URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Septembrie 2014, 11:28

Minerii de la Băiţa continuă protestul, blocaţi în gura unei galerii, în timp ce noul director numit de Ministerul Economiei şi-a preluat postul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tensiunile începute miercuri la SC Băiţa SA, cu sediul la Ştei, singura societate rămasă deschisă în România pentru extracţia minereurilor polimetalice, continuă, toţi cei 110 mineri blocându-se şi joi dimineaţă în gura unei galerii şi refuzând să înceapă programul de lucru.

Frica de închidere

"Toţi minerii continuă acţiunea de protest începută ieri (n.r. - miercuri) şi stau blocaţi în gura galeriei, până când vom primi garanţii că mina nu va fi închisă, aşa cum sunt veştile de la Bucureşti, iar cea mai bună garanţie este că doamna director Maria Trip va primi un nou mandat", a declarat joi, pentru BIHOREANUL, directorul tehnic al SC Băiţa SA, Octavian Bortoş.

Minerii ar fi trebuit să intre în şut, pentru a începe programul de lucru zilnic, la ora 8 dimineaţa, dar nu au făcut-o. "Oamenii se tem de închiderea minei şi nu vor relua lucrul până la acordarea unui nou mandat doamnei director, altă garanţie nu este că mina de la Băiţa, singura din ţară care a mai rămas deschisă cu zăcăminte metalice, nu va fi închisă", a mai spus directorul tehnic al SC Băiţa SA.

Şef nou, "închizător" de mine

Potrivit lui Octavian Bortoş, joi dimineaţă a ajuns la Ştei noul director numit de Ministerul Economiei. Acesta este Pompiliu Crai, fost director general al Companiei Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva în perioada 2005-2009, acum închisă, şi fost consilier judeţean din partea PNL în Consiliul Judeţean Hunedoara, acuzat de incompatibilitate de către ANI.

"Sunt aduşi oameni de la o societate închisă, ai noştri (n.r. - localnici) nu sunt buni, pentru că oamenii de aici trebuie forţaţi să plece, ca să vină alţii să închidă şi mina asta", a acuzat directorul tehnic al SC Băiţa SA.

Demisie forţată

Protestul celor 110 mineri de la Băiţa a început miercuri dimineaţă, când oamenii s-au blocat în subteran, de teamă că mina va fi închisă şi ca exprimare a nemulţumirii că directoarea generală a societăţii, Maria Trip, a fost forţată să demisioneze.

Acţiunea a fost declanşată după ce cu o zi înainte, marţi, la Ştei a descins secretarul de stat Maricel Popa, de la Ministerul Economiei, care - potrivit angajaţilor - ar fi insultat-o pe directoarea Maria Trip, imputându-i nerentabilitatea minei şi faptul că aceasta nu a fost închisă.

"Domnul secretar de stat Maricel Popa a venit la noi, a insultat-o pe doamna directoare Maria Trip şi a afirmat că mina este nerentabilă. După tot ceea ce am înţeles, ar urma ca mina să fie inundată, adică să nu se mai pompeze apa, ceea ce ar fi chiar un dezastru ecologic. Apa din subteran ar dizolva zăcămintele polimetalice de cupru, plumb, bizmut şi molibden, şi s-ar infiltra cu încărcătură toxică în Crişul Băiţa, care trece prin Băiţa, Nucet, Câmpani şi Ştei, şi care se scurge în Crişul Negru, curgând apoi spre Beiuş şi Tinca", a explicat pentru BIHOREANUL inginerul Mihai Harn.

Conform spuselor acestuia, "doamna directoare Trip şi-a şi dat demisia de onoare, pentru că nu este de acord cu măsura asta".

Dezinteres la Minister

"Domnul secretar de stat Maricel Popa ne-a spus că am avut un management defectuos, că nu am închis mina. Am considerat că în aceste condiţii e normal să-mi depun demisia de onoare. Eu am propus, încă în decembrie 2013, şi am depus la Ministerul Economiei, un plan de afaceri care prevedea şi exploatarea altor resurse, care în prezent nu sunt valorificate, dar nici măcar nu a fost citit. Aşa cred unii, că e mai eficient să închizi decât să exploatezi", a declarat pentru BIHOREANUL, miercuri, directoarea demisionară a SC Băiţa SA.

Maria Trip a declarat că planul de afaceri pe care l-a propus prevedea extinderea şi diversificarea exploatării, astfel încât la Băiţa să nu se mai extragă doar dolomită, ci şi alte minereuri, de cupru, zinc, plumb, molibden şi bismut.

În cursul zilei de miercuri, la Băiţa s-a deplasat şi prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, care a încercat să-i convingă pe mineri să reia lucrul, însă fără succes.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON