 a atins recordul maxim din punct de vedere demografic: peste 222.000 de cetăţeni. Niciodată oraşul n-a mai avut atât de mulţi locuitori, iar de atunci populaţia scade progresiv.

Conform datelor preliminare ale recensământului din 2011, Oradea mai are 183.000 locuitori, un nivel similar anilor '70. Populaţia e mai puţină decât în Debreţin (207.000 locuitori) şi semnificativ mai rară ca în Cluj, unde sunt peste 314.000 de locuitori.

Sporul negativ accentuat, migraţia din ţară, dar şi către zona rurală a judeţului pun Oradea sub ameninţarea de a fi retrogradată ca municipiu de rangul II, ceea ce ar face să devină mai puţin atractivă pentru investitori, iar banii de la bugetul central să fie şi mai puţini.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@Nelu(ioanci)
maf fraieru, dupa tine trage toata lumea apa....
Postat 02 Mai 2012, 02:26 de dim
alejeri
mai nelu, adica janos bacsi, in logica ta tampita ar putea fi primar si minoritaru din colonia de tig....aaaa rromulani, de langa groapa de gunoi! Votati un primar care stie sa vorbeste romanesc!
Postat 02 Mai 2012, 00:21 de @nelu...
Solutie exista numai sa vrem
Solutia este: Cseke Primar!!! In Sibiu un minoritar a facut treaba si noi putem copia reteta. Sa ne uitam de sovinism pentru ca suntem oameni si europeni si tot ce este de vazut in Oradea a fost construit in perioada Austro- Ungariei.
Postat 01 Mai 2012, 23:13 de Nelu
Continuarea primului mandat
Inca un mandat Bolojan si ne depaseste chiar si Alesd.
Postat 01 Mai 2012, 09:42 de BEAR
jale! de ce?
o poluatie de 183.000 locuitori este absolut similara cu 207.000! scaderea populatiei din oradea se incadreaza matematic in scaderea inregistrata la nivel national. ca are clujul peste 300.000? este firsec, clujl este un oras universitar veritabil(sper ca locuitorii sai, clujenii, sa nu-l aleaga, din nou, pe boc!). in rest, cu bolojan primar(si fara bolos nu stiu sa spun exact ce!), orasul se poate dezvolta frumos! nu in sensul cresterii spectaculoase a populatiei, in sensul bunastarii si civilizatiei(wow, m-am exprimat aproape ca la un congres PCR!)
Postat 30 Aprilie 2012, 13:18 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON