URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2014, 18:58

Hipertensiunea arterială (I)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Hipertensiunea arterială (HTA) este una dintre cele mai răspândite boli cardi-ovasculare şi reprezintă o problemă majoră de sănătate publică pentru că afec-tează arterele şi organe vitale ca inima, rinichii, creierul şi ochii, fiind responsabilă de aproximativ 75% din toate atacurile de cord şi accidentele vasculare.

Apare în general după vârsta de 30 de ani, frecvenţa creşte de regulă cu vârsta, este ase-mănătoare la cele două sexe între 40 şi 60 de ani şi devine frecventă la femei du-pă 60 de ani. HTA este dăunătoare la orice vârstă, cunoscându-se faptul că, cu cât tensiunea arterială este mai mare, cu atât speranţa de viaţă este mai scăzută (de exemplu, un bărbat de 35 de ani cu o tensiune arterială moderat crescută, de 150/100 mm Hg, va avea o speranţă de viaţă de aproximativ 60 de ani).

Tensiunea arterială se măsoară cu tensiometrul şi se exprimă cel mai frecvent în milimetri coloană de mercur (mm Hg). Valorile sale sunt reprezentate prin două cifre: prima este tensiunea sistolică (presiunea din timpul bătăilor inimii), iar a 2-a tensiunea diastolică (presiunea dintre bătăile inimii). Pentru recunoaşterea unei HTA constante şi nu temporare, sunt necesare mai multe măsurători, luându-se în considerare faptul că unii pacienţi prezintă ascensiuni tensionale numai la vederea personalului medical, a cabinetului sau spitalului (aşa-numita HTA "de halat alb"). De regulă se efectuează 2-3 determinări la 5-10 minute interval, notându-se valo-rile minime obţinute. Statistic, doar 1/3 din cei găsiţi cu valori mari la prima deter-minare rămân hipertensivi la a 3-a măsurătoare. Despre factorii de risc, prevenirea şi tratamentul HTA, în numărul viitor.

ATENŢIE! Valorile tensiunii arteriale considerate normale sunt între 110 şi 140 mm Hg pentru tensiunea sistolică şi între 65 şi 80 mm Hg pentru cea diastolică. Se consi-deră ca HTA valorile de 150 mm Hg sau mai mari pentru tensiunea sistolică şi 90 mm Hg sau mai mari pentru cea diastolică.

REŢINEŢI! În marea majoritate a cazurilor etiologia bolii este necunoscută, dar se cunosc numeroşi factori favorizanţi sau participanţi (vârsta, sexul, rasa, obezitatea, aportul în exces de sare, dereglări hormonale etc.), HTA fiind numită esenţială. Numai în-tr-o mică parte a cazurilor etiologia este cunoscută (aproximativ 5%), HTA fiind nu-mită secundară (cauzele cunoscute sunt renale, endocrine, cardiovasculare şi ne-urologice).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
HTA
"fiind responsabilă de aproximativ 75% din toate atacurile de cord şi accidentele vasculare" este valabil si pt cei care respecta medicamentatia, dieta, etc...?
Postat 05 Noiembrie 2014, 09:38 de bolnav
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON