URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Martie 2010, 17:12

Cetatea intră în reabilitare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu e o farsă. Din 1 aprilie încep lucrările de reabilitare a primelor opt imobile din incinta Cetăţii! "În următorii cinci ani Cetatea va fi un şantier. Pe de-o parte vor trebui respectate termenele de predare ale lucrărilor, dar pe de cealaltă parte va trebui să ţinem Cetatea deschisă pentru vizitatori pentru că dacă închidem acum Cetatea pentru lucrări după aceea putem să ne luăm munca de popularizare a ei de la zero", a declarat viceprimarul Rozalia Biro, marţi în cadrul unei conferinţe de presă.

Biro a afirmat că monumentul istoric va rămâne deschis vizitatorilor pe toată durata lucrărilor, iar grupurile de turişti vor avea acces doar la porţiunile din şantier care nu prezintă pericol pentru public. "Vor exista mai multe tipuri de bilete de intrare. Vizitarea unei clădiri va avea un preţ, iar vizitarea mai multor obiective va avea alt preţ, mai mare", a spus viceprimarul. Biro a spus că în costul biletului, grupurile de turişti vor primi inclusiv gustări cu produse de patiserie sau degustări de vinuri.

Primele clădiri din incinta Cetăţii care vor intra în renovare sunt corpurile G, H şi K care au adăpostit iniţial magazia de alimente, brutăria nouă şi comenduirea garnizoanei. Corpul G, care este o clădire de o importanţă mai mică raportat la celelalte imobile din incinta monumentului, va adăposti ulterior birourile administraţiei Cetăţii, în corpul H va fi amenajat un muzeu al pâinii, iar corpul K va adăposti atelierele meşteşugăreşti care vor mobila viitoarea stradă a Breslelor. "Aici vor fi deschise diferite ateliere de unde turiştii vor putea cumpăra obiecte direct de la artişti. De asemenea, va fi amenajat un restaurant cu specific medieval şi o cramă", a declarat arhitectul Ernest Pafka, unul din consultanţii care au sprijinit municipalitatea în demersul de reabilitare a monumentului istoric.

Reabilitarea primelor opt corpuri de clădire din Cetate a fost adjudecată prin licitaţie firmei Constructorul Sălard în asociere cu Korintosz KFT şi Lodza KFT pentru suma de 21,3 milioane lei fără TVA. Lucrările sunt finanţate din fonduri europene prin Planul Operaţional Regional şi vor dura cinci ani, temenul de predare al ultimului corp de clădire fiind finalul lunii decembrie 2014.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON