URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Martie 2022, 14:20

Vot în orb în Consiliul Local Oradea: Pasajele din Piața Gojdu s-au „scumpit”, fără explicații, cu 28,8 milioane lei

Cele cinci pasaje subterane din Piața Emanuil Gojdu s-au scumpit cu 28,8 milioane lei în doar trei ani, înainte chiar să se treacă la execuția efectivă.

Consiliul Local Oradea a aprobat joi, în ședință online, cu unanimitate de voturi și fără comentarii, majorarea valorii proiectului de la 111,1 milioane lei (conform Hotărârii de Consiliu Local din 2018, când s-a aprobat Studiul de Fezabilitate) la 139,9 milioane lei, cu TVA inclus, la data scoaterii la licitație a lucrărilor din 2021.

Jumătate, din banii orădenilor

Mai mult, conform hotărârii adoptate joi, contribuția proprie a orașului în acest proiect, care cuprinde și cheltuielile neeligibile, a urcat la circa 70 milioane lei, ceea ce înseamnă aproape jumătate din valoarea proiectului.

În ciuda sumelor uriașe, raportul de specialitate anexat proiectului de hotărâre este lapidar, de numai câteva fraze.

"Actualizarea valorii a fost necesară datorită duratei de timp scurse și evoluției prețurilor materialelor de la aprobarea studiului de fezabilitate și depunerea cererii de finanțare (2018) până la data demarării achiziției lucrărilor (2021)", se menționează de trei ori în dispozitivul proiectului de hotărâre, fără însă nicio exemplificare.

Cu toate acestea, niciunul dintre consilierii locali care au luat parte, de la distanță, la ședința fulger nu a cerut lămuriri pe marginea majorării valorii proiectului cu aproape 6 milioane euro.

O formalitate...

Contactat de BIHOREANUL, directorul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională, Marius Moș, a minimalizat situația, spunând că Hotărârea de Consiliu Local de joi a fost doar o formalitate.

„Consiliul Local a aprobat deja actualizarea indicatorilor tehnico-economici ai lucrărilor în anul 2020. Acum doar avem nevoie de confirmarea lor, ca să comunicăm finanțatorului valoarea finală a proiectului”, a spus Moș.

Oricum, funcționarii Primăriei au tratat proiectul de hotărâre cu o superficialitate crasă, profitând de faptul că aleșii locali sunt obișnuiți să voteze proiectele fără comentarii.

Documentul nu face nicio referire la respectiva HCL 753 din 2020, prin care s-a actualizat valoarea lucrărilor, și nici la faptul că, pe lângă cele 5 pasaje subterane, din proiect mai face parte și reabilitarea străzii Vasile Alecsandri (5,1 milioane lei) și achiziția a cinci autobuze Mercedes hibrid (10,9 milioane lei), deja realizate.

„Din cele trei obiective propuse în proiect, strada Vasile Alecsandri s-a reabilitat, iar autobuzele au fost cumpărate. Au mai rămas de realizat execuția celor 5 pasaje subterane. Aici valoarea lor a crescut de la 95 milioane lei în 2018 la 123,8 milioane lei, la aprobarea indicatorilor tehnico-economici în 2020. Diferența este de circa 29 milioane lei”, a explicat BIHOREANULUI Ovidiu Guler, șef birou în cadrul DMPFI, cel care a făcut raportul de specialitate.

„Vom fi mai atenți”

Solicitat să dea explicații cu privire la modul lapidar în care a fost întocmit raportul de specialitate, funcționarul s-a limitat la promisiuni. „Pe viitor vom fi mai atenți și le vom face mai elaborate”, a spus Guler.

Amenajarea pasajelor din zona fostului centru civic a început deja cu etapa a doua din zona Pieței Cetate, în vreme ce etapa întâi a proiectului - la care se referă, de fapt, și această actualizare a valorii - este încă în fază de licitație.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
CrisDumi aka KP
Esti frumoasa, dar esti :::))
Postat 12 Martie 2022, 13:44 de Sandu2100
Sandu 2091 vs. Pu*a la Ospăț.
Eu chiar vreau ca Bolojan să rămână opțiunea ta, pentru a confirma zicala cu "boul" și "consecvența".
Postat 12 Martie 2022, 13:23 de KP
Falimentul oradeanului
Cata nesimtire si batjocura la adresa banului public...risipă...si pentru ce....eu cred ca avem o adunatură de bandiți la primărie...nu imi explic altfel... ma oameni buni sunt strazi neasfaltate in oradea...cartierul grigorescu e plin de case sute de case si merg pe noroi si noi facem pasaje de zeci de milioane...pentru ce...???
Postat 12 Martie 2022, 08:16 de strada
CrisDumi aka KP
Capul tau nu vede decat propagandă, dupa cum relata cineva mai jos cu sacul de ciment, dar la propaganda ta probabil Bolojan e de vina si pt asta :::))) in rest propaganda nu mai tine::::)))) in 2024 tot Bolojan si Birta o sa votam
Postat 11 Martie 2022, 19:29 de Sandu2100
Creșterea cu 25% de la devizul de proiect la cel de execuție, într-un termen relativ scurt ...
... se datorează competenței de la nivelul întregului lanț de tehnici administrative în stil neaoș liberal, plecând de la "România Lucrului Bine Făcut", trecând victorios prin "România Normală" și apoi pe lângă "România Educată", intrând apoi cu putere în "România Inteligentă" și acroșând din mers "România Digitală", pentru ca în final să se proptească în "România Eșuată".
Postat 11 Martie 2022, 18:24 de KP
Pasajele nu s-au scumpit...
.... PARANDARATUL a crescut! Ca asta, parandaratul, e ca benzina, e legat de euro/dolar, ce sa faci cu un sac de lei, se discuta NUMAI in valuta...
Postat 11 Martie 2022, 17:30 de pinonel
Nui de mirare
Exact in urma cu trei ani, am cumparat primul sac de ciment pentru noua casa la pret de 16,00 lei, in acest moment acelasi ciment costa 29,00 lei...
Postat 11 Martie 2022, 17:15 de TopGear
ce tot va plangeti…
sub 140 lei da caciula in plus, merita, cum sa te opui “dezvoltarii”. lasand deoparte cliseele propagandistice, orasul e tot mai gatuit de trafic. incurajand circulatia de masini prin pasaje si parcari (in centru!) va fi si mai gatuit. ce mai conteaza, “bine ca se face”…
Postat 11 Martie 2022, 15:24 de macese
Pasaje Gojdu
ENORM.....Lucrari f grele si cu disconfort total pt locuitori....si inutile...
Postat 11 Martie 2022, 14:32 de cosmin5z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON