URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Septembrie 2022, 21:00

Ziua despărțirii de Regina Elisabeta a II-a. Cele mai importante momente (FOTO/VIDEO)

Ziua despărțirii de Regina Elisabeta a II-a. Cele mai importante momente (FOTO/VIDEO) Sursa foto: The Royal Family / Twitter
Ziua despărțirii de Regina Elisabeta a II-a. Cele mai importante momente (FOTO/VIDEO) Sursa foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Ziua despărțirii de Regina Elisabeta a II-a. Cele mai importante momente (FOTO/VIDEO) Sursa foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ceremonia de înmormântare a Reginei Elisabeta a II-a s-a încheiat luni seară. Sicriul suveranei a fost transportat din Westminster Abbey pe un afet de tun, tras de 142 de marinari din Royal Navy, pe străzile din centrul Londrei până la Arcul Wellington. În final, a ajuns la Castelul Windsor.

Flori cu simboluri

Manifestările au debutat la Westminster Hall, la ora locală 11 (13 ora României), de unde sicriul Reginei a fost preluat și transportat, cu paradă, la Westminster Abbey. Aici a avut loc o ceremonie de 75 de minute la care au luat parte sute de demnitari din toată lumea, inclusiv președintele României, Klaus Iohannis, și Custodele Coroanei, Principesa Margareta a României.

„Exemplul Majestății Sale nu a fost dat de poziția ei sau de ambiția ei, ci de cine a urmat-o. Știu că Majestatea Sa împărtășește aceeași credință și speranță în Isus Hristos ca și mama sa; același simț al serviciului și al datoriei”, a spus Arhiepiscopul de Canterbury, cel care a ținut predica la finalul slujbei. 

În total, peste 3.000 de soldaţi au defilat în cortegiul funerar, care s-a oprit la Arcul Wellington preț de câteva minute.


(Sursa foto: Twiteer - The Royal Family)

Alaiul s-a îndreptat apoi spre Castelul Windsor, la circa 35 de kilometri de Capitala britanică, potrivit site-ului Libertatea.ro.

O bună parte din drum, sicriul a fost dus cu o maşină mortuară, iar în apropiere de castel, cortegiul a parcurs pe jos circa 5 kilometri pe aleea Long Walk.

La intrare au putut fi văzuţi şi cei doi câini Corgi - Muick şi Sandy - ai Suveranei.


(Sursa foto: Twiteer - The Royal Family)

„Cu iubire și devotament”

Încă de la începutul ceremoniei, pe sicriul Suveranei a putut fi văzut un bilet - asumat de Regele Charles al III-lea - pe care scria "Cu iubire şi devotament, Charles R".

Acesta a fost plasat în mijlocul unei coroane de flori care, potrivit site-ului oficial al Casei Regale Britanice, Royal.uk, a fost făcută din rozmarin, stejar englezesc şi mirt, la cererea Regelui. Mirtul a fost tăiat dintr-o plantă folosită în buchetul de mireasă al Reginei Elisabeta şi apoi replantată. De asemenea, în coroană au fost puse flori culese din grădinile reşedinţelor regale.


(Sursa foto: Twiteer - The Royal Family)

În Castelul Windsor, în capela St. George, a avut loc o slujbă scurtă, la finalul căreia sceptrul, globul și coroana au fost luate de pe sicriu, iar lordul Chamberlain, cel mai înalt demnitar din Casa Regală, şi-a rupt în două bagheta de serviciu şi a pus-o pe sicriu, acest lucru simbolizând sfârşitul serviciului în slujba Reginei.

Ulterior, sicriul Suveranei a fost coborât, cu ajutorul unui lift, în cripta regală.


(Sursa foto: Twiteer - The Royal Family)

Liderii prezenţi la ceremonie

La slujba de înmormântare oficiată la Westminster Abbey au fost prezenţi circa 2.000 de invitaţi, între care s-au numărat regi şi regine, preşedinţi, prim-miniştri şi celebrităţi de pe tot globul.


(Sursa foto: Twiteer - The Royal Family)

Aici, aproape de sicriul suveranei au stat Regele Charles al III-lea şi soţia sa, Regina consoartă Camilla, alături de Prinţesa Anne şi de soţul ei, ducele de York şi prințul Edward conte de Wessex alături de soția sa, contesa de Wessex.

Toţi cei opt nepoţi ai Reginei s-au aşezat în primele două rânduri. Prinţul George, de 9 ani, şi Prinţesa Charlotte, de 7 ani, au fost singurii strănepoţi ai Suveranei care au participat la slujbă, scrie BBC.

Alţi membri ai familiei regale care s-au aşezat în primele rânduri au fost verii reginei Ducele de Kent şi Prinţul Michael de Kent. Între invitaţi s-a numărat inclusiv fratele Prinţesei Diana, Earl Spencer.

Actualul prim-ministru Liz Truss şi soţul ei Hugh O'Leary au stat alături de alţi foști prim-miniștri, precum Boris Johnson, Theresa May sau Tony Blair.

Lângă sicriu a stat Regina Margrethe a II-a a Danemarcei - acum singura femeie monarh din lume.

Preşedintele american Joe Biden şi soţia sa Jill s-au aşezat la capătul unui rând, în spatele preşedintelui polonez Andrzej Duda şi a soţiei sale.

La ceremonie au participat şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, vice-preşedintele Chinei Wang Qishan, dar şi preşedinte Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Nu au fost invitaţi reprezentanţi din Rusia, Belarus, Myanmar, Siria, Venezuela şi Afganistan.

Regină mult iubită 

Născută în 1926, Regina Elisabeta a II-a a urcat pe tron în anul 1952, iar în timpul domniei sale a numit 15 prim-miniștri ai Marii Britanii, cel mai recent, cu câteva zile înainte de a deceda, pe Liz Truss.

Regina era văzută de mulți britanici drept un exemplu al datoriei față de țară și coroană, ea implicându-se în numeroase cauze și activități sociale, caritabile, sportive sau privind educația.

Elisabeta a II-a a fost cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii, sărbătorind în această vară Jubilelul de Platină, adică 70 de ani pe tron, în cadrul unor festivități grandioase în Londra și în tot regatul. 

Regina s-a stins din viață joi, 8 septembrie, la Castelul Balmoral din Scoția.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON