URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2015, 12:45

Dedicat Revistei Familia, Congresul Naţional de Istorie a Presei se ţine la Oradea (FOTO)

Asociaţia Română de Istorie a Presei, în colaborare cu Universitatea din Oradea, Revista Familia, Muzeul Ţării Crişurilor, Direcţia de Cultură şi Asociaţia culturală a românilor din Létavértes organizează pe 24 şi 25 aprilie, la Oradea, ediţia a VIII-a a Congresului Naţional de Istorie a Presei.

Congresul, cu tema Presa Culturală, se ţine în premieră la Oradea şi este dedicat împlinirii a 150 de ani de la apariţia revistei culturale Familia. Preşedintele de onoare al lucrărilor congresului este academicianul clujean Nicolae Erdoiu.

La sesiunea de deschidere, desfăşurată vineri dimineaţă în Aula Magna a Universităţii Oradea, au fost prezenţi preşedintele Asociaţiei Române de Istorie a Presei, Ilie Rad, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, directorul Direcţiei de Cultură, Lucian Silaghi, directorul revistei Familia, Ioan Moldovan, reprezentanţi ai Prefecturii şi Consiliului Judeţean Bihor, profesori universitari, delegaţi din mai multe judeţe ale ţării, precum şi studenţi orădeni ai specializării Jurnalism. Evenimentul de deschidere a fost coordonat de prof. Ion Zainea, vicepreşedinte al Asociaţiei de Istorie a Presei.

În cadrul Congresului Naţional de Istorie a Presei, delegaţii pot participa la mai multe conferinţe (ex: Presa ca izvor istoric - acad. Nicolae Erdoiu), prezentări de carte şi sesiuni de dezbatere pe mai multe secţiuni. Astfel, la Oradea vor fi abordate teme precum "Revista Familia - 150", cu discuţii despre publicistul Iosif Vulcan, revista Familia în configuraţia culturală a Oradiei după Marea Unire şi arta populară reflectată în această publicaţie, "Presa culturală şi cenzura", cu discuţii despre cenzura comunistă aplicată revistelor de cultură, inclusiv Revistei Familia.

De asemenea, Marian Petcu, profesor la Universitatea din Bucureşti va vorbi despre "Noi direcţii în cercetarea istoriei jurnalismului autohton: teme, proiecte, metode" în cadrul secţiunii numite "Mass Media - Tradiţii şi actualitate".

Sâmbătă, în a doua zi a congresului, după mai multe prezentări de carte, participanţii vor merge în pelerinaj la monumentul funerar al lui Iosif Vulcan din Cimitirul Municipal, iar apoi se vor deplasa la Létavértes în Ungaria, unde vor dedica biblioteca dedicată aici publicistului care a lansat Revista Familia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON