URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iulie 2012, 13:18

Cenuşă "la negru": Dorin Gherghev şi-a făcut crematoriu uman în Oradea, fără acte de la Primărie

Cenuşă "la negru": Dorin Gherghev şi-a făcut crematoriu uman în Oradea, fără acte de la Primărie DIAMANTE UMANE. Potrivit lui Dorin Gherghev (medalion), patronul cafenelei Sky, aparatura suedeză cu care a dotat incineratorul nu emite fum şi mirosuri neplăcute. Cuptorul are două camere, una cu o temperatură de 1.100 grade în care sunt arse cadavrele, iar cealaltă pentru transformarea rămăşiţelor în aşa-zisa "cenuşă". Clienţilor li se oferă şi posibilitatea achiziţionării unor "diamante memoriale", realizate din cenuşa umană într-un laborator din străinătate, care ar avea aceleaşi calităţi precum diamantele naturale. Altfel spus, din corpurile decedaţilor, supravieţuitorii pot păstra o bijuterie...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De proiectul realizării unui crematoriu uman în Oşorhei, care i-a revoltat pe locuitori anul trecut, s-a ales cenuşa. Iniţiatorul nu s-a lăsat, însă, şi l-a "reînviat", de data aceasta la Oradea.

Ca să se asigure că afacerea îi iese, investitorul Dorin Gherghev nu s-a mai încurcat cu drumurile pe la Primărie. L-a amenajat "pe neve" într-o hală deja existentă în Şoseaua Borşului, şi apoi a anunţat subit inaugurarea lui, prezentându-l drept cel mai modern din România.

Ars, dar insistent

Scandal, înjurături, blesteme, huiduieli. Asta a căpătat afaceristul orădean Dorin Gherghev - condamnat recent la un an şi 8 luni de închisoare cu suspendare pentru contrabandă cu ţigări - când, în vara lui 2011, a încercat să construiască un crematoriu uman în cimitirul din Oşorhei. Deşi iniţial primise un certificat de urbanism de la Primăria comunei, opoziţia localnicilor, suspicioşi cu privire la noxele cu care ar fi putut fi poluate casele şi grădinile lor, precum şi refuzul Agenţiei pentru Protecţia Mediului de a aviza lucrarea l-au convins pe edilul din Oşorhei să rezilieze contractul de închiriere a terenului către Parohia Catolică, cea care, la rându-i, îl subînchiriase lui Gherghev.

Supărat, Gherghev a dat în judecată Primăria şi concomitent a "copt" alt plan pentru a-şi porni afacerea. În lipsa unei legi care să reglementeze crematoriile umane, în luna februarie a acestui an, a închiriat o hală construită pentru producţie în strada Borşului nr. 38/L, de la firma Internaţional Plating, şi a transformat-o în incinerator. Ca s-o ia pe scurtătură, a cerut doar aprobarea Direcţiei de Sănătate Publică, pe care a şi obţinut-o, instituţia considerând că investiţia îndeplineşte normele sanitare pentru a funcţiona.

Fără "hârţoage"

Miercurea trecută, Dorin Gherghev anunţa printr-un aşa zis comunicat că "primul crematoriu uman modern din România s-a deschis la Oradea", promovându-şi afacerea şi printr-un site anume dedicat. BIHOREANUL a aflat, însă, că amenajarea crematoriului a fost făcută nelegal de firma Phoenix Cremation Services, deţinută de soţia şi cumnatul său, în absenţa unei autorizaţii de construire de la Primăria Oradea.

De altfel, sesizaţi de ziar, reprezentanţii Arhitectului Şef s-au deplasat în control la sediul crematoriului, constatând că Gherghev a modificat construcţia iniţială prin turnarea a două platforme de beton pentru susţinerea cuptorului şi a camerelor frigorifice, precum şi prin instalarea unui canal subteran de evacuare a gazelor spre coşul de pe acoperiş. "A fost, clar, o schimbare a destinaţiei iniţiale a construcţiei, căreia i-au fost aduse modificări. Pentru asta avea nevoie de autorizare de construire, emisă în baza mai multor documente, inclusiv a unui certificat de urbanism şi a unui aviz de mediu", explică Lucia Iacob, şeful Serviciului Autorizări Construcţii din Primăria Oradea.

Arderi între hale

Mai mult, fiindcă zona aleasă de Gherghev este prevăzută în Planul Urbanistic General al oraşului ca fiind destinată "serviciilor comerciale grele care fac trecerea spre producţie", pentru a amenaja aici un crematoriu, afaceristul ar fi trebuit să iniţieze un Plan Urbanistic Zonal de schimbare a funcţiunii iniţiale a zonei. Chiar şi aşa, proiectul ar fi fost pus în practică doar după aprobarea Consiliului Local şi consultarea populaţiei, adică exact lucrurile de ce se fereşte Gherghev, după scandalul de la Oşorhei.

Până una alta, firma va fi amendată de Primărie, care va dispune fie "intrarea în legalitate", adică obţinerea autorizaţiei de construire, fie desfiinţarea crematoriului. Contactat de BIHOREANUL, Gherghev a refuzat orice comentariu, susţinând că este supărat din cauza articolelor anterioare referitoare la condamnarea sa pentru traficul de ţigări şi la eşeuarea proiectului din Oşorhei. Dar la solicitările Primăriei va trebui, oricum, să răspundă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Potential defunct
...Ideia e buna = acu frumosul parc Olosig Ce a fost anterior ? ,,, A urmarit cineva cum si sub ce forma sa facut amenajarea , ..Sau putina gindire , O boala incurabila si trasmisibila , inhumat ,si dupa o anumita vreme deshumat , Lasa loc gindiri ,,,poate cineva sa confirme terenul fostului cimitir ,cit e de sanatos ??? Mostenirea lasata de C.C. P.C.R. ne-a dovedit inca odata ca : inca mai purtam ochelari calului . Spre exeplu la trecerea mea in nefiinta as dori sa fiu incinerat , si spre stupoare , nu duresc loc cu verdeata cu pamint pe fata (sa dau loc de cistig samsarilor de teren ). E mult mai ecologic , si hijjjienic (ma ) . Nu sa -mi vina nepoteii cu lopatica grebla si galetusa la nisp , ca deh construim biserici ,super marketuri, si 200 de metri patrati de Orasel pt copii , (vezi Cart Rogerius linga spitalul de copii )...La care viseaza citi va destepti In ale privatizarilor !!! ....Eh asta macar a avut instalatie si lichid in ea ,sa faca ceva . Consider ca fiecare are dreptul sa-si aleaga la trecerea inefiinta ce si cum . ...ps . cineva sa sesizat sau primaria ;a facut ceva, caci in cimitirul municipal se fura cruci ...nu doresc nimanui setimentul acesta .
Postat 22 Iulie 2012, 10:18 de Inca in fiinta
@daniela
Toti ne vom intalni cu el ... cand ne va baga pe foc=))
Postat 19 Iulie 2012, 07:31 de @daniela
Din caietul smaranditei
Smarandito, smarandito...ce_ti mai place sa te joci cu pixul ! Ia uite ce-ti iese din gura, pardon, din pix : ,,...adică exact lucrurile de ce se fereşte Gherghev...'' Cat au dat ai tai sa te treaca doamna invatatoare dintr-a IV-a intr-a V-a ?! Dar lasa, avem vice la judet, avem premier, niciunul mai mai breaz ca tine....
Postat 19 Iulie 2012, 06:40 de .
cu ochii pe tine
problema autorizatiei se poate rezolva cu spaga si asa va fii pina la urma va face proiectu cu cineva recomandat de arhitecta sefa(tatal sefei) pe urma va cere aprobare de la inspectia in constructi va semna inspectorul sef se va intoarce la primarie si va primi autorizatia ultima de acest fel a fost de 12000euro pt mansarda doamna LIPOVEANU stie tot .Asa ca DORINE nu e nici o problema
Postat 18 Iulie 2012, 11:46 de carp
felicitari
Felicitari Dorin ! Daca esti destept si inventiv nu ai loc in Romania de niste invidiosi si handicapati care nu pot sa-si depaseasca conditia. Cand ne intalnim am sa-ti spun si personal FELICITARI !!!!!!!!!!!!
Postat 17 Iulie 2012, 23:38 de daniela
Întrebare firească fără răspuns
Pe str. Colinelor 48, pe cca. 4 ()patru ha de teren, fără PUZ, fără PUD, fără Certificat de Urbanism şi fără Autorizaţie de Construire, se tot edifică de cca. 20 de ani, un domeniu imobiliar cu parc, alei, piscină, artezienă, cascadă, plus vreo 5 vile împrăştiate pe tot ansamblul, precum şi ceva birouri şi spaţii hoteliere. De 20 de ani se ştie şi tot de 20 de ani nimeni nu reacţionează legal din partea celor care au obligaţia de a veghea asupra respectării Planului Urbanistic General al Oradiei. Plan care de altfel nici nu există actualizat, astfel îcât să se respecte voinţa celor care se visează într-un oraş european.
Postat 17 Iulie 2012, 21:37 de Carp III
Suntem în rând cu lumea
În sfârşit, nu mai trebuie să-mi fac griji unde va fi incinerat gibonul. Acum nu mai trebuie să privesc cu speranţă doar la Budapesta, Viena, sau alte locuri unde se pot incinera unele deşeuri nereciclabile ...
Postat 17 Iulie 2012, 21:26 de Carp III
INTREBARE
si patronul cum doreste? ars sau inhumat? de ce nu spune ca si el s-ar frige putin? cum ne convinge, pe noi, mortii frumosi cu ochii vii??????????????
Postat 17 Iulie 2012, 18:46 de A
Crematoriul Uman Oradea
Deoarece am refuzat interviul pentru acest ziar ma simt dator sa fac urmatoarele precizari: -Hala are autorizatie de construire (ea a fost prezentata primariei) -Zona functionala conform Atlas este; Zona de Servicii generale -Conform Anexei 1 din Ordinul 1798/2007 al MMDD pentru aprobarea procedurii de emitere a autorizatiei de mediu, pentru desfasurarea activitatii de incinerare a cadavrelor umane- activitate inclusa in Cod CAEN 9603- nu este necesara obtinerea autorizatiei de mediu
Postat 17 Iulie 2012, 17:54 de Gherghev Dorin
Un mare antreprenor, dar doar la propriu
Un cacanar cu o "super idee" imprumutata de cand a fost el in Spania si realizata cum si unde i-a tunat lui capul, ca numa fraierii respecta legea. Singurele arderi vor fi cele ale animalelor de companie... .Sper sa nu isi amortizeze afacerea!
Postat 17 Iulie 2012, 16:00 de Dan
Autorizatie
Sa-i dea primaria autorizatie cat mai repede. Este nevoie in secolul 21 un asemenea crematoriu.Nu stiu de ce-i cautati nod in papura! De ce n-ati facut-o voi inainte?Il invidiati? Sau nu suportati ideea de a fi incinerati dupa moarte? De parca v-ar mai pasa.....
Postat 17 Iulie 2012, 15:44 de puiu
nu le pasa
va spun ce se va intampla.Primeste o amenda de 3000 ron, pe urma cei de la Primaria Oradea cei care au dat amenda o sa le spuna sa stea linistit mai departe. eventual o sa fie dat in judecata de Primaria Oradea pentru a intra in legalitate, unde procesul o sa castiga dl. cu crematoriu. Am o vecina , care tot fara AC a construit si bine mersi traieste linistita ca o zana buna ce este. A primit amenda, poate nici nu l-a platit, cei care au dat amenda le-a spus sa stea linistita. '' Dormi lisitit''m. Nu am vazut nici o cladire demolata , dealtfel cred ca nu are p.Oradea nici un interes. Incaseaza banii...
Postat 17 Iulie 2012, 14:19 de ..
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON