URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iulie 2016, 12:57

Adio, Piedone!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mirajul filmelor atinsese climaxul în viaţa mea. Abia aşteptam să se stingă lumina şi, învăluit în mirosul de muşama şi lemn al sălii de cinema, evadam din atmosfera cuminte a orăşelului copilăriei mele şi plonjam printre stele.

Erau acolo toţi, pe ecran, în diverse roluri, forme şi costume. Nu aveam o ierarhie, dar dacă aş fi făcut-o, pe locul 3 s-ar fi aflat Superman, Omul Păianjen, Winnetou şi Cascadorul Hooper, locul 2 nu s-ar fi acordat din respect pentru locul 1, pe care, la kilometri distanţă de ceilalţi, se afla unicul şi inegalabilul Piedone. Aveam 10 ani.

Cam la vârsta aceea i-am spart nasul tatălui meu. Dar el a fost de vină, el a început! "Cum a fost la film, mă?". I-am explicat aproape urlând de entuziasm cum i-a pus la pământ Piedone pe toţi bandiţii, iar ca să fiu cât mai explicit, am şi luat aerul din jurul lui la pumni. Cu unul mi-am nimerit tatăl fix în clonţ. I-a dat sângele. "Paştele mă-tii de copilaş, cum dai, mă, în taică-tău?". Am continuat să-i povestesc restul filmului, în timp ce cu o mână tata îşi oprea sângerarea, iar cu cealaltă îmi para loviturile devastatoare învăţate de la Piedone.

Într-o zi, m-a dus în cabina de proiecţie a cinematografului, să văd cum se fabrică visele. Proiecţionistul mi-a arătat cum se pune rola, cum se porneşte aparatul, cum se reglează claritatea imaginii. Apoi, prin ferestruica aceea mică, cu huruitul aparatului rusesc în cap, am văzut pentru a nu ştiu câta oară "Piedone în Egipt".

La un moment dat, pelicula s-a rupt, iar ecranul s-a făcut alb. În corul de fluierături al sălii, omul a mutat rolele pe un banc de lucru şi a lipit pelicula. O bucată de cam un metru lungime a "căzut la montaj". Era o serie de fotograme identice, un prim-plan cu dragul meu erou îmbrăcat într-o cămaşă albă. A devenit cea mai de preţ comoară din tezaurul meu. Am păstrat-o ani de zile până când, cu acel talent aparte pe care doar copiii îl au, am reuşit cumva să o pierd.

Acum doi ani, într-o cameră de hotel din Viena, pe un canal nemţesc, am dat întâmplător peste un maraton de filme cu Piedone de două zile. Nu m-a deranjat deloc că erau traduse în germană, o limbă din care înţeleg doar "eins zvei polizei". Ziua vizitam oraşul, seara îmi retrăiam copilăria. Aşteptam cu aceeaşi nerăbdare scenele de bătaie ca acum 30 de ani şi recompuneam dialogurile din memorie. Mă bucuram de fiecare secundă, simţeam cumva că sfârşitul se apropie.

N-am plâns când a murit Bud Spencer, deşi ar fi trebuit. Viaţa mi-a polizat unele sensibilităţi, dându-mi iluzia că sunt mai puternic. Am fost doar trist şi nostalgic. Dar aş fi dat orice să ţin din nou în mână acea bucată de peliculă ruptă şi să privesc la soare seria de imagini care, rulate în viteză, compuneau un cadru de o secundă, maximum două. Adică exact atât timp cât a trecut de atunci.

Bye bye, Buddy! Drum bun, Piedo! Rămas bun, Chiru! La revedere, Sceriffo!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
La fix !
Maestre, nota 10,1 pentru articol ! Băi ... ne-a marcat copilăria, nouă, puştanilor de-atunci ! Domnule, ţi-am scris eu mai demult că dumneata poţi face gazetărie de calitate şi fără un anume implicament al politicului (de orice culoare). Partea cu fragmentul de peliculă mă face să mă simt invidios, să ştii !
Postat 05 Iulie 2016, 00:09 de ovexcluj
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON