URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Septembrie 2010, 14:51

Despre procedura de remaniere a Guvernului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întrucât un subiect extrem de dezbătut zilele acestea este cel al remanierii Guvernului, voi încerca să prezint, din perspectivă strict juridică, derularea acestei proceduri.

Asfel, potrivit art. 102 din Constituţie, Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice. Deoarece s-a avansat ideea că ar putea fi schimbat chiar primul-ministru, arăt faptul că acesta nu poate fi schimbat fără demiterea întregului Guvern şi obţinerea unui vot de învestitură în Parlament pentru un nou Guvern. Conform articolului 107 din Constituţie Preşedintele nu poate revoca primul-ministru.

Acest articol a fost introdus în urma Revizuirii din 2003 pentru a clarifica anumite raporturi constituţionale - anterior acestei revizuiri primul-ministru din acea vreme Radu Vasile fusese revocat de preşedintele Constantinescu în urma unei proceduri nu tocmai în acord cu spiritul constituţiei. Ulterior Revizuirii din 2003, istoria recentă a consemnat o situaţie în care am avut un prim-ministru neagreat de preşedinte, prim-ministru care şi-a dus mandatul până la capăt, întrucât Constituţia nu mai permitea revocarea sa. Ca atare, vor putea fi remaniaţi doar unii dintre miniştrii cabinetului Boc. Remanierea se face de către Preşedintele României la propunerea primului-ministru.

Doar miniştrii propuşi de către primul-ministru vor putea fi revocaţi prin decret prezidenţial, Preşedintele neputând revoca alţi miniştri care nu au fost propuşi spre revocare de către primul-ministru. Ulterior semnării decretelor de revocare ale miniştrilor remaniaţi, Preşedintele va emite, la propunerea primului ministru decretele de numire în funcţie a noilor miniştrii propuşi de primul-ministru. Conform unei decizii a Curţii Constituţionale din perioada Guvernului Tăriceanu, Preşedintele României va putea refuza motivat, doar o singură dată numirea unui ministru propus de către primul-ministru.

Conform unei practici încetăţenite, noii miniştri nu au nevoie de un vot de încredere acordat de către Parlament, votul de încredere fiind necesar numai în ipoteza schimbării primului-ministru şi ca atare, a învestirii unui nou Guvern.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON