URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Martie 2010, 23:00

Cardiopatia ischemică (II)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tratamentul cardiopatiei ischemice este individualizat pentru fiecare pacient, ţinându-se cont de felul de viaţă, factorii de risc, gradul de incapacitate al bolnavului, stresurile specifice fizice şi emoţionale care precipită disconfortul toracic cu apariţia anginei, medicul fiind singurul care poate recomanda planul terapeutic.

Acesta trebuie să cuprindă mai multe etape: informarea pacientului, reducerea factorilor de risc, tratamentul afecţiunilor coexistente care pot agrava boala, adaptarea activităţii pentru reducerea la minim a acceselor anginoase, tratamentul medicamentos şi cel chirurgical. Pacienţii cu cardiopatie ischemică trebuie să cunoască riscurile bolii şi posibilităţile de prevenire a complicaţiilor.

Factorii de risc trebuie bine cunoscuţi, pentru a putea fi preveniţi sau eliminaţi. Există unele boli care pot determina creşterea necesarului de oxigen sau, din contră, scăderea aportului de oxigen spre inimă, precipitând astfel angina; tratamentul acestor boli poate duce la diminuarea sau chiar eliminarea anginei. Adaptarea activităţii este necesară, deoarece efortul necontrolat determină crizele anginoase. Bolnavii trebuie să înţeleagă că efortul trebuie dozat, că trebuie restrâns dimineaţa şi imediat după mese şi că, cu excepţia muncii manuale, pot continua să lucreze acordând doar mai mult timp fiecărei activităţi în parte; schimbarea locului de muncă poate să reprezinte o alternativă în condiţiile unor solicitări fizice mari.

Atenţie! Tratamentul medicamentos este indicat şi evaluat numai de medicul specialist cardiolog, în colaborare cu medicul de familie, fiecare caz fiind individualizat. Există o multitudine de medicamente în tratamentul bolii, de aceea doar medicul este cel care le poate recomanda. Tratamentul chirurgical este rezervat cazurilor selecţionate care nu răspund la terapia medicamentoasă şi are ca scop revascularizarea mecanică a miocardului, existând două tipuri de intervenţie: angioplastia coronariană şi bypass-ul coronarian.

Reţineţi! Boala poate oricând evolua spre infarct miocardic, de aceea este foarte important un mod de viaţă cât mai sănătos. Abandonarea fumatului este vitală. Riscul evenimentelor coronariene este scăzut când concentraţia colesterolului din sânge este sub 200 mg/100 ml, intermediar la concentraţii de 200-240 mg/100 ml şi crescut la valori de peste 240 mg/100 ml. Cunoaşterea alimentelor bogate în colesterol este necesară, pentru reducerea sau evitarea consumului acestora; etichetele tuturor alimentelor ar trebui să cuprindă referiri la conţinutul în glucide, proteine, lipide (inclusiv colesterol), aditivi etc. De asemenea pacienţii vor fi încurajaţi să practice exerciţii fizice iniţial sub supraveghere medicală şi apoi individual, iar cei la care stresul sau frustrările declanşează crize anginoase, vor fi consultaţi de psihologi sau chiar de psihiatri, pentru a-şi putea controla aceste manifestări.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON