URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2023, 13:54

Viituri în Bihor: Angajații ABA Crișuri au făcut un dig cu saci de nisip pe o vale din județ (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ploile abundente din ultimele zile au umflat râurile din Bihor. Potrivit unui comunicat al Administrației Bazinale de Apă Crișuri, în noaptea de miercuri spre joi s-au format viituri pe mai multe cursuri de apă din județ: valea Topa, valea Holod, Crișul Negru, valea Izvor, Bistra, valea Fânețelor, valea Roșie, râul Barcău, râul Checheț.

La 16 stații hidrometrice, s-au depășit cotele de apărare, ceea ce înseamnă că există un risc de inundații. Cea mai gravă situație este pe Valea Fânețelor, un afluent al râului Barcău, unde cota de pericol a fost depășită cu 17 centimetri, după cum arată măsurătorile ABA la stația hidrometrică Sărsig.

Drept urmare, în amonte de stație, în satul Ciulești, muncitorii ABA Crișuri au ridicat un dig cu saci de nisip, ca să prevină revărsarea apelor peste localități. Ei au folosit peste 1.200 de saci umpluți cu nisip și care acum stau ca o barieră în fața viiturii.

Echipa hidrologilor face observații asupra nivelului apei din oră în oră și monitorizează debitul prin măsurători, a transmis ABA Crișuri.

Totodată, muncitorii sunt pregătiți să intervină și pe râul Topa, un afluent al râului Holod. Aici, cota de pericol aferentă codului roșu a fost depășită cu 4 centimetri.

Directorul ABA Crișuri, Pásztor Sándor, susține că situația este sub control, reușindu-se atenuarea viiturilor prin reținerea apelor în lacurile de acumulare.

„Pe parcursul nopții de miercuri și până în zorii zilei de joi, echipele noastre au fost pe teren în toate punctele critice aflate sub incidența avertizărilor hidrologice. S-au făcut observații hidrologice din oră în oră, iar colegii de la exploatare și apărare au desfășurat toate activitățile necesare astfel încât lucrările de apărare împotriva inundațiilor să funcționeze în parametri optimi. Cu alte cuvinte, am reușit să controlăm viiturile prin acumulările Suplacu de Barcău, Ciutelec, Fegernic, Sânnicolau de Munte, Paleu și Adona. De asemenea, am intervenit cu 1.200 de saci cu nisip pentru a supraînălța digul de pe Valea Fânețelor din localitatea Ciulești, județul Bihor. Le mulțumesc colegilor pentru promptitudine și implicare. Împreună am reușit să protejăm localitățile riverane de inundații semnificative”, a declarat Pásztor.

Rămâne de văzut, însă, cât vor mai crește debitele râurilor de acum înainte, dat fiind că județul rămâne sub cod galben și portocaliu de inundații până vineri, la ora 6 dimineața.

Principalele râuri din Bihor sunt și ele umflate. Pe Crișul Repede, în Oradea, debitul înregistrat joi dimineață a fost de 84,4 mc/s față de normalul de 22 de mc/s, iar pe Barcău, în localitatea Sălard, era de 17,4 mc/s față de normalul de 6,5 mc/s. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
-
ce bun era si lacul Les... da' noh, "nu e bani"
Postat 15 Decembrie 2023, 09:36 de danzigk
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON