URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Martie 2013, 15:05

Dispoziţii ale Codului de procedură civilă care n-au intrat încă în vigoare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noul cod de procedură civilă a intrat în vigoare la 15 februarie, dată stabilită prin Ordonanţa de Urgenţă 4/2013, prin care s-a amânat intrarea acestuia în vigoare faţă de data iniţial programată, respectiv 1 februarie 2013.

Tot în 15 februarie, în acelaşi moment cu Noul cod de procedură civilă a intrat în vigoare şi Legea nr. 2/2013 privind degrevarea instanţelor, publicată în Monitorul Oficial în data de 12 februarie. Prin această lege s-au amânat anumite dispoziţii ale Codului de procedură civilă până la 1 ianuarie 2016.

În concret, dispoziţiile privind cercetarea procesului şi, după caz, dezbaterea fondului în camera de consiliu se vor aplica proceselor pornite începând cu data de 1 ianuarie 2016, în procesele pornite între 15 februarie 2013 şi 31 decembrie 2015 cercetarea procesului şi, după caz, dezbaterea fondului urmând a se desfăşura în şedinţă publică, dacă legea nu prevede altfel. Potrivit acestui text legal, sunt amânate strict dispoziţiile cu privire la locul de desfăşurare a etapei cercetării procesului (spre exemplu art. 213 alin 1, art. 240 alin 1, art. 261 alin 1 NCPC), toate celelalte dispoziţii referitoare la cercetarea procesului intrând în vigoare în 15 februarie 2013.

Tot numai în procesele pornite după 1 ianuarie 2016 vor fi aplicabile şi dispoziţiile din cod privitoare la pregătirea dosarului de apel sau, după caz, de recurs de către instanţa a cărei hotărâre se atacă, cele privind pragul valoric pentru exercitarea recursului de 1.000.000 lei, precum şi dispoziţiile privind completul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care va soluţiona sesizarea pentru pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unei probleme de drept.

În afara acestor dispoziţii prezentate, toate textele codului de procedură civilă au intrat în vigoare vineri, 15 februarie 2013.

Trebuie menţionat, însă, că dispoziţiile noului cod sunt aplicabile numai proceselor pornite după această dată, cele aflate pe rol urmând a fi soluţionate conform vechiului cod de procedură civilă.

Ca atare, este inadmisibil să se aplice orice dispoziţie a Noului cod de procedură civilă în litigiile pornite anterior datei de 15 februarie 2013.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
o nebunie pe banii justitiabilului
Am deschis dosar in Martie ptr ca am reparat inundatiile vecinului si nu vrea sa plateasca.Ma agasat instanta cu termene de 10 zile .Am dovedit ca am fost plecat din oras dar degeaba.Mi-a anulat cererea.Am facut reexaminare si depusesem odata cu reexam. motivele de drept (parca am fi terminat toti dreptul) Mi-a respins reexaminarea in cam de consiliu prin Incheiere.NU se aplica acest articol dupa 01.01.2016? Am formulat Apel si mi s-a dat termen pe 23.X.2013 dar sa raspund la inadmisibilitate cerere apel.Nu stiu cum sa raspund.Va rog din suflet ajutati-ma ptr ca termenul este aproape si citesc degeaba NCPC ca-i dublat de zeci de legi si-mi vijiie capul.Aveti stimati domni o profesie... Ce invata toata viata doctorii dar la dvs. ies legile ca la masina de cusut.Multumesc mult.
Postat 14 Octombrie 2013, 02:28 de sorescu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON