Primul eveniment de amploare din calendarul public de evenimente al Oradiei, Târgul de Paşti, se va desfăşura în perioada 15-25 aprilie, în Cetatea oraşului, "acoperind" atât sărbătoarea catolicilor, cât şi pe cea a ortodocşilor.
Un nou semn de revenire la viaţa socială de dinainte de pandemie, Târgul va reuni peste 20 de expozanţi, îi va îmbia pe vizitatori cu mâncăruri de la 9 food truck-uri şi îi va invita să participe la ateliere creative, cum ar fi pictura pe ouă uriaşe...
Primul din calendar
La fel ca-n alţi ani, evenimentul este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (Visit Oradea). Cum politica administraţiei locale este aceea de a pune în valoare fortăreaţa urbei, în acest an s-a decis ca Târgul de Paşti să se ţină în curtea acesteia, care va fi îmbodobită cu ornamente specifice sărbătorii.
"Suntem încântaţi să începem seria de evenimente în aer liber cu o nouă ediţie a Târgului de Paşti Oradea. Ne dorim ca această ediţie să fie o continuă sărbătoare pentru toţi cei care ne vor trece pragul. Cetatea Oradea vă aşteaptă cu decoruri de primăvară, mâncăruri gustoase, cadouri inspirate şi multe activităţi distractive pentru întreaga familie", transmite Alina Toie (foto), director general al APTOR.
Bunătăţi şi decoraţiuni
Târgul va reuni 22 de căsuţe, de unde vizitatorii îşi vor putea cumpăra alimente tradiţionale, cum ar fi brânzeturi şi produse din carne, produse de artizanat, inclusiv unele tematice de Paşte, diverse decoraţiuni, suveniruri şi dulciuri.
De asemenea, vor fi deschise 9 food truck-uri, cu mâncăruri gătite pe loc, şi amenajat un spaţiu de tip food court, unde oaspeţii să le savureze, spre deosebire de Târgul de Crăciun, la care o astfel de zonă a lipsit din cauza restricţiilor de la acea vreme. De altfel, cum mulţi ştiu deja, la târgul din această primăvară intrarea va fi liberă, fără vreun control.
Vor fi deschise "cafenele" pe roţi, cu cafea de specialitate, două baruri cu vinuri şi alte licori îmbietoare, dar şi un stand cu kürtőskalács (cozonac secuiesc).
Imagine de la ediția din 2019 a târgului
Cu ateliere şi oaspeţi
Nu vor lipsi activităţile, în special cele dedicate micuţilor. "Copiii vor decora o ghirlandă uriaşă, făcută din ouă, şi vor putea participa la ateliere de pictură pe ouă uriaşe", exemplifică Alina Toie. Vor fi şi alte activităţi, ca un atelier cu nisip kinetic şi modelare de plastelină, un atelier de încondeiat ouă, unul de pictură pe ouă din lemn, unul de turnat forme, precum şi unul de împletituri.
În program au mai fost incluse demonstraţii de olărit şi dulgherit, oferite de meşteşugari, şi jocuri interactive. Târgul va primi şi oaspeţi de seamă, cum ar fi cavaleri din vremuri medievale, dat fiind faptul că evenimentul va avea loc într-o fortăreaţă. Totodată, vizitatorii vor întâlni animatori care le vor arăta cum se fac baloanele uriaşe de săpun, precum şi - probabil cel mai aşteptat personaj - Iepuraşul de Paşte.
Concert şi ouă gigant
Ca eveniment conex, în seara de Florii (17 aprilie, ora 18), va avea loc un concert de pricesne, organizat de Centrul de Cultură al Judeţului Bihor şi APTOR, în sala Filarmonicii. Printre cei care le vor interpreta se numără Marius Ciprian Pop, Maria Sidea şi Antoanela Ferche Buţiu.
În Cetate, în perioada Târgului, ar putea fi amenajată şi o expoziţie de ouă gigant, căci organizatorii au invitat firme şi alte entităţi să-şi realizeze propriul exponat după bunul plac şi să se înscrie în eveniment, pe site-ul www.targuldepastioradea.ro.
Târgul de Paşti Oradea 2022 se va deschide vineri, 15 aprilie, de la ora 14. Apoi, în perioadele 16-18 aprilie şi 22-25 aprilie, va fi deschis între orele 12 şi 22, în timp ce în intervalul 19-21 aprilie va primi vizitatori între orele 14 şi 21.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.